Help for English

O srdci a duši anglofilů:-)

 

to Marek Vít: Já kdysi v nějakém obchodě s CD slyšela Pink Floyd v koncertní úpravě nevědouc, kdo to je, co to je… ale mělo to nádherné aranže… později se mi dostali do rukou jako dar ze srdce. A takový dar člověk poslouchá vždy tak trochu jinak, že ano… Dostali mě hlavně tím, jak dokázali velmi nápaditě využít instrumentální zvuky… No jo, ne nadarmo začala průmyslová revoluce v Anglii :-D Miluju jejich skladbu, jíž soukromě říkám „velrybí namlouvání“. Ani nevím, jak se jmenuje, ale je to asi dvacetiminutová instrumentálka, z níž jednu část tvoří zvuky mému uchu znějící jako velrybí 8-) Osobně se k některým skupinám dostávám s několikaletým zpožděním, kdy už jsou jejich největší šlágry světovými evergreeny… Tento rok mě jeden kamarád nakazil hudbou The Cure – hlavně The Lovecats či The Catepillar. CD jsem též dostala darem skoro před 12 lety od studenta a cesta k jejich hudbě se holt protáhla na několik let…

Kdysi jsem zaslechla dost zajímavou rozpravu o tom, že z Britského království si Skotové, Velšané či Irové udrželi své lidovky živé, zato Angličané si foklór nahradili folkem, popem či rockem… Nebo lépe, že anglický pop se postupně stal anglickým folklórem… Zajímavá úvaha… leč něco pravdy na ní určitě je…

Jak si tak procitam prispevky ostatnich o „filmu otevirajicim srdce“, tak jsem si uvedomil, ze mne vlastne asi nejvic oslovil film Good Will Hunting :-)

to danliofer: dekuji za tip „Of Mice and Men“ ten musim videt a navic s herci, ktere patri mezi me nejoblibenejsi, kdysi jsem nahodou videla na Nove film Na plecharne s Nikem Noltem a take byl velice dobre natocen.

1/ Která byla vaše první anglická kniha, kterou jste zvládli přečíst v originále do konce? Angels & Demons – Dan Brown

2/ Který anglofonní zpěvák či skupina vám pomohla vhlédnout do tajů angličtiny? Alanis Morissette, Madonna

3/ Který anglofonní film jste jako první dokoukali do konce v originále bez titulků? Duna

4/ Který anglofonní film vám otevřel srdce? Sophie's Choice, The Unbearable Lightness of Being, Wuthering Heights

5/ Které anglofonní periodikum vám je blízké? casopis Scifi

6/ Co se vám líbí na anglických rodilých mluvčích a co zas ne? anglictina a anglictina

to LionessCZ:

Jsem ráda, že Vám přišel k duhu můj tip. To bych zase já ráda zhlédla „Na plechárně“ s Nickem Noltem. „Sophia´s Choice“ s Meryl Streep v hlavní roli mi též ještě chybí do sbírky zhlédnutých filmových klenotů. Ještě bych doporučila film „Sylvia“ s Gwyneth Paltrow a Danielem Craigem v hlavních rolích. Jde o dost zajímavý pohled na kontroverzní vztah básnířky Sylvie Plath a básníka Teda Hughese. Navíc v ní zaznívá krásná básnická angličtina.
http://en.wikipedia.org/…Sylvia_plath

P.S. to Random: Good Will Hunting neměl chybu:-)

Cannery Row jsem četl a moc se mi to líbilo. Budu si ten film muset obstarat, když tu o něm tak básníte.

to danliofer: Dekuji za tip na film Sylvia, sice se snazim mit prehled o filmech, ale bohuzel na filmy tohoto typu clovek narazi spise nahodne, protoze nejsou spojeni s ohromnou reklamou. Sofiina volba je u nas na DVD tezko sehnatelna, pujcovny tento zanr vynechavaji, ale asi pred pul rokem nahodou vysla v casopise AHA. Pokud mohu doporucit tak i The Unbearable Lightness of Being a Wuthering Heights (myslim film z roku 1992 – podle Emily Brontë s Juliette Binoche a Ralph Fiennes) jsou filmy, ktere stoji za to videt.
To Marek Vit: Pokud by se vam podarilo nekde sehnat Cannery Row s Nikem Noltem tak dejte prosim vedet, na Amazonu.com ho maji od 50 dolaru nahoru a jeste ne primo od Amazonu, ale od dalsich dealeru takze tam pak dost narusta postovne (dle me zkusenosti).

to LionessCZ: ještě k těm Vámi doporučovaným filmům. Pokud jste z Prahy, tak ve videopůjčovně na Francouzské mají opravdu jeden z nejbohatších výběrů DVD a tam mají k zapůjčení i „Sophia´s Choice“. Takže vím, kam jít:-) S Meryl Streep ještě doporučuji „Deer Hunter“, i když prim tam hraje Robert de Niro. A film je to nezapomenutelný! http://www.dvdrental.cz/ „Cannery Row“ tam sice k zapůjčení není, ale jsou velmi flexibilní, ochotní a schopní sehnat i nesehnatelné. Tedy dle mé vlastní zkušenosti…

to danliofer: Deer Hunter samozrejme znam a souhlasim – je vyborny. Na oplatku nabizim Casablanca, urcite doporucuji. Nebo znate film Titus s Anthony Hopkinsem? Mam strasne dlouhy seznam filmu, ktere mam rada, takze nemuzu rict muj nejoblibenejsi film je ......
Jsem z Plzne, takze do Francouzske je to dost z ruky
:-) , skoda, jak listuji seznamem, dokumenty a serialy a Vec Makropulos se Stepankovou, House of the spirits tak ten bych rada v anglictine, Ed Wood a radeji jsem ten seznam zavrela. Chodim do mistni pujcovny zridka, doposud jsem myslela, ze vyber je u nas hodne spatny, ale ted to opravim, je to bohuzel zoufalost.

Podělím se s vámi o radost :-).
Plácnul jsem se přes kapsu (tedy spíš přes číslo účtu v bance) a koupil jsem si z englishbooks.cz všechny jimi nabízené romány Johna Grishama – celkem 21 „kousků“.
Totiž jako audioknihu jsem tuhle poslouchal The Summons, a když jsem si všiml, že je autorem románových předloh k mnou oblíbeným filmům The Firm, The Runaway Jury a The Client, měl jsem jasno.
Už aby ten balík dorazil…

Tak to jste si, vidím, udělal hezkou radost. The Firm s Tomem Cruisem a Genem Hackmanem jsem viděla několikrát, jelikož mám ráda filmy režiséra Sydneyho Pollacka.

Já si teď po letech konečně dovolila shlédnout film „The English Patient“. Bála jsem se, že to bude sladkobolná story; naštěstí mě to spíše mile překvapilo. Tolik Oskarů bych mu sice neudělila, leč ten za hudbu a kameru rozhodně ano:-)

to LionessCZ: ještě jeden super krámek, přes který je možné si objednat i skoro „neobjednatelné“ filmy. Krámek se jmenuje Terryho ponožky. Sídlí sice opět v Praze (přímo v jedné části kina Světozor), ale když budete mít třeba někdy cestu z Plzně do Prahy, stojí určitě za navštívení. Nebo online:-)

http://www.terryhoponozky.cz/

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.