Help for English

to

Dobrý den, měla bych takový dotaz – proč se píše před slovesem to (to work)? Zajímal by mě nějaký původ nebo něco podobného. Za odpověď moc děkuji

To je tak, pokud jsou dvě slovesa za sebou, proto se to oddělí ‚TO‘. Jsou to slovesa např. OFFER, DECIDE, AGREE, PLAN, FAIL, FORGET, LEARN…

‚It was late, so we deciced to take a taxi home.‘
‚They seem to have plenty of money.‘
‚He doesn‘t want to know.'

Ale po některých slovech se TO nedává. Např.
ENJOY, THINK, SUGGEST

‚Are you thinking of buing a car?‘

Turtle,
myslím, že vysvětlení shora je víceméně nic neříkající a hodně nepřesné. Jsou slovesa, po kterých může následovat pouze infinitiv, pak taková po kterých pouze gerundium, pak taková, která umožňují oboje ale liší se významem… Pak ještě existuje „bare infinitiv“. Prostě je to jedna ze základních gramatických pravidel angličtiny a vysvětlení několika řádky IMHO nestačí.

To je pravda, je toho mnohem víc, ale tohle zhruba vím, co nám zatím říkali ve škole.

Z dotazu Turtle moc nevyplývá, jestli je jí jasné, že TO před slovesem znamená, že sloveso je v infinitivu, že existují určité zákonitosti pro jeho použití a tím pádem se ptá jen na původ – tedy jak vzniklo TO před slovesem (historicky) a nebo jí vůbec není známo nic o infinitivu v angličtině a pak má pravdu Stázina, že pár slov na vysvětlenou to nespraví. V tom případě jsem přesvědčená že se infinitivu na HfE zevrubně věnuje některý článek v sekci Gramatika.

Já se omlouvám, ale když jsem se ve škole učitele ptal, proč se tam dává to TO, tak jediný, co jsem se dozvěděl bylo, že se to na 95%, dává když jsou dvě slovesa. O gerundiu, bare infinitiv… jsem se vůbec nedozvěděl. :-( Tak si ten článek raději přečtu v sekci gramatika.

No, zdá se, že Turtle se spíš zajímá o PŮVOD onoho TO před slovesem. Obecně se traduje to, že infinitiv byl z počátku ve staroangličtině podstatné jméno a TO předtím byla předložka, tedy celé to byla předložková vazba. To se ale postupně zverbalizovalo a dnes to známe jako sloveso.

Pokud byste chtěli něco hlubšího, přečtěte si „The Rise of the To-Infinitive“ (Bettelou Los, 2005).

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.