Help for English

have had / have been having

Robil som si test na englishpage.com na Present Perfect / Present Perfect Continuous a v jednej vete malo byť správne uvedené „have been having some difficulties“ , takže by ma zaujímalo aký je rozdiel medzi have had a have been having. Ďakujem za každé vysvetlenie.

Cela veta je: Matt and Sarah have been having some difficulties in their relationship lately.

Rekl bych, ze tady by mohl byt rozdil ten, ze s prubehovym to znamena ze ty problemy stale trvaji, s prostym by to znamenalo ze uz je po problemech, ale je to nedavna minulost. Prubehovy taky to muze znamenat, ze ty problemy netrvaji dlouho, je to relativne cerstva zalezitost. S prostym by to znamenalo, ze problemy maji jiz delsi dobu.

edit: Nasel jsem celou tu vetu. Jde o to, ze s „lately“ apod. se pouziva spise prubehovy. Je tim dan duraz na to, ze se nejedna o dokonceny dej, a ze tento dej stale trva.

To Carlos1: Tak potom je to jasné:-)
edit: přiznám se, že právě u recently s tím moc nesouhlasím. jedná se o jednorázovou událost v minulosti. Vím, že Murphy atd. to tak používá…teda pokud vím spíš v prostém předpřítomném.
Já bych dal normální minulý čas u recently. Jasně ukotvený v minulosti.
U lately je to něco jiného tam se nejčastěji používá předpřítomný průběhový.

Melo tam byt „lately“, uz jsem to opravil. Nicmene, podle me by tam klidne mohlo byt i „recently“ a nic by se tim nezmenilo. Stejne jako kdyby tam bylo treba „this week“ apod. Me zni prirozeneji „We've been having some difficulties recetly.“ oproti „We've had some difficulties recently.“, ale oboji je, myslim si, prijatelne.

Hlavní důvod, který tu zmíněn ještě nebyl, je, že průběhové časy se také paradoxně někdy používají pro vyjádření opakovaní.
We've had some difficulties lately. Zde ty „potíže“ popisujete jako celek – konstatujete, sumarizujete.
We've been having some difficulties lately. Zde naopak kladete důraz na to, že ty „potíže“ se za danou periodu času častěji opakovaly – popisujete to jako jednotky celku.

Viz. I have been playing football for 4 years now.
I have played football for 4 years now.

Carlos myslím si, že stejně by tam měl být maximálně předpřítomný prostý s recently. Na ten průběhový si vyhrazuje právo lately.
edit: Mně zní přirozeně: We have been having some difficulties lately nebo We have had some dificulties recently..U té druhé je možné, že problémy stále máme..ale dal bych předpřítomny.

Ďakujem všetkým za odpovede.A ako píše Battlefield tak asi tam ide hlavne o to časté opakovanie-preto priebehový čas.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.