Help for English

When have you been ...?

Zahlédla jsem větu **** When have you been in a dilemma? **** Moje dosavadní znalost anglické gramatiky vůbec nepřipouštěla možnost, že by se slůvko when mohlo v otázce potkat s předpřítomným časem. Myslela jsem si, že se ptám buď na životní zkušenost předpřítomným časem bez when, nebo na období minulým časem s „when“. Proto prosím místní experty o vysvětlení.

jde o to, kde jste větu ‚zahlédla‘ a v jakém kontextu byla.

Nějakým nedopatřením se ke mně dostala kopie unit 72 English Vocabulary in Use advanced, v kontextu to nebylo žádném, je to součástí odstavce s názvem Answer these questions about difficulties. K citované otázce je ještě folllow-up question : What were the choices that were facing you? Chápu, že jazyk není matematika a s mnoha pravidly bohužel žije v symbióze větší či menší množství výjimek. Ale tato věta mi zbořila mé dlouho a pracně vyráběné „bábovičky“ v pískovišti s názvem „Pokuste se pochopit předpřítomný čas“.

Rozhodně se nezbavujte toho, co jste se naučila.

Otázky na to, kDY někdo něco udělal (a víme, že to udělal) jsou zásadně v minulém čase. Např. KDY SES VRÁTIL, KDY JSI TO DOKONČIL, KDY SES NARODIL, KDY KOLUMBUS OBJEVIL AMERIKU…

Ovšem s WHEN můžeme použít předpřítomný čas. Znamená, že se ptáte, kdy za život toho člověka k něčemu došlo. Často je to se superlativem – např. kdy ses v životě cítil nejšťastnější apod. Není to tedy, že víme, že někdo něco udělal a ptáme se na čas. Tady prostě nevíme, ptáme se obecně na jeho životní zkušenost.

WHEN HAVE YOU BEEN IN A DILEMMA? – kdy v životě… skoro stejnou funkci by měla otázka HAVE YOU EVER BEEN IN A DILEMMA?

Díky. Tak trošku jsem si myslela, že jsou to dvě otázky v jedné, ale jako student angličtiny bych upřednostnila, kdyby se řeklo „Have you ever..... and when?“.
A jak by se dalo odpovědět na tu citovanou otázku? Zase lze spojit „nespojitelné“ – tedy „už jsem řešila nějaké těžké rozhodování v roce…“

ne, pak už říkáte přesně KDY jste něco udělala, tam už bude minulý. Tedy můžete to ale říct ve dvou větách… I HAVE BEEN IN A DILEMMA, IT WAS IN 1998…

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.