Help for English

rozšiřování slovní zásoby na úrovni B2

Dobrý den, měla bych prosbu. Chtěla bych tou to cestou požádat o radu či nějaké tipy na rošiřování zasoby. Mam za sebou FCE a dorozumím se téměř za všech okolností, přesto cítím že je má slovní zásoba hodně úzká. Především mam problém s učením se slovíček pro ktere znám jednoduchá synonyma. Nebo pokud nekdo znáte nějakou dobrou knížku zameřenou hlavne na slovní zásobu .. nějakou zábavnější formou budu vám vděčná.
Díky ;-)

A co anglická literatura? Tak si rozhodně rozšíříte slovní sázobu zábavnou formou. Prostě budete číst… :-)

To zkouším, akorat s neupravenými originálními texty se docela trápím a ty zjednodušené (včetně urovní uppermediate a advanced) přelousknu raz dva…

proto doporučuji se tzrochu potrápit. Rozdíl mezi přežvýkaným textem pro studenty a originálem je obrovský, nedá se to srovnávat. Je potřeba se naučit rozumět i v případě, že neznáte každé slovo a učit se jen ta slovíčka, která se opakují či jsou pro pochopení důležitá.

Tak to pak záleží, co čtete. I v češtině máme autory, kteří jsou trochy ‚nároční‘ na čtení a naopak autori, jejichž knihy ‚přelouskáte‘ za chvilku :-)
Já osobně všem studentům, kteří chtějí přejít na originální knihy, doporučuji příběhy od Roalda Dahla.
Ne pohádky pro děti, ani jeho román nebo životopis, ale sbírku povídek, kterých má dost. Čtou se jedním dechem, jsou chytlav´é a téměř vždy s nečekaným rozuzlením :-)

Díky za tipy, :-) ja k vánocům dostala A. Christie a snažím se co mi síly stačí ale když 5 vět za sebou kromě „and“ nerozumím nic a je třeba vše překladat tak trpělivost občas dojde. holt je asi važne potřeba vytrvat, ještě jednou moc díky ;-)

Nojo, to si musíte pořídit něco modernějšího. Doporučuji nějaký thriller ze současné doby… Grisham, Crichton, King, Smith…

Já jsem si na doporučení pana Svozílka sehnal sbírku povídek „Kiss Kiss“ od „Roalda Dahla“ a taky ji můžu doporučit.

Jsem taky na úrovni B2 a tato sbírka se mi postarala o hezkou zábavu na pár nudných vyučovacích hodin. Většinou nebyl problém s porozuměním ale když jsem třeba nějakou část nepochopil, tak jsem si pak našel na wikipedii o co šlo.

Tak to jsem rád, že se Dahl líbil :-) Já jsem ty jeho povídky kdysi hodně hltal :-)
Už je to pár let, ale bylo to prostě ‚pohodové‘ čtení a navíc povídky spolu nesouvisí, takže studenti, kteří rádi knihu ‚odkládají‘ pak nemají rozečteno, ale dočtou povídku, odloží a až se vrátí, tak si přečtou novou. :-)

Od Dahla si chci několik povídek taky koupit. Kdysi jsem viděl film Matilda a ten se mi moc líbil, ale vzpomínám si, že jsi Romane jednou psal, že knížka podle tebe nebyla tak dobrá.

Dahl hlavně píše knížky pro děti a knížky pro dospělé. Ty pro děti jsou moc pěkné ale jsou pro děti. Jeho věci pro dospělé jsou dokonalé.

Úžasná je např. knížka MY UNCLE OSWALD. :-) Ale upozorňujum, že je fakt pro dospělé!!!

Marek:
Jo jo, UNCLE OSWALD je fakt super :-)

McKay:
Ta kniha je pěkná, ale je fakt pro děti. Ten film bych řekl že má ‚širší záběr‘ :-)
Ale Dahl má právě hodně sbírek. První, co jsem četl byla ‚Someone like you‘.

dík za tipy, vyzkouším ;-)

Právě jsem dočetl Dreams from my father od Obamy a bylo to fakt super.
Naprosto ideální knížka pro rozšíření slovní zásoby.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.