Smažíme a restujeme
Když v češtině řekneme smažit, často si vybavíme řízky. V angličtině existuje základní sloveso fry/'fraɪ/. To můžeme přeložit jako smažit, osmažit nebo opéct, osmahnout, a to na tuku či oleji, ale spíše na nižší vrstvě.
I fried an egg for him and served it with a piece of toast. *1
Fry the fish on medium heat for about five minutes on each side. *2
Když něco smažíme ponořené v tuku, použijeme sloveso deep-fry/ˌdi:p'fraɪ/, které ale také může mít význam fritovat (ve fritéze, což je deep-fat fryer).
His mother brought a large plate with deep-fried chicken pieces. *3
Další sloveso je stir-fry/'stɜ:fraɪ/, má význam orestovat, osmahnout (většinou maso a zeleninu).
Stir-fry the veggies for another minute. *4
Heat the oil in a wok pan, add the ginger, garlic and the vegetables and stir-fry for a few minutes. *5
Pozn.: Stir-fry se také používá jako název (většinou) asijských jídel, jde o maso se zeleninou, narychlo osmahnuté.
Dále máme sloveso sauté/'səʊteɪ/, které také znamená osmahnout, orestovat (na velmi nízké vrstvě tuku a při velmi vysoké teplotě).
Sauté the onions for three minutes and then add chopped garlic. *6
In a heavy bottomed saucepan, heat oil and sauté bacon and mushrooms until lightly browned. *7
S osmahnutím souvisí i sloveso brown/'braʊn/, které znamená osmahnout dohněda, nechat zhnědnout.
Once you have browned the meat you can add the stock. *8
First brown the onions and then add the meat. *9
Pokud chceme něco zprudka osmahnout (hlavně maso), použijeme sloveso sear/'sɪə/.
Sear the meat at high temperature until a browned crust forms. *10
After I seared all the chops I turned the heat down. *11
Tento článek patří do našeho seriálu o anglických slovesech spojených s vařením. Odkazy na všechny články jsou zde:
- Seriál o vaření: vaříme a dusíme
- Seriál o vaření: pečeme a grilujeme
- Seriál o vaření: smažíme a restujeme
- Seriál o vaření: šleháme, mícháme a mixujeme
- Seriál o vaření: meleme a drtíme
- Seriál o vaření: krájíme a řežeme
- Seriál o vaření: loupeme, škrábeme a strouháme
- Seriál o vaření: sypeme, posypáváme a obalujeme
- Seriál o vaření: prosíváme a cedíme
- Seriál o vaření: potíráme, roztíráme a zdobíme
- Seriál o vaření: ředíme a zahušťujeme
- Seriál o vaření: nadíváme, plníme a špikujeme
- Seriál o vaření: ochucujeme a marinujeme
- Seriál o vaření: chladíme, mrazíme a rozmrazujeme
- Seriál o vaření: zavařujeme, konzervujeme a nakládáme
- Osmažila jsem pro něj vejce a naservírovala jsem mu ho s kouskem opečeného chleba.
- Rybu osmažte při mírné teplotě asi pět minut z obou stran.
- Jeho máma přinesla velký talíř s fritovanými kousky kuřete.
- Smažte tu zeleninku ještě asi minutu.
- Olej zahřejte ve wok pánvi, přidejte zázvor, česnek a zeleninu a několik minut smažte a míchejte.
- Cibuli zprudka restujte tři minuty a pak přidejte nasekaný česnek.
- V pánvi s tlustým dnem zahřejte olej a orestujte slaninu a houby, dokud nebudou mírně hnědé.
- Jakmile jsi osmahl maso dohněda, můžeš přidat vývar.
- Nejprve nech zhnědnout cibuli a pak přidej maso.
- Maso zprudka osmahněte při vysoké teplotě, dokud se nevytvoří hnědá krusta.
- Když jsem všechny kotlety osmahnul, snížil jsem teplotu.