Help for English

been to nebo been in

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli v předpřítomném čase za been vždy musí následovat to.

Např. I have been to Prague. – To mi je jasný.Tam musí být „to“.

Ale když chci říct třeba „Byla jsem v díře“.
I have been to the hole.

Nebo můžu i říct:I have been in the hole.

Jsou nějaké případy, kdy se může dávat i jiná předložka než „to“.

Děkuji

asi takhle to uvedu…když jste v británii a někdo se vás zeptá jak dlouho tam jste, řekne „how long have you been IN Britain“..když přijedete domu a někdo se vás zeptá, jak dlouho jste tam byla, řekne „how long have you been TO Britain“ … to je ten rozdíl been to a been in…netahám sem teď been a gone, to je něco jiného :)

No, hlavní je zamyslet se nad tím, co znamená věta „Byla jsem v díře“. Nějak si nedovedu představit, k čemu by člověku taková věta byla. Kdyby prostě člověk byl v díře, použije pravděpodobně minulý čas.

Johnnie: How long have you been to Britain je nesmysl.

Když se chcete zeptat, JAK DLOUHO TAM ČLOVĚK BYL, zeptá se např. HOW LONG DID YOU STAY THERE, HOW LONG WERE YOU THERE (FOR), apod.

Jaký je rozdíl mezi:
Have you ever been to … ? a
Have you ever gone to … ?

I`ve been to the UK. = I have returned.
Ive gone to the UK. = Im still there.

No to je jasné – v oznamovacích větách.
Ale toto jsou OTÁZKY a obě obsahují EVER.

j55:
Už jsi někdy byl v…?
Už jsi někdy odjel do…?

Ta druhá nedává moc smysl.

Doslovný překlad je mi taky jasný, ale zajímalo mě, jestli je nějaký rozdíl, kdy kterou použít.

Já jsem tím chtěl říct, že ta druhá je nesmysl…

Taky jsem si myslel, že se to neříká, ale setkal jsem se s tím ve cvičení, a tak mě napadlo, jestli mezi tím není třeba nějaký malý rozdíl.

Ve cvičení to bylo někdy jako správná odpověď? To asi ne… nedává to smyls. Ais taky záleží na větě…

šlo by např.

HAVE YOU EVER GONE TO A MOVIE WITH A GIRL? (už jsi někd šel do kina s holkou?)
HAVE YOU EVER GONE TO A RESTAURANT JUST BECAUSE YOU WERE LAZY TO COOK? (Už jsi někdy šel do restaurace jen proto, že jsi byl líný vařit?)

Apod.

Mám jen drobný dotaz ohledně slova ‚movie‘, které je v AmE. používáno jako kino. Vždy jsem si myslel, že se to používá jen v mn.č. – the movies. Takže by šlo říci i – Have you ever gone to the movies…? Nebo se pletu a používá se to pouze v j.č nebo oboje? Díky.

ano, GO TO THE MOVIES i GO TO A MOVIE se používá. To první spíš jako do kina, to druhé spíš jako „na film“. Ve výsledku stejné.

To cvičení s větou:
Have you ever gone to … ?
nebylo gramatické cvičení, kde „gone to“ bylo jako správná odpověď.
Bylo to z konverzačního cvičení na Present Perfect (have you ever …).
A ta věta byla:
Have you ever gone to a fancy dress party?
Nikdy by mě tam nenapadlo v této otázce říct „gone“, dokud jsem to neviděl.
:?

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.