Help for English

Skusenosti s jednodusenym citanim

 

Zdravim vas.

Dnes som Precital dalsiu knihu na urovni elementary (600 words). Musim povedat, ze vidim na sebe urcite zlepsenie. Neviem ci si to len nahovaram, ale pevne verim ze nie. Z cca 40stranovej kihy som nerozumel asi 10-tim slovickam, ktore som si vypisal. Zatial ma to velmi bavi, ale urcite to je sposobene aj tym ze drvivej vacsine rozumiem. Myslim ze je cas prejst o uroven vyzsie co znamena (1200 words). Bojim sa, ze nebudem az tak vela veciam rozumiet a tym opadne aj moj zaujem.

Inak najviac mi sadli knizky z vydavatelstva Penguin Readers. Skusal som par aj z Oxford Bookworms, ale zdaju sa mi zlozitejsie pisane. Ale mozno sa jedna iba o moj subjektivny nazor.

Len som sa chcel podelit o svoje skusenosti, tak dufam ze sa nebudete hnevat na moj prispevok…

Myslím, že existují i knížky o 800–900 slovech. Nevím, jestli by skok z 600 na 1200 nebyl moc drsný (ale zkusit to můžeš :-) ).
Hlavní je, že tě to baví. Já ty zjednodušené knížky nesnášela a musela jsem se do nich nutit. Pořád mám ještě se čtením té nezjednodušené literatury dost problémy, musím hledat, co bude nejstravitelnější (abych vůbec chápala o čem je řeč), ale lepší než nic. Tobě přeju hodně nadšení a výdrž.

Ještě bych chtěla dodat, že není až tak nutné rozumět všem slovům, ale spíš pochopit o co jde. Tak se neděs, že tolika a tolika slovům nerozumíš. Ty se naučíš. Důležité je, jestli budeš vědět o čem čteš.

Oxford Bookworms ma tie kategorie rozdelene na: 400, 700, 1000 atd

Penguin Readers na: 200, 300, 600, 1200 atd.

Preto ten skok zo 600 na 1200, kedze Penguin Readers mi sadli najviac. Osobne nemam skusenosti s vydavatelstvom Cambridge English Reader, Black cat a Macmillan Graded Readers. Ak niekto napise par slov z vlastnych skusenosti budem rad.

Knizkam zatial rozumiem velmi dobre. Ale nedopadlo by to dobre keby bola knizka napisana v zjednodusenej forme v cestine, alebo slovencine a mal by som ju preklad do anglictiny. To by bol velmi velky problem.

Cambridge English Reader má výhodu v tom, že knížky jsou zjednodušenou angličtinou už psané. Nejde tedy o zjednodušování plných děl a neztrácí se tak děj. Zkušenost mám sice jen s těmi od úrovně 4 ale určitě bych je v rámci zjednodušené četby řadila co do kvality nejvýše.

Mám ráda knihy, jsem jimi posedlá. Takže mám doma zjednodušenou četbu, originály (doporučené jako jednodušší) a Kindle 3.
Ze zjednodušené četby preferuji Black Cat. Z řady Discovery mám Great British Writers, London a Exploring Places. Jde o odbornou literaturu, Step One, CERF A2. Asi sto stran, křídový papír, hodně obrázků, 8 lekcí a za každou dvě strany úkolů. K tomu je CD pro poslech. Pamatuji si, že cena byla vyšší, ale po zkušenostech s první jsem si dooupila další.
Z Black Cat mám i nezjednodušenou četbu Reading Classics. Obsahem je jednak dílo podle názvu, pak biografie, bibliografie a chronologie autora. Dále jsou tam úkoly před četbou a po přečtení. Místo klíče je uvedena strana, na které najdete odpověď. U některých slov jsou vysvětlivky. Celkem asi 250 stran. K tomu CD s přibližně 60 minutami četby. Zatím nevím, zda je to namluvené celé. Stojí asi 250,– Kč. Perličkou jsou 2 volné stránky Notes a záložka. To kdyby jste nemohli najít kus papírku na založení.
Nějaké chyby? Ano. U General testu není klíč a kniha je paperback. (Ale stránky jsou hrubší, dobře se na ně píše tužkou.)
Penguin mám jen jednu a Cambridge také. Oxfordworms mi vyhovuje více.

NEJdůležitější je, zda to člověka baví. Každá edice má své příznivce i odpůrce.

nemarek: to je dobrá a potěšitelná zpráva. Přeji, ať vás angličtina baví stále víc :-)

všichni: Co si myslíte a hlavně jak se vám osvědčilo toto:
K osvojení jazyka je lepší přečíst jednu knihu třikrát, než přečíst tři různé knihy za sebou.

Jarmi: jo, ale vydržet to! Už podruhé by to byl problém, natož potřetí :-D

jarmi1: Dakujem za povzbudenie a kludne tykato nabuduce :)

A k tvojej otazke. Urcite zalezi v prvom rade o aku knihu ide. Ci z nej ma clovek pocit, ze mu dokaze na druhy, pripadne tretikrat este nieco ponuknut co na prvykrat iba prebehol.

K některým knížkám se člověk rád vrací, třeba po letech, stále mají co říct a člověk je vidí zase z jiného úhlu a všimne si podrobností, které poprvé přehlédl (a nebo se jazykově zlepší a rozumí více detailům). Ale rozhodně bych nezvládla číst knihu 3× za sebou, to přece nemůže nikoho bavit! A u čtení v AJ přece nejde jen o to, že si dostáváme do hlavy slovní zásobu, ale dostáváme si ji tam příjemnou formou, má nás to i bavit :-)
Jinak ze zjednodušené literatury jsem přečetla nejvíce knih od Penguin Readers, ale level 4–6, s nižšími nemám zkušenosti. Určitě je také dobré zakoupit rovnou knihu s CD, pokud je k dispozici. Já si knihu přečtu a poté si poslouchám CD, vlastně už vím o co jde, ale třeba neznám správnou výslovnost a k tomu mi právě pomůže CD. Plus procvičení poslechu samozřejmě.

Nejprve jsem si na zkoušku koupila knihu bez CD. Není to ono. Už vyhledávám jen četbu s CD (pokud existuje). Nebo si čtu na Kindle, ten má čtení robotem.

Elafrela: Jak vidno, každému vyhovuje něco jiného. Já začínám opakovaným poslechem a pak až čtu.

Dnes som precital dasliu knizku (1200words). Vypisal som si 21 neznamych slovicok. Neviem ci je to vela, alebo malo malo. V kazdom pripade som sa vela naucil. Ci uz z anglictiny, ale aj mnoho zaujimavych poznatkov, kedze kniha bola cela o New Yorku.

Prislo mi to velmi zaujimave, pretoze inak by som sa k tomu asi nedostal a mal som popri tom otvoreny google a hlada si popri citani obrazky, pripadne ine informacie ohladom veci ktore knuha popisovala.

Čtu to 2–3× – beru to jako výuku, na čtenářský zážitek mám cz. Ty jemnosti významů a různých odstínů myšlenek které v cz plynule vnímám aniž bych je musel investigovat :-D a dělají tu pohodu a prožitek z četby nebudu v eng nikdy schopen rozlišit. Ano, přečtu to, porozumím o co jde (asi jako servisnímu manuálu :-) ) ale nikdy to nebude pohoda relax. Takovou slovní zásobu abych se třeba 10stran nemusel rozptylovat přemýšlením na významem slovíčka či fráze nikdy mít nebudu. Je to stejný jako Trabant – doveze ale nepotěší :-D :-D

Melychar: myslím, že se zbytečně podceňuješ. Teď sice musíš přemýšlet nad významem frází, ale časem ti přejdou do krve a už se nad nimi nepozastavíš. Já některou knížku přečtu a mám z ní zážitek (i když v češtině by byl určitě větší), jinou se ztěžka prokousávám. Bohužel česky už nečtu nic, není na to čas. :-D
Nemarek: Blahopřeju!!! Jen 21 neznámých slovíček při skoku z 600 na 1200 slov je určitě úspěch.

To Leiah: já taky přestala číst v ČJ a čtu jen v AJ, některá kniha jde snadněji a některá, jak píšete, ztěžka. Ale o to větší radost mám, když ji zvládnu a že mi utečou drobné nuance mi nevadí, protože jinak rozumím.
A relax to je, často zapomínám, že nečtu česky :-) Někdy stačí prokousat se začátkem, a pak už si člověk zvykne na styl autora a jeho slovní zásobu a je to lepší..Takže čtu, což mě baví, a zároveň dělám něco pro angličtinu. Také si vypisuju neznámá nebo zajímavá slovíčka a idiomy. Ale je fakt, že čím je kniha napínavější, tím méně vypisuju :-D

tak před pěti lety jsem přečetla jednu (zjednodušenou) anglickou knížku za týden, doslova jsem je hltala. Teď se mi to zúročuje, když jsem (někdy) schopná porozumět rozdílům mezi podobnými slovíčky (např. old-ancient, close-near, …). Došlo mi to až JK psal o získávání citu pro jazyk právě díky četbě.
Naopak po delší pauze bez čtení na sobě vidím, že zapomínám jak se některá slova píší. Ale léčba je již připravená :-)

Taky si občas říkám jak číst knížku s CD. Dělala jsem každé zvlášť, ale prý si člověk nejvíc zapamatuje když slyší text a zároveň ho i vidí.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.