past simple vs past continuous

Může mi prosím někdo poradit s touto větou? Stojící samostatně:

He (not run) because he (carry) eggs in the basket.

Na výběr je čas minulý prostý nebo průběhový, mě osobně přijde, že je možné víc variant například m.prostý-m.prostý, m.prostý-m.průběhový, oba m. průběhové..budu ráda za zdůvodnění, co vše jde a co už ne :-)

Já bych dala první prostý a druhý průběhový – ale máš pravdu, že se tam hodí více možností – každopádně bych nechala druhou větu v průběhu. Takhle mi to tam více sedí, ale přesně zdůvodnit to neumím.

Dal bych oba průběhové.

Ano, oba průběhové jsou dle mě gramaticky nejsprávnější. I když, pro „zjednušení“ by šel v té první jen prostý.

první bude patrně prostý, to je to, co oznamujeme – neběžel, nemluvíme o konkrétním okamžiku ale o celku. A ten důvod je, že v ten moment nesl vejce, tam bude průběhový.

Záleží ovšem na kontextu. např. ráno jsem ho viděl z okna. tečka. neběžel, protože… – tady by byly oba průběhové.

Ono se da na tu vetu bez kontextu asi nehlednout mnoha zpusoby. A co takto bez kontextu?

1. He does not run because he carries eggs in the basket. → He did not run because he carried eggs in the basket. (vidaval jsem ho) Ackoli tady asi nekdo namitne, ze je to jako opakovani deje v minulosti a melo byt tam byt „WOULD“

2. He was not running (he was walking) because he was carrying eggs … (videl jsem jej z okna)

přesně tak. Ale když kontext NENÍ, je dobré brát tu nejpravděpodobnější možnost a to, že se např. dívá z okna si nedomýšlet.

Autor testu a cvičení by se samozřejmě podobným větám měl vyhýbat a nebo kontext doplnit. Ale učitelé jsou různí… proto je dobré aučit se: když to tam není dané, nedomýšlet. Takže prostě řekneme, že neběžel. Prostý čas. Hlavní věta bez kontextu. Prostý. Druhá věta je důvod, proto asi bude průběhový.

Tím se teď toho autora nezastávám, jen doporučuju chudákům studentům. Protože pokud si domýšlí, můžou na to doplatit. Někdy pomůže to učiteli vysvětlit, jak to chápal, ale znáte to. Učitelé si do toho většinou ‚kecat‘ nenechají. Z jejich pohledu je to jasná věta. A pokud si student vymyslí něco jiného, tak si prostě vymýšlí. :-)

jojo, svata pravda. Ona je to po tech letech asi trochu nejaka uchylka, ze se jeden stale snazi najit vsechny mozne alternativy. Ale jak rikate, nejlepsi je nedomyslet.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.