Help for English

Je to možné?

Ahoj, mám takový dotaz ohledně učení angličtiny. Je reálné se za cca rok studia dostat z úrovně A2 na B2? Celý život jsem se učila německy, ale pro mojí vysněnou práci potřebuji angličtinu na úrovni B2, tak jsem se asi před půl rokem začala učit s tímto webem a teď jsem přibližně na úrovni A1-A2. Pokud bych to měla objektivně zhodnotit, tak gramatiku, reading, speaking i listening mám celkem v pohodě. To co znám dokážu použít, ale vždycky zkončím na slovní zásobě, která je velmi omezená, ale stále na tom pracuji :-) . Za jak dlouho je možné se zlepšit na požadovanou B2 při samostudiu? Snažím se angličtině věnovat každý den alespoň několik minut, ale ne vždy to vyjde-obzvlášť teď o zkouškovém :-( .

Možné je všechno :-) ale takto obecně se to prostě nedá říct. Je to velice individuální. Určitě je to hodně velký kus práce a určitě by pomohl i intenzivní kurz.

Mozne to urcite je ale par minut denne asi stacit nebude. Musis sa to jednoducho venovat. Aj ked sa ti zda, ze nemas cas isto mas pocas dna 5 minut tu a tam kedy sa mozes ucit po anglicky. Potrebujes k tomu MP3 prehravac a internetove pripojenie.

Mozne to urcite je ale par minut denne asi stacit nebude. Musis sa to jednoducho venovat. Aj ked sa ti zda, ze nemas cas isto mas pocas dna 5 minut tu a tam kedy sa mozes ucit po anglicky. Potrebujes k tomu MP3 prehravac a internetove pripojenie.

Nemyslela jsem to tak, že se angličtině věnuju jen pár minut denně, bylo to myšleno tak, že i když fakt nemám čas a nestíhám, tak si najdu nějaký (I když ne nijak závratně dlouhý) čas na angličtinu, ale snažím se tomu dávat víc.
Když to tak počítám, tak na dosažení té B2 budu mít víc času, než jsem původně myslela-nejdřív si chci dodělat školu, než bych zkusila konkurz na tu superpráci, hlavně protože se tam dostane velmi malé procento lidí.
Určitě počítám s kurzem, ale až na podzim, v okolí méo bydliště se jazykové školy nenacházejí-bohužel.
p.s. na popud článků na HFE jsem začala sledovat svůj oblíbený seriál v angličtině s českými titulky (anglickým zatím nerozumím, ale hned jak bude moje angličtina trochu lepší, tak se zbavím i českých titulků) a místo normálních knížek čtu v tramvaji zjednodušenou četbu (úroveň 3–1200 slov) ale toto do výuky nepočítám-to je zábava a rozptýlení :-)
Jinak díky za povzbuzení, je to další nakopnutí pro to, pokračovat.

Pokud máte ten seriál hodně oblíbený, tak není na škodu pustit si díl, který už dobře znáte, v angličtině s anglickými titulky.
Sice to asi bude hodně těžké, ale jelikož děj už znáte, můžete se prostě soustředit jen na angličtinu (mluvenou a zároveň napsanou v titulcích).

Taky doporučuju kupovat zjednodušenou literaturu s CD pro zlepšení poslechu. S tím mají hlavně samouci problém.

No a pak samozřejmě musíte trpět ‚anglickou samomluvou‘ – jednoduše si říkat co právě děláte, co jste dělala, máte v plánu atd.

Děkuji za doporučení, určitě zkusím ty anglické titulky u známího dílu.
S tím poslechem u zjednodušené literatury to bude obtížnější, jakožto student, který opravdu nemá moc peněz na zbyt si knihy půjčuji v knihovně a tam je bohužel mají s CD-ROM :-( ale ráda bych mluvenou angličtinu poslouchala třeba před spaním, nebo tak, ale nevím, kde nějaké zvukové stopy stáhnout. Co jsem se koukala na nějaké stránky s podcasty, tak mi přišly namluvené hrozně pomalu a to mi docela hodně vadí. Asi měsíc jsem totiž měla možnost bydlet s anglicky mluvící slečnou pocházející z Gruzie (ať žije kolej ;-)) a rozuměla jsem jí bez větších problémů, pokud jsem nerozuměla, tak to bylo mojí nedostatečnou slovní zásobou, ale zvykla jsem si na normální hovorovou rychlost angličtiny (když slečna zjistila, že jí rozumím, tak se ani nesnažila mluvit pomalu), tak mě ty pomalu namluvené sekvence strašně rozčilují :-D.
Angličtinu taky procvičuji při psaní s cizinci a když přemýšlím co napsat a tak, tak si ty věty skládám v hlavě už rovnou v angličtině, což je asi dobře, ale když na mě v ten moment někdo promluví, jsem schopná odpovědět anglicky :-D a třeba v obchodě, ve frontě a podobných místech s v hlavě vedu různé anglické dialogy, kde věci co neznám v angličtině nahrazuji slovy českými a snažím se při tom přemýšlet pouze v angličtině-může i tohle trochu pomáhat? Mě to totiž přijde jako šílená blbost a říkám si jestli jsem vůbec normální, ale dobře u toho utíkají minuty strávené ve frontě, nebo na cestě od zastávky na kolej :-)

Podle toho, co píšete, máte dobře ‚našlápnuto‘:-)
Určitě v tom pokračujte. Držím palce! :-)

Děkuji angličtina mě moc baví, tak to snad půjde alespoň tak rychle jako doposud.

Držím ti moc palce. Taky se připravuji v angličtině na svou vysněnou práci kam berou velmi malé procento lidí. Můžu se zeptat jakou máš na mysli ty? Třeba chceme obě to samé :-)

Je to řídící letového provozu. Ale výběrové řízení chci zkusit až dodělám školu-přeci jen-berou opravdu málo lidí. Co ty? Je to stejná profese, nebo něco jinýho?
Jinak v angličtině zdárně pokračuji-nejde to nijak závratně rychle, ale to ani nečekám, hlavně že se pořád zlepšuji. Už jsem si našla styl učení angličtiny, který mi vyhovuje, tak doufám, že se to nakonec na požadovanou úroveň naučím.

Tak myslím, že máme stejný sen :-) už jsem to chtěla zkoušet letos jak probíhalo výběrové řízení, ale byla jsem hodně nemocná a asi by to nebylo ideální. Aspoň si vylepším angličtinu, protože s ní taky pořád válčím. A jak se na to připravuješ ty? Styl učení angličtiny, jak často se učíš atd. Třeba se tam někdy uvidíme :-)

Ste si isti, ze vam staci anglictina na urovni B2?

Zdravím všechny příznivce angličtiny,
obracím se na všechny návštěvníky i na tvůrce těchto nejúžasnějších stránek s prosbou o radu. Učím se anglicky téměř rok a půl, chtěla bych pracovat v zahraničí, a musím zvládnout „středně pokročilou angličtinu“. Učila jsem se sama, nyní mám dva měsíce učitelku. Jenže mi to prostě nejde. Sice mě paní uč. chválí, ale já jsem zoufalá. Když si čtu, to je super. Ale nedej bože že se mě na něco ptá nebo abych pochopila nahrávku. Takže jsem došla k závěru, že jsem jazykový antitalent. Chci se tedy zeptat, jestli jsou lidé, kteří mají antitalent na jazyky a prostě se ho nikdy nenaučí. Moje práce na mě čeká, já se těším na nové pracoviště, kde získám nové zkušenosti, ale trčím doma kvůli angličtině. Nebo máte nějakou radu, jak se naučit rozumět? Nechci to vzdát! Děkuji za odpověď.

První rada zní – přečti si články v sekci ‚Tipy a triky‘, obzvláště článek o ‚listeningu‘ a pak už si myslím budeš schopna odpovědět sama.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.