Help for English

have (got) to / must

Prosím, jak nejlépe vysvětlit studentům rozdíl v použití? Nám říkali, že „must“ ,když přikazuju sám sobě (I must do it), have to je „slušnější“ a je pro ost. osoby. Nebo „must“ je autoritativní, důrazné a have to je všeobecné a „jemnější“. Je to dobré vysvětlení, nebo má někdo lepší nápady na vysvětlení rozdílu v použití? Nejsem si moc jista s těmi svými. Díky všem. :-)

MUST indikuje vlastní postoj, povinnost a HAVE TO konstatuje fakt

mk222 taky dobré vysvětlení. Má někdo ještě nějaké? :-)

MUST
vyjadřuje vůli mluvčího

I must study English. (musím, protože chci)
You must wash the dishes. (musíš, protože JÁ chci)
My children must study medicine. (Já i manželka jsme doktoři, to by v tom byl čert aby i naše děti nebyly!)

HAVE TO
vyjadřuje vůli třetí strany

I have to study English. (musím, protože rodiče mě nutí…mně se ale ani moc nechce)
You have to wash the dishes. (musíš, protože táta ti to nakázal…mně osobně je to jedno)

vyjadřuje povinnost vyplývající z nějakého pravidla

You have to drive on the right side of the road. (chce to tak zákon)

…povinnost vyplývající z okolností

My children have to study medicine. (Mně je to jedno co budou studovat, ale oni chtějí být jako ti ze Chicago hope, no a na to je potřeba mít nejdříve diplom z medicíny…)

You have to go now. It's almost 6 o'clock. (V 6 začíná film v kině. Mně je jedno jestli tam půjdeš nebo ne a tobě to nikdo nepřikázal, ale okolnosti prostě vyžadují abys sebou hnul, chceš-li to stihnout…)

a tak…

to orim: Díky moc :-D To je naprosto super vysvětlení. :-D

to Ondr4cz. taky bezva. Díky :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.