Help for English

Citizen - výslovnost

 

Jaká je správná výslovnost slova citizen? Právě totiž poslochám Citizen of the planet od Alanis Morissette a zdá se mi, že říká spíše „sitizin“ a ne „sitizen“ (obrácené „e“) jak uvádí můj slovník. Tipuji, že asi opět odpovíte, že možné je vše, ale ptám se pro jistotu. Děkuji.

PS: Jinak perfektní písnička :-)

Samohláska /i/ v nepřízvučných slabikách se často výslovností přibližuje středové hlásce šva, protože její výslovnost je centralizovaná a ne zcela zavřená. Taktéž např. hláska „e“ se někdy čte jako /e/, /i/ a někdy jako /i:/ s (vedlejším) přízvukem, jako např ve slově ego /'i:g@u, 'eg@u/. Některá slova také uvádějí různé slovníky s trochu odlišnou výslovností.

hundred /‚handr@d; 'handrid/
endure /in‘dju@r; en'dju@r; US –‚dur/
electricity /i,lek‘trisiti; ,i:lek'trisiti; ,elik'trisiti; –‚tris@ti/
economic /,i:k@‘nomik; ,ek@‚nomik; US –‘na:mik/

@ = šva (schwa), středová hláska (obrácené e)

Ok, dík.

Jo a tedy kdy připadá to „někdy“? Je to Br.E. a Am.E. nebo jsou ty situace v něčem jiným? Kdy to prostě řeknu s tím „i“. Dík.

Jde o to, jak moc se snažíte a jakým přízvukem mluvíte. Např. ELEPHANT se čte podle RP výslovnosti jako ELIF.NT takto s I. Ale určitě jste to ještě nikdy s I vyslovovat neslyšeli. V BBC rádiu či v televizi byste to možná slyšeli, ale takovou angličtinou moc lidí nemluví. Je to nepřízvučné I, což normálně vyzní jako schwa.

Dobře, takže nepoužívat. Děkuji. :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.