Help for English

FUN X FUNNY ???

Mám takový problém s použitím slova fun…
Měli jsme ve škole psát dopis, použila jsem větu „you don’t have to pay anything and it will be fun“ (myšleno „bude to sranda“ ne srandovní ani směšné!), prof. mi to opravila na „funny“. Stále nevím proč. Jak jinak by se to dalo vyjádřit, když ne takhle? S tímto problémem se setkávám už podruhé. V jedné knížce na procvičení maturitních témat (konverzace) bylo právěže „It's fun to be with him.“, takže jsem usoudila, že je to správně… Bylo to na téma popisu osoby (vlastnost- „je s ním sranda“). Tu samou větu, jsem použila ve svém předchozím úkolu- popis kamarádky (skvěle ji vystihovala :-) ) a opět mi to prof. opravila na „funny“… Tak by mě zajímalo, jak to tedy je, co je správně… Předem dík za odpověď ;)

myslím, že tady máte pravdu vy – fun=legrace, zábava
funny = směšný. Pokud je s tím člověkem sranda, určitě bych řekla: He's fun to be with. Když člověk řekne, že je někdo funny, myslí tím, že dotyčný nosí třeba směšný klobouk atd. prostě spíš, že je směšný, eventuálně i „divný“.

Máte to dobře…

She is funny = Je legrační
She is fun = Je s ní legrace

FUN je totiž jak podstatné jméno, tak i přídavné jméno.

funny (adj)
fun (n, adj)

Ze podst.jm. FUN je vytvořeno příd.jm. FUNNY, ale Vaše profesorka asi zapomněla na to, že z podst.jm. FUN vzniká také přídavné jméno FUN :-)

Omlouvám se, posláno ve stejnou dobu :-)
Ale s Dipsikem jsme se shodli :-)

Mockrát děkuji za vyjasnění. Také jsem se dozvěděla něco nového, takže díky :-) Třeba mě udivuje vazba „She is fun“. To tak opravdu může být?

Jasně.
‚She is fun to be with‘ nebo jen praktičtější ‚She is fun‘ nebo třeba ‚She‘s a lot of fun', stejně jako ‚It‘s fun to be with her', což však to není tak časté…

Jáj tááák :shock: Tisíceré díky :-) Příště až to budu používat si budu jistější a schopná vysvětlit použití ;o) Fakt mockrát děkuji.

Jáj tááák :shock: Tisíceré díky :-) Příště až to budu používat si budu jistější a schopná vysvětlit použití ;o) Fakt mockrát děkuji.

Spíš poučte zítra paní profesorku, ať na to nedoplatí i ostatní :-)
Kdyžtak ji odkažte na HFE :-)

To není fér, taky bych chtěl vzkázat profesorce, že se mýlí 8-) :-D :-D (joke) :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.