Help for English

EGGS - vejce v angličtině

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 13.11.2024

Pojďme se podívat na slovní zásobu spojenou s vejci a jejich přípravou.



EGGS – vejce v angličtině

Podstatné jméno egg/'eg/ znají i začátečníci. Je to vejce. S ním je však spojena poměrně rozsáhlá slovní zásoba, o které si dnes něco řekneme.

Základní slovesa, se kterými se vejce používá, jsou lay/'leɪ/ (snášet, snést) a hatch/'hætʃ/ (líhnout se, vylíhnout se).

I don't know what's happening, but the chickens don't lay eggs anymore. TTT *1
The egg should hatch in a month. TTT *2  

Ve spojení s přípravou vajec se hodí crack/'kræk/ (rozbít) a beat/'bi:t/ (šlehat, ušlehat), případně whisk/'wɪsk/ (vyšlehat metličkou).

cracked an egg into the pan and started making breakfast. TTT *3
Beat the eggs with sugar until nice and creamy. TTT *4
Whisk the egg whites until they're stiff, for about five minutes. TTT *5  

Pozn.: Více v článku Seriál o vaření: šleháme, mícháme a mixujeme.

Vejce se skládá ze tří částí:

  • yolk/'jəʊk/ – žloutek (pozor na výslovnost)
  • white/'waɪt/ – bílek (nebo egg white)
  • eggshell/'egʃel/ – skořápka

She separated the yolk from the white to make meringues. TTT *6
Whisk the yolk until it's smooth and creamy. TTT *7
Beat the egg white until it forms stiff peaks. TTT *8
Egg white is often used in recipes for lighter, fluffier textures. TTT *9
When frying an egg, I like the white crispy around the edges. TTT *10
Be careful not to get eggshells in the batter when you crack the egg. TTT *11 

V posledních letech se můžete ve spojení s vejci (a masem) setkat s výrazem free-range/ˌfri:'reɪ­ndʒ/, který znamená z volného chovu.

I always buy free-range eggs. TTT *12
Do you know if this restaurant uses free-range chicken? TTT *13
We prefer to buy free-range meat whenever possible. TTT *14 

Připravujeme vejce

Nyní se vrhneme na přípravu vajec. Ty se dají vařit, smažit nebo udělat například jako míchaná.

vařená vejce

Zde použijeme samozřejmě sloveso boil/'bɔɪl/ (vařit ve vodě) a odvozené boiled/'bɔɪld/ – vařený. Máme základní tři možnosti:

  • soft-boiled egg – vejce naměkko
  • medium-boiled egg – vejce středně natvrdo
  • hard-boiled egg – vejce natvrdo

She loves having soft-boiled eggs on toast for breakfast. TTT *15
I like medium-boiled eggs because the yolk is creamy but not runny. TTT *16
My grandmother's po­tato salad always had hard-boiled eggs in it. TTT *17 

Všimněte si slovíčka runny/'rʌni/, které znamená řídký, tekutý, rozteklý.

smažená vejce

U smažených vajec pak použijeme sloveso fry/'fraɪ/ (smažit) a odvozené fried/'fraɪd/ – smažený.

  • fried egg – smažené vejce

We had fried eggs and toast while enjoying the view from the café. TTT *18
My dad makes the best fried eggs, and I always ask him for his secret technique. TTT *19 

Jenže vejce lze smažit hned několika způsoby. Někdo má rád tzv. volské oko (s tekutým žloutkem), někdo naopak vejce osmaženo z obou stran. Pro volské oko, tedy vejce osmažené jen z jedné strany, používá angličtina spojení sunny side up/ˌsʌni saɪd '­ʌp/, doslova “sluneční strana nahoře” (sluníčko zde představuje žloutek).

  • sunny-side up egg – sázené vejce, volské oko

I like my eggs sunny side up, with the yolk still runny. TTT *20
My dad taught me how to cook sunny-side up eggs without breaking the yolk. TTT *21 

Pro smažení z obou stran používá americká angličtina zajímavé výrazy, podle toho, jakou má konzistenci žloutek uvnitř.

  • over-easy egg – vejce smažené z obou stran (žloutek naměkko)
  • over-medium egg – vejce smažené z obou stran (žloutek středně měkký)
  • over-hard egg – vejce smažené z obou stran (žloutek natvrdo)

I love starting my day with an over-easy egg and toast. TTT *22
Can you make me an over-hard egg? I don't like runny yolks. TTT *23 

V britské angličtině tyto výrazy nejsou moc běžné, slyšet tam můžete doslovnější fried eggs with a runny yolk (s tekutým žloutkem) nebo fried eggs with the yolk cooked through (s propečeným žloutkem).

He usually has a fried egg with the yolk cooked through, served with bacon. TTT *24 

Pozn.: Více o smažení také v článku Seriál o vaření: smažíme a restujeme.

míchaná vejce

Pro míchaná vejce se použije sloveso scramble/'skræmbə­l/, které má například význam drápat se někam, ale také míchat. Výsledné scrambled eggs/ˌskræmbld­'egz/ tedy popisuje míchaná vejce.

She likes her scrambled eggs with cheese and herbs. TTT *25
Scrambled eggs are quick and easy to make. TTT *26
He always adds a bit of cream to his scrambled eggs to make them softer. TTT *27 

pošírovaná vejce

Pošírovaná vejce, někdy také ztracená nebo zastřená, nejsou úplně jednoduchá na přípravu. Jde o vaření vajec ve vroucí vodě bez skořápky, kdy tekutý žloutek zůstane uvnitř v kapsičce z bílku. V angličtině se jim říká poached eggs.

Zajímavostí ale je, že samotné sloveso poach/'pəʊtʃ/ znamená mimo jiné pytlačit, ale nejde o pytlákova nebo ukradená vejce. Toto sloveso totiž vychází ze starofrancouzského pochier, což byla taška, taštička, kapsička. Nabízí se tedy spojitosti mezi poached egg a právě takovou kapsičkou – bílková taštička se žloutkem uvnitř. V češtině říkáme “pošírovaná”, což má stejný původ, ale také “ztracená” či “zastřená” – žloutek je ukryt v bílku.

If the yolk breaks, it can ruin the presentation of a poached egg. TTT *28
She ordered a salad topped with a poached egg for lunch. TTT *29
To make a perfect poached egg, add a splash of vinegar to the water. TTT *30 

Eggs Benedict

Jako snídaňová delikatesa jsou považována vejce Benedikt, jejichž základem jsou právě pošírovaná vejce.

Tento pokrm se skládá z rozpůlené kulaté “housky” – podle originálního receptu by to měl být vždy English muffin (anglický muffin) TTT *31. Na každou polovinu dáte opečenou slaninu (nebo kousek uzeného lososa či jinou ingredienci) a na ni jedno pošírované vejce TTT *32. Celé je to zalito holandskou omáčkou (hollandaise sauce), což je omáčka z másla a žloutku.

vaječná omeleta

Zmínit můžeme i vaječnou omeletu, což je omelette/'ɒmlət/ (v americké angličtině se můžete setkat i s pravopisem omelet).

I added mushrooms and spinach to my omelette. TTT *33
I ordered a veggie omelette, but they gave me a plain one. TTT *34
The café on the corner makes the best ham and cheese omelettes. TTT *35 

skotské vejce

Seznam uzavřeme méně známým pokrmem a tím je Scotch egg/ˌskɒtʃ'eg, v češtině skotské vejce nebo také pštrosí vejce. Je to naměkko nebo natvrdo uvařené vejce zabalené v masovém těstíčku, obalené do strouhanky a osmažené nebo upečené. Konzumují se většinou studená.

Have you ever tried making a Scotch egg at home? TTT *36
The pub serves an amazing Scotch egg with mustard sauce. TTT *37
Some people prefer their Scotch egg with a runny yolk inside. TTT *38 

Pozn.: Vajíčka patří neodmyslitelně ke snídani. Doporučujeme také náš článek Hotel breakfast.

Překlad:
  1. Nevím, co se děje, ale slepice už nesnášejí vajíčka.
  2. Vejce by se mělo vylíhnout za měsíc.
  3. Rozklepl jsem vajíčko do pánve a začal dělat snídani.
  4. Ušlehej vejce s cukrem, až budou pěkně krémová.
  5. Bílky šlehejte, dokud nejsou tuhé, asi pět minut.
  6. Oddělila žloutek od bílku, aby připravila pusinky.
  7. Šlehej žloutek, dokud nebude hladký a krémový.
  8. Šlehej bílek, dokud nevytvoří pevné špičky.
  9. Bílek se často používá v receptech pro lehčí a nadýchanější konzistenci.
  10. Když smažím vejce, mám rád, když je bílek na okrajích křupavý.
  11. Dávej pozor, aby se ti nedostaly do těsta kousky vaječné skořápky, když rozklepáváš vejce.
  12. Vždy kupuju vejce od drůbeže z volného chovu.
  13. Víš, jestli tato restaurace používá kuřecí z volného chovu?
  14. Když je to možné, dáváme přednost masu z volného chovu.
  15. Ke snídani má velice ráda vejce naměkko na toustu.
  16. Mám rád vejce středně natvrdo, protože žloutek je krémový, ale není tekutý.
  17. Bramborový salát mé babičky vždy obsahoval vejce natvrdo.
  18. Měli jsme smažená vejce a toast, zatímco jsme si užívali výhled z kavárny.
  19. Můj táta dělá nejlepší smažená vejce a vždy se ho ptám na jeho tajnou techniku.
  20. Mám rád vejce smažené z jedné strany, když je žloutek ještě tekutý.
  21. Můj táta mě naučil, jak připravit vejce s volným žloutkem, aniž bych rozbil žloutek.
  22. Miluji začínat svůj den s lehce opečeným vejcem a toustem.
  23. Můžeš mi udělat pořádně opečené vejce? Nemám rád tekuté žloutky.
  24. Obvykle si dává hodně propečené vejce, podávané se slaninou.
  25. Má ráda míchaná vajíčka se sýrem a bylinkami.
  26. Míchaná vajíčka jsou rychlá a snadná na přípravu.
  27. Vždycky přidává do míchaných vajíček trochu smetany, aby byly jemnější.
  28. Pokud se žloutek rozbije, může to pokazit vzhled ztraceného vejce.
  29. K obědu si objednala salát s pošírovaným vejcem navrchu.
  30. Aby bylo ztracené vejce dokonalé, přidejte do vody kapku octa.
  31. nepleťte si s klasickým sladkým americkým muffinem
  32. celkem tedy máte dvě vejce – na každé polovině jedno
  33. Do své omelety jsem přidal houby a špenát.
  34. Objednal jsem si zeleninovou omeletu, ale dostal jsem obyčejnou.
  35. Kavárna na rohu dělá ty nejlepší šunkovo-sýrové omelety.
  36. Zkoušel jsi někdy dělat skotské vejce doma?
  37. V té hospodě servírují skvělé skotské vejce s hořčičnou omáčkou.
  38. Někteří lidé preferují, když má skotské vejce uvnitř tekutý žloutek.

V naší výukové aplikaci englishme! je tento článek doplněn aktivitami k procvičení.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Spodní prádlo v angličtině

Pojďme se podívat na širokou slovní zásobu z oblasti spodního prádla.

ELEMENTARY

Písmeno CH v angličtině

Článek o písmenku CH v angličtině a jak se vyslovuje.

PRE-INTERMEDIATE

Geoffrey Chaucer: The Knight's Tale

Zjednodušená verze další z Canterburských povídek spisovatele Geoffrey Chaucera.

Komentáře k článku

K článku nejsou zatím žádné komentáře

Přidat komentář