Help for English

skimming and scanning

Následující věta z jedné jazykovky mě inspirovala k tomuto tématu:

Reading:You will be given the opportunity to develop various reading skills such as reading with understanding, scanning for specific information and skimming for overall comprehension.

Vždycky jsem si říkala, jak to ostatní dělají, že prostě ten text proletí rychleji než já. Myslela jsem si, že jen pomaleji čtu a ono ejhle, na to asi existuje nějaká metoda, jak se v rychlosti čtení a porozumění textu zlepšovat.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Předem díky :-)

Metody na to jsou, vyucuje se to a pisou se o tom knihy. Ja mam schopnost cist rychle a rychlecteny text pochopit vrozenou, takze se o to moc nezajimam.

ctu pomalu a vubec mi to nevadi :). vetsinu textu ctu stejne na pc, a kdyz neco hledam, tak mackam proste ctrl+f.

:-D tak trošku se ptám pod dojmem přípravy na FCE, případně vyšší zkoušky, kde už toto by mělo být jaksi více užitečné.

Kdyz jsem kdysi delal nejake zkusebni testy Toefl, tak reading byla moje silna disciplina, na tom usetrim 50% casu s vysledkem kolem 90%. Coz mi vykompenzuje ztraty v jinych castech zkousky…
Nevim, jestli to dokazu vysvetlit – ja ten text nectu radek po radku, ale vnimam vetsi kusy textu dohromady. Takze zachytim hlavne podstatne informace a vztahy mezi nimi.

kdysi vycházel kurz rychločtení v časopisu Mladý Svět. Učila jsem se nějaký čas podle něj a rychlost čtení se mi zvýšila na půlřádek na jeden pohled, takže rychlost mého čtení se zněkolikanásobila. Metoda spočívala v tréninku přečtení několika náhodných písmen přikrytých kartičkou, která se brnknutím nakrátko nadzvedne a musíte napsat, co je pod ní. Počet písmen se zvyšuje a tím se zvyšuje i schopnost pochytit za tak krátkou dobu delší text. Se smysluplným textem je to pak mnohem snazší. Ale je to vše o tréninku, za jeden den se to nedá naučit, i když na této stránce to slibují – http://www.abcentrum-iq-psychologie-kurzy-kariera.com/…locteni.html . Možná se jedná o jinou metodu.

dneska si kolem toho trošinku čtu a já jsem vždy četla jak text šel a tak jsem skončila tak ve 3/4 textu a bylo po časovém limitu. Nedělala jsem např: přečíst si první a poslední odstavec, číst jen první věty odstavců,…

ja ctu skutecne hodne pomalu a s casovym limitem vetsinou problem nemam. spise jde o to se u niceho nezaseknout a dlouho nepremyslet a nemel by byt problem.

Před lety jsem četla knihu, jak číst rychleji a efektivněji, nebo tak něco. A vzpomínám si ještě na 1 tip, kromě čtení delších úseků je vhodné zaměřit se na horní část (horní polovinu) písmen.
Poznámka pod čarou: česky čtu rychle, ale anglicky :-( , tam mi to pochopení textu trvá mnohem déle.

Myslím, že rychločtení v angličtině může fungovat jen pokud přečtený úsek okamžitě dává smysl.
Jediná rada je číst a číst. Doslova cokoliv!
Tohle téma mě zaujalo, protože začínám chápat různá cvičení, která děláme v jazykovce. Zkusím si tedy naše aktivity nějak zatřídit: Understanding (odpovědi na otázky true x false, případně shrnout hlavní význam odstavce do jedné věty apod.)- nejde zvládnout bez poctivého přečtení a porozumění. Něco jiného je scanning – proletět např. životopisný článek a odpovědět na klíčová fakta (kde se dotyčný narodil, název prvního díla, kde žil, kdy zemřel). U skimmingu si vystačím s prvním a posledním odstavcem a první větou každého odstavce pokud ten článek psal někdo příčetný, což bohužel nebývá vždy pravda :-) Po takovém letmém přečtení můžu říci svůj názor na téma, případně shrnout význam do pár vět, ale nepamatuji si detaily.
Největší chyba je zaseknout se na neznámém slovíčku. Hodně informací někdy vyplyne z kontextu a z dalšího textu, takže je třeba číst dál.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.