Help for English

Teaching of English

Dobrý den, mým velkým přáním vždycky bylo učit angličtinu, ale protože jsem neměla možnost jít studovat tento jazyk na prezenční studium a pouze udělat zkoušku z Aj a pak jít učit, jsem neměla svědomí ani odvahu, dodnes je to pouze mým přáním.
Nyní konečně studuji VŠ, ale musela jsme zvolit obor, který má kombinovanou formu, takže to není přímo studium AJ, ale mám aspoň možnost se na jazyk zaměřit a studovat ho, co to dá.
Můžete mi poradit, jak dál postupovat? Mám si udělat ještě nějakou zkoušku? A jak je to s pedagogickým minimem? Existuje nějaké rozšiřující studium jazyka pro neaprobované učitele?
Za odpověď předem děkuji.
Dana

No, pro práci ve školství potřebujete titul Mgr. z nějaké pedagog. fakulty, bez toho vás můžou zaměstnat taky, ale zařadí vás do nižší platové třídy a pravděpodobně vám dají podmínku – studovat a nebo odejít. „Pedagogické minimum“ nehraje myslím žádnou roli, ale v tomto se zase tak moc nevyznám.

mám podobný problém. učím aj. nemám žádnou velkou znalost AJ (certifikát B2 a roční pobyt v Anglii). Bohužel angličtinu jako jednooborovou nevím kde otevírají. Nemůžu se dopátrat. A na to, abych šla vystudovat obor jiný a pak až si udělala doplňující ped. studium v AJ, na to zkrátka nemám. Nevím jak bych s jiným předmětem obstála. Pravděpodobně bych neudělala ani př. zkoušky :? :oops:
pomalu by se mohlo začít uvažovat, že by jazykářům opravdu stačil příslušný certifikát z AJ a nějaké rychlostudium pedagogiky nebo něco podobného.

Zjistila jsem, že na Masarykově universitě v Brně (FF) umožňují studovat kombinovanou formou obor Anglický jazyk a literatura anebo přímo učitelský obor angličtiny, a to jak bakalářské, tak i magisterstké studium. Bohužel pro mě, tohle zavedli až když jsem začala ze zoufalství studovat něco jiného, abych dosáhla vysokoškolského vzdělání, a pak teprve pracně dodělávala aspoň pedagogické minimum.
Tohle mě moc mrzí, protože to by bylo studium přesně pro mě. Zkus to tedy tam, a pokud ano, držím palce.

Ahoj, pedagogické miminum nabizi FFUK i Pedf v Pze. Navic Pedf v Pze nabizi three years extension program pro učitele, kteri nemaji aprobaci na aj. Nicmene pro toto studium uz potrebujete byt Mgr. Více na www.pedf.cuni.cz v sekci celozivotni vzdelavani.

Dobrý den. Prosím mohl by mi někdo napsat zkušenosti nebo podrobnosti o zkoušce TKT (teaching knowledge test).
Předem velice děkuji

a co TEFL, CELTA a podobně? to k učení stačí .. na jazykovce určitě.

Dobrý deň,
najprv by som Vám chcela poďakovať za vynikajúce stránky, aj keď je to vlastne také „nosenie dreva do lesa“ :-) Veľmi často ich používam pri príprave na vyučovanie a doporučujem ich pravidelne i mojim žiakom.
Chcela by som Vás poprosiť o radu. Som učiteľka prvého stupňa ZŠ s takmer dvadsaťročnou praxou. Posledné roky učím angličtinu na strednej škole – po takmer ročnom pobyte v GB a samoštúdiu sa mi podarilo urobiť si štátnu skúšku, čím som splnila kvalifikačné požiadavky. Cítim sa však ako učiteľka veľmi neistá – jednak si myslím, že moja angličtina napriek štátnici nie je dostatočná – ale to by sa dalo zlepšiť ďalším samoštúdiom (z akých kníh by som mala ďalej študovať, ak chcem prehĺbiť znalosti napr.morfológie a vôbec systému jazyka?) – pociťujem skôr nedostatky v didaktike angličtiny. Nevedeli by ste mi poradiť, ako to napraviť? Neviete nič bližšie o TEFL štúdiu, či testoch? Mala by somvôbec šancu to urobiť – mám už 44rokov… :-(

Myslím, že by vám ohledně didaktiky mohly pomoci knížky Jeremy Harmera…
Jeremy Harmer – How to Teach English
Jeremy Harmer – The Practice of English Language Teaching

Obecné ponětí o systému angličtiny – na to bych doporučil Crystalovu encyklopedii anglického jazyka (viz recenze).

O TEFL toho moc nevím.

O Crystalově encyklopedii už také dlouho přemýšlím.
Marku, a co ostatní Crystalovy knihy, také byste je doporučil?
Jsou všechny úzce spjaté s angličtinou jako takovou (jde obecně o, řekněme, naučnou literaturu?) nebo se jedná i o nějakou beletrii (prózu – povídky, příběhy, vyprávění)?

je to všechno o lingvistice. Crystal je jedním z předních lingvistů, který vše umí velmi dobře podat.

Jednooborově se dá studovat angličtina na Pedagogické fakultě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Ovšem tedy jen prezenčně. S tím souvisí má otázka. Nemá někdo s těmito přijímacími zkouškami zkušenost? Nejlépe s kladným výsledkem. Vím asi jak probíhají, ale třeba něco bližšího?

Na tkt připravuje jazyková škola Akcent v Praze, jinak žádná jiná. Pořádají týdenní kurzy, nebo prodají knihu k samostudiu. Samotná zkouška stojí asi 3000,–.

Bez pedagogickéhé minima můžete učit na soukromých jaz. školách, ne na státních, já jsem začala doučovat AJ hned po první státnici, ze začátku nižší úrovně, nyní se chystám k CAE, k svojí práci jsem ještě učila pro jazkovou školu večerní kurzy a soukromně individuální výuku. Momentálně také nevím co dál, jsem na mateřské a uvažuji potom jít na živnostnenský list učit (mám zkušenost i s dislexií) ale nevím zda se to vyplatí.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.