Help for English

have / have got podle učebnice pro samouky

 

A ještě jeden doatz – v čebnici pro samouky z Ledy vysvětlují použití slůvka have v otázce a záporu dost zvláštně (str.48), teda alespoň pro mně, tvrdí, že otázka by zněla například „Have you a sister?“ a zápor „She has not a sister“. Nerozumím tomu, mně vždycky učili že otázka by byla „Do you have a sister?“ popřípadě s got jako „Have you got a sister?“ a zápor „She doesn´t have a sister“ nebo „She hasn´t got a sister“. Opravdu to lze tvořit i tak jak tvrdí Leda? Nebo se to tak dříve používalo? Moc děkuji.

Tak na to zapomeňte. Tak to učí některé české učebnice už desítky let. V žádné kvalitní britské učebnici (a už jsem jich viděl hodně) nic takového není.

Ono to není špatně, ale je to tak strašně formální a nepoužívaná varianta, že je HŘÍCH to někoho učit.

Ale SHAKESPEARE to tak používal běžně. Tak vzhůru do minulosti!

Děkuju za odpověď. Já jsem to tak nikdy neučila sebe ani nikoho jiného (a většinou používám anglické učebnice, Grammar In Use, face2face, International Express atd), ale prostě mi to vrtalo hlavou. Opravdu moc děkuji za vysvětlení.

Já jsem na toto taky narazila při výuce začátečníků a zmátlo mě to taky perfektně. Ptala jsem se svého kanadského lektora na VŠ, české lektorky žijící 5 let v USA a oba se shodli, že je to špatně. V deskriptivní gramatice nás docentka učila, že otázka bez „got“ je archaická. Nicméně o záporu bez „got“ se nezmínili, že by to bylo špatně… nebo jsem to snad špatně pochopila??

je to úplně stejné, obojí je to archaismus, který dnes přežívá jen v některých usttálených vazbách, např. I HAVEN'T A CLUE – to je stejně hojně používané jako I DON'T HAVE A CLUE. V obyčejných větách (jako např. I HAVEN'T A SISTER) se to prostě nepoužívá.

Takže… špatně to není, ale je nesmysl to tak někoho učit. Chudák student potom vypadá, jako kdyby spadl z Marsu.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.