Mohli byste mi prosím objasnit zájmeno WHOM?
Přibližně asi chápu, jak ho používat, většinou to vycítím, ale zajímaly by mě nějaká daná pravidla, ve kterém pádě jej tedy vlastně používat.
Mohli byste mi prosím objasnit zájmeno WHOM?
Přibližně asi chápu, jak ho používat, většinou to vycítím, ale zajímaly by mě nějaká daná pravidla, ve kterém pádě jej tedy vlastně používat.
WHOM je prostě v jiných pádech…
TO WHOM – komu
ABOUT WHOM – o kom
WITH WHOM – s kým
FOR WHOM – pro koho
atd.
V dnešní angličtině se už skoro vůbec nepoužívá, pouze občas ve velmi formální angličtině.
Aha! :--)
Takže zájmeno WHO lze napsat do jakéhokoli pádu a bude to správně?
Ano, jen je rozdíl, že před WHO se takto nepoužívají předložky, s WHO by měly být na konci
Who are you talking ABOUT?
WHo did you go there WITH?
Who is it FOR?
atd.
Teď jsem v testu narazila na větu:
Andrew, who/whom I know well, …
- správně je podle nich pouze WHOM.
- myslíte, že se spletli, nebo tady opravdu nějaké pravidlo bude?
PS.: Nepřemýšleli jste nějak upravit funkci, něco jako historie příspěvků? Něco jak máte šikovně vymyšlené s těmi testy, které se hned ukládají do profilu, abych je kdykoliv mohla znovu najít a přehledně zjistit, jak se mi vedlo. Dalo mi teď docela zabrat najít tenhle starý mezi tím množstvím
V testech asi dávají spíš přednost formální variantě.
Taky mě napadá, že by to mohlo být tím, že ta vztažná věta je
„non-identifying“ :
V „non-dentifying“ je běžnější WHOM (jako předmět), ale WHO je také v pořádku, především v neformální a hovorové angličtině. V „identifying“ je se WHO místo WHOM používá běžně.
aha, díky moc.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.