Help for English

Všeobecná státní zkouška

 

Ahoj, ráda bych se připravila na všeobecnou státnici. Nemáte někdo tip z čeho se připravovat nejlíp. Začala jsem slovní zásobou, kterou dělám podle témat. Není někde souhrn slovní zásoby čistě jen slovíčka? Slyšela jsem, že je to hodně o slovní zásobě a že fakt chtějí podrobnosti, tak nechci, aby mi někde něco uniklo.
Je tu někdo, kdo tuto zkoušku skládal?

Ahoj, taky se začínám připravovat na státnice. Na slovní zásobu je dobrá kniha „Angličtina přehledně pro každého až ke státnicím – Lakomý Jaroslav“. Je tam spousta slovíček rozdělených přímo podle tématických okruhů. Držím palec.

Jo, a vyšla ta kniha poprvé 2003, ale nejnověji 2009, tak pozor na to, já si málem po netu objednal tu nejstarší :)

Jee, diky moc za tip. Urcite objednam. A nemas nejakej tip na realie? Popravde, jak se naucim vsechny ty „ptakoviny“ o V. B. apod. to mi tez neni jasny :?

Ahoj,

máte někdo zkušenosti s všeobecnou státnicí z angličtiny? Nebojím se zkoušky z jazyka jako takového, spíše té konverzační části a všech témat a literatury, co musím nastudovat. Nemáte někdo přehled o obtížnosti této zkoušky? Zejména v ústní části a co se týče rozsahu znalostí témat. Jaké jsou dále požadavky na přečtenou beletrii v originále? Nikde jsem se nedočetla o počtu knih, které bych měla načíst. Dále pokud někdo skládal SJZZ, je obtížnost u této zkoušky pak značně vyšší než u té základní? Jakékoliv info o této zkoušce uvítám, včetně tipů na literaturu, z jaké se připravovat. Na internetu jsou jediné dohledatelné informace požadavky, ale nikde se nedočtu jak se na zkoušku připravit, na co se zaměřit atd. Díky moc předem za odpovědi. Lucka

Email: [email protected]

pafko, mohla bych te poprosit. Knizku jsem si objednala, ale nekde se mi vytratilo prvnich par stran. Nemel bys moznost mi to oscannovat?

Mam zkusenosti se zakladni statnici, ale delal jsem ji pred deseti lety, tak uz si to moc nepamatuju… Kazdopadne se ale statnice diametralne lisi od stylu Cambridgeskych zkousek.

Ústní zkouška u všeobecné státnice je určitě těžší než u základní, a to hlavně díky reáliím. Zkoušku jsem skládala před 2 roky v Praze. Na začátku si vytáhnete papír na kterém máte jednu otázku z všeobecného okruhu a druhou z reálií. Na papíře je také kousek textu v angličtině, ve kterém je tučně zvýrazněno několik slov. Na přípravu máte 15 minut. Komise byla 3-členná (2 Češky, 1 rodilý mluvčí – muž). Před komisí se představíte, řeknete o sobě pár slov. Pak přečtete kousek toho anglického textu, zkoušející se zeptá na význam zvýraněných slov (vysvětlit anglicky). Poté řeknete pár vět k všeobecnému tématu. Z reálií mě zkoušel rodilý mluvčí. Měla jsem smůlu s otázku Amerika 2. pol. 20. století. Nešlo mu ani tak o jména prezidentů jako spíše o vylíčení všech možných válek (Vietnam apod.). Poté došlo na přečtenou literaturu. Z pěti uvedených knih si vybrali Harryho Pottera. Nešlo jim o obsah jako spíše o sdělení, co si z této knížky mohou odnést čtenáři, zda se s Harrym mohou ztotožnit apod. Posledním bodem byla jakoby scénka (nebo rozhovor). Vytáhnete si opět papírek s tématem, kde je napsáno, o čem budete hovořit. Já jsem měla předvést, že jsem přišla k domu, ztratila jsem klíče a musím požádat souseda o pomoc. Souseda předstíral rodilý mluvčí. To bylo celkem v pohodě. Ústní zkouška trvala asi 25 minut. Pak Vám poděkují, vyhodí Vás asi tak na pět minut na chodbu mezi ostatní čekající, načež Vás zavolají zpátky a sdělí ortel. Doufám, že to některým z vás pomůže. Hodně štěstí. :-)

Tematické okruhy k všeobecné státní jazykové zkoušce najdete na http://www.sjs.cz/…s/show/id/34. Je zde i seznam doporučených autorů. :-)

Dělala jsem všeobecnou státnici v květnu 2010. Na písemnou část jsem si koupila cvičnou sadu testů v e-shopu Jazykové školy v Praze (www.sjs.cz) a reálie jsem se učila ze skript, které jsem koupila v e-shopu Jazykové školy v Brně (www.sjs-brno.cz), v pražské k reáliím nic neměli.
Průběh zkoušky popsala Mandy28 dokonale. Shodou okolností jsem si i já vylosovala rozhovor se sousedem o ztracených klíčích … :-D
Co se týká četby, opravdu nejde o to, říct o čem kniha byla, ale spíš o ní a/nebo autorovi vědět/říct něco „navíc“. Z mého seznamu si zkoušející (rodilý mluvčí) záměrně vybral tu, co sám znal – The Day of the Jackal – a zeptal se jestli je to fikce nebo byla napsána podle skutečné události. Normálně bych to nevěděla, ale pár dní před zkouškou jsem z nějakého důvodu brouzdala na Wikipedii, tak jsem se mrkla, co tam o knížkách, které jsem si na svůj seznam četby dala, píšou. A jak se mi to panečku u zkoušky hodilo! Přeju hodně štěstí :-)

Aj idem na vseobecnu statnicu z anglictiny v maji a pozerala som tu knihu Angličtina přehledně pro každého až ke státnicím – Lakomý Jaroslav ale nasla som len 2. vydanie a to je z 2004, ziadne 2009

Vzhledem k tomu, že jsem taky před zkouškou hledala informace o jejím průběhu, tak se připojím se svou nedávnou zkušeností, třeba to někomu pomůže.

Myslím, že je dobré připravit se opravdu poctivě na tu gramatickou část, protože ta se skládá většinou ze samých chytáků a není moc času na přemýšlení, takže je dobré potrénovat staré testy a pak projet pokročilé testy tady, případně z nějaké pokročilé učebnice (zejména přací věty, kondicionály, gerundxinfinitiv, atd.). Poslech je v pohodě (pokud skutečně umíte anglicky), reading také – ale vyplatí se vzít si dobré slovníky (třeba výkladový), protože tam zcela jistě budou slova, která neznáte a to se pak špatně odpovídá na otázky, když si člověk není jistý. Writing je myslím také docela v pohodě, prostě se předpokládá, že na této úrovni už máte slušnou slovní zásobu a gramatiku, vyjadřujete se plynně a má to hlavu a patu.

V té ústní části je dobré umět reálie, gramatiku, aby měl člověk od čeho se odpíchnout. Není to tak, že to je monolog – hodně se ptají na další věci, události atd., je to docela náročné pokud si vytáhnete oblast, která vám není blízká. Dají vám také článek na přečtení (část pak hlasitě) a překlad z něj (ten můj článek byl docela těžký, pár slov jsem neznala a slovník tam nesmí být). Diskuze o četbě – je dobré vědět něco o autorovi, jeho životě, další díla, umět to zařadit do nějakých souvislostí apod. Scénka na závěr je už spíš na uvolnění, stejně tak popis obrázku. Já si vytáhla docela dobré otázky, ale stejně mě nachytali :-). Zkrátka si člověk nemůže pamatovat všechno, navíc je nervózní. Ale mám pocit, že to ta komise bere na zřetel, důležité je nějak normálně reagovat a něco vědět , mám pocit, že byli docela hodní (ale zároveň nároční).

Barbucha1: Taky se připravuji na SJZV, takže děkuju za cenné informace. Kde jsi vlastně skládala zkoušku? Uvažuji mezi Táborem a Prahou. Ty jsou pro mě nejvýhodnější na dojezd. Díky moc za info.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.