Help for English

Am./Br. English

 

Zdravim,
nevíte o nějaké dobré učebnici, serveru nebo čehokoliv specializujícího se podrobně na rozdíly mezi americkou a britskou angličtinou? Učím se hlavně americkou, protože je bezpochyby praktičtější, ale ve škole mi ji netolerují, takže bych potřeboval něco na všechny možné rozdily mezi am. a br. angličtinou. :)

díky

V čem je podle tebe praktičtější americká angličtina ?

  1. je mnohem víc Američanů než britů
    1. drtivá většina filmů atd je z ameriky – jeden z důvodů proč většina lidí lépe rozumí američanům (takže jsem i toho názoru, že Britové rozumějí spíše Američanům než Američané Britům)
    2. srozumitelnější a na první poslech hezčí :)

Rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou najdeš i přímo zde na HFE:

http://www.helpforenglish.cz/…jine-jazyky/

ten článek zde je velmi dobrý, ale já mám na mysli ještě něco podrobnějšího:)

Podla mna clovek by mal rozumiet aj britskej anglictine. Tazko niekomu vysvetlis, ze ty sice vies po anglicky ale rozumies iba americkej anglictine. FCE, CAE, CPE su britske certifikaty a v listeningu je vacsinou britska anglictina, aj ked obcas sa vyskytnu aj ine akcenty.

Tak porozumět i ostatním angličtinám je samozřejmost, o tom neni pochyb. Mě jde hlavně o gramatiku a různé slovní vazby co se liší. Já mám v hlavě zafixované především americké vazby a slovíčka, a tak by mi pomohlo něco, kde by všechny tyto odlišnosti byly pohromadě, abych si uvědomil, co je am. a co br. angličtina, abych byl schopen ve škole používat jen britskou a doma zase americkou angličtinu. Míchat to asi neni dobrý:)

a srovnávat výkladové slovníky asi není to pravé ořechové? Merriam-Webster je americký: http://www.helpforenglish.cz/…-online.html
Na englishbooks.cz mají i učebnici americké angličtiny: American English
určitě existuje více učebnic, osobní zkušenost s nimi ale nemám.
Možná je dál v tomto tématu Ondrus: http://www.helpforenglish.cz/cz/forum/?…

to zatím používám oxfordský, tam to je popsaný co je americký výraz a co britský, ale to bych musel u uplně každýho slovícka to vyhledávat zvlášť. Jsem jen myslel, jestli neni něco zaměřeného vyloženě na ty rozdíly, abych nemusel všechno vyhledávat jednotlivě.

Sežeň si Slovník britské a americké angličtiny..
http://www.knihynainternetu.cz/…lictiny.html

třeba vás nasměruje google: zadejte „american-british dictionary“ :?:
Návod pro Američany, co se chystají do Británie :-D : http://www.effingpot.com/
Nebo kontakt s native :-)

Ja som si vsimol, ze aj native speakeri miesaju americke, britske a australske vyrazy a slangove slova. Podla mna na tom nieje nic zle ked pouzivas americku anglictinu a obcas pouzijes britsky vyraz lebo ta americky ekvivalent prave nenapadne. Okrem toho my ako non-native speakeri si mozme dovolit miesat vsetky anglictiny dohromady :) Co sa tyka anglictiny v skole ja by som uz len zo zasady pouzival americku anglictinu, jednoducho ked ti americky spelling opravy ako nespravny tak sa stazuj. Ucitel ta nemoze nutit pouzivat britsku anglictinu s odovodnenim, ze americka je nespravna. Chcel by som vidiet ci ona pouziva 100% britsku anglictinu.

to kenzo: jsi si stoprocentně jistý, že nemůže trvat na britské? To by vyřešilo všechno:) a měl bych i odpověď na časté tvrzení Jsme ve škole, takže používáme BRITSKOU angličtinu!

Viz článek o tom, která angličtina je ta pravá. Je v sekci Informace / různé články.

Nikde není stanoveno, že by se člověk měl učit jen jednu variantu. Tato volba je na učiteli a na studentovi. Učitel může učit jednu, ale měl by přijímat i ostatní. Rozhodně standardní americkou angličtinu ano.

Toto by měl stanovovat školní vzdělávací plán. V žádných současných vzdělávacích plánech toto snad není.

„Jsme ve škole, takže používáme BRITSKOU angličtinu!“ je strašné tvrzení, sám jsem ho ale taky párkrát za život zaslechl. Není důvod, proč by se ve škole měla používat jen britská angličtina.

Určitě si Američané dělají srandu z Britů a naopak – neznáte nějaký vtip na toto téma? Na tom by se daly také dobře rozeznat rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.