Co je správně:
Recently I bought a new car, nebo recently I have bought a new car. Nějak jsem pozapoměl,jaký čas se používá s recently pro vyjádření minulosti, zdali předpřítomný a nebo minulý prostý.
Díky.
Co je správně:
Recently I bought a new car, nebo recently I have bought a new car. Nějak jsem pozapoměl,jaký čas se používá s recently pro vyjádření minulosti, zdali předpřítomný a nebo minulý prostý.
Díky.
I've bought a new car recently.
V AmE je možná i varianta s minulým prostým.
recently ma vyznam jak nedavno tak v posledni dobe. i v britske anglictine se da korektne napsat veta s recently, ve ktere bude pouze minuly cas.
Napr. i to I have bought a new car recently. Proc je tu nezbytne predpritomny cas? Ja bych se nebal tam nechat pouze cas minuly, protoze myslime nedavno, nedavno nekdy v minulosti, proto si myslim, ze neni treba davat v tomto pripade present perfect. Ale treba: I haven't been feeling well recently. Tady uz je predpritomny cas logictejsi, protoze zde uz ma slovo recently vyznam v posledni dobe, cili to primo ovlivnuje i pritomnost, cili predpritomny cas na miste.
Opravte me nekdo, jestli tady mystifikuju, ale podle me je to tak spravne.
RECENTLY s předpřítomným časem je prostě TEĎ někdy, v této době. Teďka jsem si koupil nové auto. apod.
tak v tom pripade sem trosku zmateny, protoze akorat vcera sem v jedne ucebnici mel vetu, kdy si zakaznik stezoval na nekvalitni zbozi a bylo to tak: I bought a suit there recently but it is poorly cut…Podle me tato veta a veta s autem viz vyse jsou si situacne podobne, cili nevidim duvud psat je co se casu tyce odlisne..
Ja si nemyslim ze Marek poprel to co jsi napsal
sak ja akorat rikam, ze me trochu zmatl (kdyz porovnam ty dve vety, ktery sem zminoval vyse)..
prostě předpřítomný čas zdůrazňuje, že to bylo teďka nedávno, že teď to koupil a teď to tedy má, zatímco minulý čas zdůrazňuje to, že se to stalo v minulosti, i když ne moc dávné minulosti. Prostě to proběhlo a tečka.
Drobný rozdíl.
Dobrý den,
je nějaký rozdíl v použití mezi slovy recently a lately…? Děkuji
Myslím, že LATELY je více o tom ‚teď‘, tedy používá se výhradně s předpřítomným časem. Nebo výjimečně i s předminulým.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.