Help for English

Letos maturuji a...

 

Zdravím všechny přítomné a nepřítomné a taky hlavně Tebe rádče a učiteli – Marku.
Jen začnu, že s tvým webem jsem na angličtinu začínal nahlížet úplně jinak :). Začala mě bavit a já mám jen jedno přání… nikdy tenhle web neopouštěj a pokračuj v jeho aktualizaci, protože pomáháš neskutečnému množství lidí a já osobně neznám jiný portál, kde by toho bylo tolik a tak propracované.
Nicméně k mému problému/dota­zu/otázce. Letos maturuji a popravdě jsem si až do začátku tohoto školního roku nebyl jistý jestli z Matematiky nebo z Angličtiny. Už jsem se rozhodl pro angličtinu a chci se zeptat, jestli mám šanci úspěšně zkoušky udělat (pozn. aspoň za tři), když jsem na aj slušně řečeno kálel a mám jen základy. Nemyslím tím zase úplné základy jako čísla, abecedu, výslovnost, členy atp. jako spíš to, že neumím složit větu aby byla zcela správně.
Chci se zeptat, jestli mám nějakou šanci maturitu udělat, pokud se tomu budu tento rok věnovat a na těcho stránkách se trénovat. (bohužel, naše učitelka nepatří k lidem co naučí, i když se mi opravdu chce)

:shock:
Na tuhle otázku ti nikdo odpovědět nemůže, jen ty sám. Jen ty víš, co obnáší ty „základy“ a nakolik budeš (nebo nebudeš) makat. Nechci, aby to vypadalo, jako nějaké poučování, ale tohle je opravdu jen na tobě. Co třebas k těmto stránkám přidat ještě nějaký intenzivnější kurz? Pak si přečti články „jak na to (listening , speaking…)“ a hurá do učení.

Tady nikdo věšteckou kouli nemá, takže můžeme Tě ubezpečovat že to dáš pokud Ti jde o chlácholení… Pokud to chceš slyšet reálně – tak pokud nesložíš větu tak aby byla dobře, tak s tím co vím od dcery maturitu nedáš. Vzhledem k tomu že jsou státní a dcera první části maturity dělala už někdy snad v květnu Ti moc času nezbývá. Pokud máš talent na jazyky a vezmeš si soukromého učitele 2×2hod týdně a proležíš v tom víkendy tak bys mohl mít šanci. Tady k Tvému dosavadnímu přístupu moc lidi pochopení mít nebudou, :-D tady jsou koníčkaři nikoliv hasiči průšvihů.
Projdi kurs pro začátečníky – poslední kapitoly a ty testy co tam jsou. Pokud i v tom nasekáš chyby, tak bych uvažoval o té matice…
U maturity bys měl plynule mluvit 5–10min na zvolené téma a občas to proložit nějakou sofistikovanější větou – obratem

Sice bych to neviděl zas až tak černě jako melychar, ale v zásadě má pravdu. Nemáme věštěckou kouli a pokud budete chtít odmaturovat, bude třeba hodně (ale opravdu hodně) zabrat.

A jak píšete, máte špatnou učitelku, a až Marek a tento web vás pro angličtinu nadchnul a díváte se na ni jinak. A to je hodně důležité, pokud vás to baví a nebudete to dělat jen proto že musíte, určitě se do toho budete schopen pořádně zakoustnout.

Ale opravdu bude nutné si najít ještě nějaký kurz nebo soukr. učitele a pořádně makat, a to až do toho léta 2012.

Pokud si myslíte, že jste toho schopen, tak vzhůru do toho. :-)

Nechtěl jsem to vylíčit černě, ale realisticky. Všichni víme že jazyky jsou hlavně o čase tomu věnovaném. Zvýšení úsilí na 200% nepřinese zkrácení času o polovinu. Takhle mozek s jazyky prostě nepracuje.
Pokud má talent a vlítne na to, má šanci přestože je to jen 8 měsíců.
Ten talent je vzhledem k 8měsícům nezbytný. Dcera měla ve třídě několik spolužáků kteří museli být vždy a ve všem první a jedničkáři. Bylo jedno v čem a za jakou cenu, šlo o to jen být nejlepší. Bylo nepochybné že jsou ochotni se cokoliv učit jakkoliv dlouho a intenzivně.. ve všem byli opravdu první a za jedna… kromě jazyků… prolézali v podstatě z milosti taktak…
Výmluva na talent bývá častá… ale jak bylo na tomto případě vidět, osobní dispozice prostě opravdu existují…

No to by me zajimalo jak to je s tou umerou mezi navyseni casu venovanecho studiu a mnozstivm nabytych znalosti. Podle me navyseni casu urcite zvysi znalosti, je tedka otazka do jake miry a kde je hranice. Kdyz se budu ucit denne misto 1h treba 4h, tak by se mnozstvi nabyych znalosti melo zvysit minimalne 2–3 nasobne. Alespon ja teda ziju v teto predstave. Ted je otazka kde je ta hranice kdy uz nestoji za to venovat vice casu protoze znalosti uz nepribyvaji tak rapidne.

CarloS1: jsou to jen teoretické povídačky. Podstatné je s jakým zájmem a soustředěností ne kolik hodin, i když bez hodin to nejde

Otázkou je také to, o kolik víc času je vůbec možné jazyku věnovat. Přece jen je ta maturita i z jiných předmětů a udělat angličtinu a prolítnout třebas z češtiny asi taky není to pravé.
Faktem je, že já bych si na maturitu z angliny netroufla ani po dvou „celkem intenzivních“ letech učení (před tím to taky byly jen ty základy). Panacea má ale o dost mladší mozek, takže možná uspěje… :-)

Doporučuji podívat se na letošní maturitu.
http://www.novamaturita.cz/…4035305.html

Někde jsem slyšela, že s jazyky to je jako s léky:
Nejúčinější je dát si je 3× denně.
Ráno si pustím poslech na cestu do práce. Cestou z práce četba (jezdím busem). A večer asi 90 minut gramatika a slovíčka.

Nejdůležitější je nadšení. To, co se chceme učit, se učíme lépe.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.