Help for English

Všeobecná státní zkouška(SJZV)

Ahoj Všem,
ráda bych se zeptala těch, kteří mají zkušenost s SJZV na postřehy ohledně náročnosti readingu a listeningu u SJZV. Zejména se jedná o srovnání s dalšími zkouškami na úrovni C1(CAE). Rozhodně bych se ovšem nebránila ani jinému porovnávání(SJSZ vs. SJZZ).
Mimochodem z čeho jste se připravovali nebo připravujete na SJZV?(Zde na foru již byly jmenovány: Angličtina přehledně až ke státnicím(slovní zásoba), Sada testů z minulých let pro SJZV.

Dobrý den,
všeobecnou státnici jsem dělala v roce 2003, takže dost dávno. Na přípravný kurz jsem chodila na Státní jazykovou školu v Ostravě. Měli jsme kromě jiných učebnic Moderní učebnici angličtiny a cvičné testy z minulých let. Na rozdíl od mezinárodně platných zkoušek byl v poslechu diktát a v písemné části text, ve kterém byly části vět česky, a ty se musely správně přeložit do AJ. Nevím jestli se dá říct, zda je náročnější CAE nebo státnice, protože systém testování je trochu jiný a i hodnocení je jiné. U státnice je potřeba uspět u písemné části, teprve potom proběhne ústní část. Taky, pokud si dobře vzpomínám, z každé části bylo potřeba mít určité procento úspěšnosti, už si nevzpomínám kolik to bylo. U ústní části byla i Britská a Americká historie, reálie a literatura. Aktuální informace by měly být na stránkách některé státní jazykové škoy.

Ahoj, taky zrovna uvažuji o složení této zkoušky.Mohl by prosím někdo poradit, z čeho se připravit na tu část, kde se ptají na reálie atp. Existuje nějaká učebnice? asi jich bude celá sada, že? jedna na historii GB, druhá o USA atd…

Těch knih bude určitě existovat více. My jsme měli knihy od Elišky Morkesové, která nás i učila tyto předměty.Byly to British and American Life and Institutions, British and American History a na literaturu jsme měli British and American Literature. Ale je už to dávno, na googlu toho najdete určitě víc a novější.

Lucy, děkuju. Právě že na googlu je toho moc. Nevím moc, co vybrat. Rozhodně díky za tipy.

Děkuji Lucy12 a Bubulině za příspěvky do tohoto vlákna.

Co si myslíte o knížce SOME BASIC FACTS ABOUT THE ENGLISH SPEAKING COUNTRIES, pokud ji někdo znáte? Je tam vše history, literature, geography, places of interest a má to jen 80 pages in total. :)

Neni zač. Tu knihu Some Basic Facts…neznám, ale pokud je tam jenom 80 stran, tak to bude podle mě to nejdůležitější ze všech oblastí.

Tu knihu neznám, ale našla jsem na stránkách jedné brněnské jazykovky, kde bych chtěla zkusit tuto všeobecnou zkoušku složit, materiál k reáliím – British History, Britain: Geography and Society, English-Speaking Countries
E. Chalupová a L. Kyzlinková
American History, The USA: Geography and Society
M. Berka **** ****
Píší tam, že „tento učební text byl zpracován jako podklad pro přípravu uchazečů o složení státní všeobecné jazykové zkoušky z angličtiny – viz. vyhláška MŠMT ČR č.526/1992 Sb.“

aha, no tak tahle část zkoušky se zdá být, co se týká materiálů, vyřešena :shock: :-D

Takže bych si asi prošla ty podle vyhlášky a pak na opakovačku využít Some basic facts :)

Chtěla jsem se jen zeptat, jestli někdo náhodou nevíte, kolik je cvičných testů v Sadě materiálu pro přípravu ke státní všeobecné zkoušce z AJ?(mám namysli materiály pro písemnou část zkoušky) Děkuji za odpověď

Jestli myslíš tu co vydala JŠ Brno, tak jsou tam čtyři kompletní testy, které osahují všechny části zkoušky, pak je tam ještě pár cvičných poslechových a asi patnáct různých možných zadání writingu.Plus klíč.

Mám doma i ty British a American History, ale zdá se mě to dost strohé. Třeba celá historie USA je dohromady na cca deseti stranách. Kdo jste dělali tu zkoušku – stačilo se fakt naučit jen takový výcuc?

ahoj, děkuji za příspěvek a radu, zrovna mám v ruce „british“ and „american history“, jsem docela ráda, že to dali do nějaké „rozumné=struč­nější“ formy, doufám, že to „stačit“ bude. :-D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.