Help for English

zdvojování hlásek

Dobrý den, pane Víte, chtěl jsem Vás poprosit o vysvětlení, zda existuje nějaké pravidlo pro zdvojování hlásek ve slovech. Slov je bezpočet, tak mě třeba jenom napadá:
business, hobby, waitress, excellent, yellow

Každé nové slovíčko se učím zároveň hned psát a nemám problémy se zapamatováním pravopisu, jen by mě zajímalo, zda existují nějaká pravidla nebo je zdvojování jen dáno prostým vývojem jazyka.

Předem moc děkuji.

Uděláte nejlépe, když se slovíčka budete prostě tak učit. Nějaké zákonitosti samozřejmě platí. Např. dvojitá hláska vždy znamená, že předcházející slabika obsahuje krátkou samohlásku:

digestion /daidžestš.n/
digger /dig./

dvě G ve slově DIGGER nám snad stoprocentně říkají, že ve slabice předtím je krátké I (nikoliv dlouhé, nikoliv dvojhláska), navíc víme, že toto G se čte jako G a ne DŽ.

To je jen jedna ze zákonitostí. Velké množství pravopisných záležitostí je ale dáno vývojem jazyka. Tato problematika byla důkladně propracována v některých velmi odborných lingvistických studiích. Pro běžného studenta angličtiny to ale nemá tak velký užitek.

Moc děkuji za rychlou odpověď, o pravidle zdvojování u jednoslabičných slov zakončených jednou psanou souhláskou, jsem věděl, ale i přesto Vám děkuji!

No, tady ale nešlo jen o zdvojování na konci, ale o obecnou zákonitost.

tak třeba slovo BUGGY – bude se číst krátce, /bagi/.
Naopak kdyby existovalo slov BUGY, četlo by se pravděpodobně jako /bju:gi/. Takové slovo ale neexistuje…

Máte pravdu, původně mě samozřejmě velmi zajímalo zdvojování hlásek zejména uprostřed slov, ale když jste mi napsal, že je tato problematika spíše propracovaná v odborných lingvistických publikacích, tak jsem jenom zmínil koncové zdvojování, a to jen tak na okraj :-D
Za odpověď Vám samozřejmě děkuji!

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.