Help for English

Doučování aj

 

Zdravím všechny!!

Nedávno mě napadlo, přivydělat si doučováním anj…Nejsem teda na super úrovni, jsem středně pokročilá, ale doučování začátečníků nebo mírně pokročilých bych zvládla..

Jen s tím nemám žádné zkušenosti, vůbec nevím, jakým způsobem bych to do těch potencionálních hlaviček měla narvat:-).

Máte někdo zkušenosti a chcete se o ně se mnou podělit? O nějakou radu do začátků…A nebo nějakou zajímavou publikaci, z které se dočíst techniky doučování…A ještě třeba, jaký byl Váš první krok k sehnání potencionálních studentů..

Předem moc díky!!!

Zdravím Vás! Doučováním myslíte paralelní výuku? Z vlastní učitelské praxe vím, že učit začátečníky je vlastně to nejtěžší a svým způsobem nejzodpovědnější konání, ačkoliv se to nezdá. Panuje obecné přesvědčení, že učit začátečníky může kdokoliv, kdo se dostal na vyšší úroveň než začátečnickou. Jenže v tom je právě ten zakopaný pes:-) Pokud má Vaše angličtina ještě nějaké „trhlinky“, kterých si ani nemusíte být vědoma, budete tyto „trhlinky“ předávat nevědomky dál. A v počátečním stádiu studia kteréhokoliv jazyka se vlastně ukládají do mozku ty nejzákladnější jazykové struktury onoho nového jazyka, kde i sebemenší chyba (a možná i léta neopravená) snadno zakotví a už ji „člověku“ nikdo neodpáře:-) Už jsem se tady o tom zmiňovala v rámci jiných diskusí. Ono to není jen o tom opírat se při výuce o „umělé učební texty“, kde máte relativní jazykovou oporu, nýbrž i o tom, že budete (v případě individuální výuky) i takovým „sparing-partnerem“, kdy budete muset mluvit sama za sebe s použitím všech dosavadních znalostí a např. nejdou-li Vám zrovna dost dobře členy (i rodilí mluvčí se v nich často neshodují), tak Vaše chybné transfery (ony trhlinky) přenesete na studenta tak snadno jako mávnutí proutkem. Bude to od Vás vyžadovat velkou dávku jazykové sebekontroly, než budete moci opravovat… Tímto Vás rozhodně nechci odrazovat od Vaší osobní zkušenosti, jen je vždy u takového rozhodnutí nutné vzít v potaz veškerá pozitiva a taktéž negativa, která z toho pro studenta plynou.

Jako „nerodilý“ mluvčí však můžete tzv. koučovat, to znamená navádět studenta co nejvíce na styk s jazykem rodilých mluvčí, na studium vhodných jazykových materiálů (nejlépe formou samostudia – nejde-li o děti) – jako jsou např. zde na HFE – doporučit nějakou vhodnou učebnici, za všechny třeba Step by step z nakladatelství Fraus (jsou tam česky dost dobře vysvětlené gramatické a i jiné jevy; a učebnice je dobře koncipována i po konverzační a formální stránce – tedy dle mého soudu), a co nejdříve sehnat svému „koučovanému“ rodilého mluvčího k reálné řeči. Čím méně bude Váš „koučovaný“ konfrontován s Vaším „mezijazykem“=„in­terjazykem“, tím více a lépe pro něj uděláte – tedy z hlediska dlouhodobé perspektivy:-)

Dobrý den,
prosím, neporadil by mi někdo, jaké je třeba vzdělání, pokud bych chtěla externě vyučovat malé děti na základní škole anglický jazyk?
Děkuji…

Už dávno neplatí co Čech, to muzikant! Teď už je to co Čech, to učitel/ka angličtiny! :-( Stačí se jen podívat na některé inzertní servery. A Asociace jazykových škol necertifikuje individuální učitele, bohužel.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.