Co znamená “pie”
Slůvko pie/'paɪ/ možná znáte jako koláč. Koláč je to ovšem poměrně specifický. Většinou se jedná o kulatý koláč, který může mít větší rozměry (pak se krájí na kousky, plátky, měsíčky) nebo může být menší (pak se podává jeden koláček jako jedna porce). Může se jednat o sladký (sweet) koláč ale i slaný (savoury).
Pozn.: Pokud jde o jídlo, které není sladké, nejčastěji použijeme slovíčko savoury/'seɪvəri/, nikoli salty.
Ve spojení s tímto pokrmem se vždy bavíme o nějaké náplni – filling/'fɪlɪŋ/ a těstu, korpusu – pastry/'peɪstri/ a krustě, kůrce – crust/'krʌst/. Podle toho se také rozdělují na:
single-crust pie / bottom-crust pie / filled pie
koláč s jednou krustou, korpusem jen ve spodní části
top-crust pie
koláč s krustou jen v horní části
two-crust pie
koláč s dvěma krustami, v horní i spodní části
sweet pies – sladké koláče
Nejběžnější je asi apple pie/'æpl'paɪ/, tedy jablečný koláč (viz fotografie výše) a je pro něj typické, že je korpus nejen ve spodní části, ale i v části horní. Nejčastěji se vyrábí jako velký koláč, který se porcuje na díly.
Druhů je samozřejmě celá řada, např. cherry pie (třešňový), rhubarb pie (rebarborový), pecan pie (s pekanovými ořechy), lemon pie (citronový), nebo třeba banoffee pie, jehož náplní jsou banány, smetana a toffee/'tɒfi/ (tekutý karamel).
K americkému svátku Dnu díkůvzdání pak patří pumpkin pie, tedy dýňový koláč. Ten má těsto jen ve spodní části, v horní části je custard (žloutkový krém), do kterého se přidává dýně. Podobný vzhledově i chuťově je pak sweet potato pie, koláč ze sladkých brambor (batátů).
V horní části může tedy tento koláč mít těsto, ale nemusí. Běžné je také ozdobení horní části mřížkou – lattice/'lætɪs/. Jednotlivé porce se často servírují s kopečkem zmrzliny. Pak můžete slyšet označení pie a la mode (páj na moderní způsob).
Zmínit můžeme i jednoduchý cream pie, což je šlehačkový koláč (různé příchutě s vrchní vrstvou tvořenou šlehačkou). Stejné označení se používá pro “šlehačkový dort” (obyčejný korpus naplněný šlehačkou), který se používá v groteskách.
Trochu jinou podobu má mince pie/ˌmɪns'paɪ/, což je koláček, která patří k britským Vánocům. Je to malý koláček plněný směsí sušeného ovoce, rozinek a koření. Tato sladká směs se označuje mincemeat/'mɪnsmi:t/, což je poměrně matoucí, protože samotné slůvko mince označuje mleté maso. To zde však nenajdete.
Pozn.: Více o vánočních tradicích se dočtete v článku Anglické Vánoce.
Obecně se však pro malé ovocné koláčky či dortíky používá slůvko tart/'tɑ:t/, případně tartlet/'tɑ:tlɪt/.
savoury pies – slané koláče
Slané “páje” jsou specialitou spíše britské kuchyně. Když si ho objednáte v restauraci, jde většinou o malý kulatý páj s těstem ze všech stran, který se podává s bramborovou kaší (mashed potatoes) a omáčkou z výpeku (gravy). Teno způsob podávání vidíte na fotografii výše.
Náplní je opět celá řada, fantazii se meze nekladou. Mezi nejznámější patří např. chicken and mushroom pie, pork pie, bacon and egg pie, beef and ale pie (s hovězím na pivu), lamb and mint pie (s jehněčím a mátou),Scotch pie (také známý jako mutton pie, tedy koláč se skopovým masem) nebo game pie (se zvěřinou).
Velice známý je ale paradoxně pokrm, který klasický páj moc nepřipomíná. Je to shepherd's pie, což je směs jehněčího nebo skopového masa ve velké zapékací míse pokrytá bramborovou kaší a zapečená. Jeho obdobou je cottage pie/ˌkɒtɪdʒ 'paɪ/ s mletým hovězím masem.
Podobný je fish pie (nebo fisherman's pie), opět bez těstové krusty. Jde o rybí maso s cheddarovou omáčkou pokryté bramborovou kaší a zapečené.
Mezi slané páje patří vlastně také quiche/'ki:ʃ/, původem francouzský slaný koláč, který je populární i u nás. Pokud si ho chcete vyrobit, recept najdete v naší HFE mini kuchařce.
Slané koláče v těstové krustě se dají pořídit jako polotovar v supermarketech nebo na farmářských trzích. Stačí je pak ohřát v troubě (a přidat kaši s omáčkou). Zde je fotografie z nejstarší londýnské tržnice Borough Market.
Pozn.: Více o historii tohoto pokrmu se dočtete na anglické Wikipedii.