Help for English

CPE

 

Ahoj všichni, chtěla jsem se zeptat, jestli se někdo taky nechystá k červnovému termínu CPE, popř. jak jde příprava, jestli máte nervy, očekávání apod.?
A pokud sem zabloudí někdo, kdo CPEčko už dělal, prosím, at se podělí o dojmy a rady.
Díky :-D

určitě se rád podělím, když budete chtít něco konkrétního. Obecně… bylo to fajn, alespoň nějaká výzva. :-)

Já jsem z toho dost nervozní (nějaké tipy na zbavení se nervů?), když už se k něčemu upíšu, chci vždy dosáhnout toho nejlepšího výsledku, před měsícem jsem byla na mock testu, kde jsem měla 77%, takže je ještě na čem pracovat.
Chtěla jsem se zeptat – když si testy zkouším doma, vždy to časově v pohodě stíhám a nemám s tím problémy, při testu to ale samozřejmě bude jinak a i nervy zahrajou roli, byla nějaká část, u které jste měl pocit, že ten čas najednou nestačí? Mělo audio dobrou kvalitu? Kolik vás tam tak bylo? Nějaké knihy zameřené na CPE, které jsem mohla přehlédnout? :)
Měl jste to vše v jeden den? Mně těch 5 až 6 hodin přijde jako děsný záhul, byly mezi tím nějaké rozumně dlouhé pauzy? Já už na CAE byla ke konci mimo (vyfluslá :-D ) …

Jasně, chápu, taky jsem si říkal, že nechci Béčko… ale nervy, nebylo to nejhorší. Tipy na nervozitu nemám.

Já jsem si doma zkoušel asi tři testy a myslím, že času bylo dost, jak doma tak potom v testu. Alespoň mě nedostatek času netrápil. Tedy kromě writingu, kde člověki musí vychytat to, kolik si toho za tu dobu stihne napsat nanečisto a co musí potom už dopsat naostro. Rozhodně si myslím, že to nejde stihnout napsat celé nanečisto.

Audio bylo pouštěné z obyč CD přehrávače, ale bylo to dobře slyšet. V Patrdubicích jsme na CPE byli čtyři, takže místnost byla malá a šlo to.

Já na přípravu měl několik knih,a le nakonec jsem se stejně dostal jen ke dvěma nebo třem ostrým testům z minulých let. Otevřel jsem párkrát CPE Testbuilder a OBJECTIVE CPE. DObrý knihy.

Jo, všechno bylo v jeden den kromě speakingu. Ostatní zhruba od rána do večera, byly tam pauzy na jídlo apod. Samozřejmě večer jsem měl už všeho dost… navíc jako poslední byl LISTENING, což mi přišlo trochu šílené, člověk už se hodně špatně soustředí.

Děkuju za vyčerpávající odpovědi :-D

Dobrý den,chystám se na zkoušku CPE a jsem z toho nějaká zmatená.Vůbec nevím kde mám začít a hlavne jakou knihu si mám pořídit.Také bych potřebovala nějaký výkladový slovník a asi i novou hlavu.Po 8mi letech v UK jsem se sice naučila krásně mluvit a psát a číst,ale ta gramatika mi nějak utekla a zjišťuji,že to budu muset celé dohnat,ach jooo.

Ako ti mohla gramatika utiect, ked si sa naucila krasne hovorit, pisat a citat? Tomu trochu nerozumiem.

Ale to jsou ty maličkosti víš,které se naučíš,jelikož používáš jazyk v praxi,ale potom nedokážeš obhájit to jak to gramaticky souvisí.Ja když se zeptam Angličana,proč se tam zrovna v té větě používá určitý čas tak mi taky kolikrát nedokáže odpovědět.Tak já se to tědˇmusím doučit :-) .

Ale to ti na skusku CPE vobec netreba, pokial viem tak nemusis svoje odpovede odovodnit. Hlavne, ze to mas spravne. Opravte ma niekto ak sa mylim.

2kenzo: samozřejmě že tam nemusíte nic zdůvodňovat… ale ono je něco jiného krásně mluvit s lidmi a něco jiného např. napsat formální text či na povel použít správnou gramatiku (např. v přepisech vět).

Na to je dobré přeci jen trénovat.

2mája a lady: Výkladový slovník si určitě pořiďte, výborná pomůcka na učení. Zkuste i např. nějaké z recenzovaných materiálů v sekci recenze. Jako bibli doporučuji hlavně PRACTICAL ENGLISH USAGE. Na praktickou gramatiku snad to nejlepší, co jsem viděl.

mája a lady: Taky se chystáš na červnový termín? Snad to zvládneme :-D BTW těch 8 let závidím – pracovně či studijně (mohu-li se ptát)?

to gothsweeting: muzu vedet kde si delala mock? a jaky byl writing a speaking?

Mock jsem dělala před 2 měsíci u Jipky, writing byl 71%, speaking 70% :oops:

jeee dyt tak to je super,vzdyt je to CPE :) ja spis myslel tu obtiznost,treba u speakingu…jakej je tam videt skok oproti CAE?

jediné, co mě přišlo evidentně rozdílné je to vynechání jedné části s obrázky a místo toho je 2 minutový monolog na dané téma, otázku, já dostala, jak moderní technologie ovlinvnuje mezilidské vztahy, taky iž jsou to vyspělejší témata než u CAE, to se mi osobně líbí, ale je to od toho, jaké téma dostaneš

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.