Help for English

Velká Británie, Londýn, ...

Ahoj,

rád bych si s vámi popovídal o Velké Británii a o jejím hlavním – nádherném městě: Londýně.

Byli jste už někdy navštívit Velkou Británii nebo Londýn – „stát ve státě“- ? Jaké jsou vaše zážitky ? Co se vám na VB líbí a co ne ? … Ba dokonce žijete ve Velké Británii dlouhodobě ? … :-D

Byl jsem v Londýně třikráte. Pokaždé jsem nalezl něco nového. Nejvíc se mi asi líbilo, že některé věci z loňska jsou už dostavěné a tak:( Ne, legrace, památky jsou krásné, teda já bych upřednostňoval Paříž, ta je ještě lepší, ale Londkýn má také své kouzlo. Až na to počasí. To se mi ani jednou moc nevydařilo.

Já bych se podělila s East Anglií. Když se jdete projít k řece jež teče do moře, máte možnost jen tak potkat tuleně! Také je tu organizován výlet přímo na tulení ostrov!
Blízko Norwiche je nádherný park, kde jsou stovky jelenů, jež se jen tak procházejí kolem vás.
V Ipswichi je park, kde k vám příjdou veverky a můžete je krmit.
V Colchesteru je nejlepší ZOO, jaké jsem kdy viděla. Taky ovšem dost drahé. Nicméně výběh pro křečka je velikostí klece pro lva v Ostravské ZOO :-)). V určitou hodinu je v rámci vstupného krmení slonů a žiraf. Možná i nějakých jiných zvířat, já se však zůčastnila jen těch dvou.
Samozřejmě blízko je Cambridge…
Moře.
Spousta pěkných kostelů a hradů.
No a lidi strašně příjemní. Nesrovnatelné s městy jako je Londýn či Maidstone apod..
Ovšem co mi tady chybí, to jsou hory!!!

To Edita: Tohle Vaše vyprávění je tak krásný (ať už píšete o čemkoliv), všude tam, kde píšete, bych se chtěla podívat. Ale protože vím, že jste byla v Anglii jako au pair, pravděpodobně jste všechna tato místa navštívila v rámci vašeho pobytu a nikoliv nějakého zájezdu, že? A navíc asi všechna tato místa nejsou moc blízko sebe, nebo jsou? Autem bych do Anglie na tu jejich levou stranu nevjela ani náhodou (snad jen kdyby šlo o život, ale to by pak asi byl ten můj). Neznáte nějakou cestovní kancelář nebo agenturu, která se na nějaké takové pobyty (třeba i studijní) v Anglii s dětmi zaměřuje? Budu ráda za jakoukoliv odpověď. :-)
PS.: A navštívila jste také Lake District na západě? Upřímně, mě ten Londýn až zas tak moc netáhne, spíš ta příroda.

To Amanita. Hm, jak píšete, bydlím tady, takže o cestovce nemám příliš zdání. Poptám se. Každopádně cestování vlaky a busy je tu nehorázně drahé. Navíc, naše vlaková/autobusová síť je nesrovnatelná, tady se jen tak všude nedostanete – každý jezdí autem. Nejlepším řešením je skutečně auto. Nebo si tady půjčit auto a projet si to – když máte volant napravo, ani vám to nepříjde, nebojte (ač se mi tedy už podařilo jet asi 2 km na pravé straně!!!) :-). Ovšem tady na východě jsou řidiči kliďasi, tady vás jen tak neznervózní.
Teď už se stěhuji do svého a budu si hledat „normální“ zaměstnání v oboru, ale možná bych mohla zvážit řidičku pro evropské turisty:-)?
V Lake District jsem nebyla. Chystám se! Ovšem, když jsem tu pozvala mé české kamarády, byli jsme v Doveru a ten mě uchvátil.
Náš program byl tento, vřele doporučuji. Plus bych přidala ten park s jeleny blízko Norwiche a Colcherster ZOO:-). Ovšem všude jsme byli autem, jen Londýn si dali nakonci vlakem.
1. Výlet na tulení ostrov – asi 7,5 liber. V Cromer. Poté návštěva města Norwich. Nic moc tam není, spíše že to je blízko a po cestě – udělali jsme nákupy a mají tam nádhernou katedrálu!
2. Moře ve vesničce Thorpeness (dle mého názoru nejhezčí anglická vesnička v okolí). Návštěva hradu ve Framlingham. Je toho tady kolem více – návštěva pevnosti v Felixstowe, zábavné parky pro děti – dinosauří park, farmy s domácími zvířátky. Pronájem koní s nimiž pak můžete na pláž.. atd. Pláž se zábavnými casiny, kolotoči apod v Great Yarmouth. Záleží na výdajích.
3. Cambridge
4. Madistone a Dover. Dover – prostě supr. Spousta lidí použije pouze kanál a vůbec si ho neprojde. Je tam zřícenina hradu či jak to nazvat s podzemní nemocnicí z 2SV. Prohlídka celého areálu na půl dne. Zbytek dne doporučuji na pláži – nádherné pobřeží s útesy. Juj.
5. Hrad Leeds.
6. Londýn.

No a za 6 dní máte projetý východ a jih.

Protože jsme měli kde spát, příliš jsme neutratili. Tedy jo, ale nemuseli jsme. Benzín, vstup tuleni, Dover a Leeds.
Co se ubytování týče, na těchto webovkách seženete ubytování zdarma po celém světě. Jde o lidi, jež si prostě chtějí pokecat s cizincem, nebo jim ukázat svoje rodné město, tak vám poskytnou ubytování zdarma no a nebo o lidi, jež hodně cestují a vědí, jak je to nákladné, tak poskytnou svůj byt s tím, že někdo poskytne na oplátku byt jim…
http://www.hospitalityclub.org/

Díky strašně moc díky za skvělé tipy. Tohle mi ještě nikdo neporadil. Přesně jste trefila, kam bych tak chtěla zamířit a co prožít – obzvláště s dětmi. Takže si myslíte, že bych tam skutečně mohla jet i autem? A ubytování bychom po cestě také našli v nějaké té vesničce? Ti Vaši kamarádi z ČR za Vámi přijeli také autem? Nebo by bylo lepší si auto tam vypůjčit?
Z hromadných zájezdů mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě a z organizovaných výletů po městech je mi špatně, jen když o tom slyším, takže jsem zatím ještě nic nepodnikla, ale k tomuto kroku se nejspíš co nejdříve odhodlám včetně všech těch aktivit, o kterých píšete. :-D
Moc jste mi pomohla aspoň v dodání odvahy. Díky. :-)

Co se auta týče. Řekla bych, že řízení je tu jednodušší než u nás, vše je lépe značené! Není tady nic jako pravidlo pravé ruky. Když přijedete na křižovatku, tak si dáváte přednost tak dlouho, až se tedy někdo vydá:-) (tedy autoškolu jsem tu nedělala, ale toto mi bylo víckrát řečeno). Je to jiné ve městě, tam všichni spěchají, ale v menších městech, je to docela legrace, že se doprava zastaví a všichni na sebe blikají a dávají si přednost. Takže základ: 1. dávat přednost 2. na kruhovém objezdu se vydat doleva 3. všechny cesty jsou značené, všude, i ve vesnicích (tedy východ, jih, střed, nevím jak sever či západ), takže když vjíždíte z vedlejší cesty na hlavní a je před vámi na zemi čára, znamená to dej přednost – to mimo značek, takže double pojistka pro vás, že to nespletete. 4. jedna žlutá čára na straně vozovky znamená zákaz stání, dvě žluté zákaz zastavení. Velice jednoduché. Všude jinde můžete parkovat – tam si pak pohlídat na ceduli čas jak dlouho 5. mají dva typy přechodů pro chodce – jeden s žlutými světly, tomu chodci na něm dáváte přednost, normální přechody jen projedete.
To je vše. Vypadá to složitě, ale vemte si, kolik evropských aupair tady jezdí a zvládnou to. A už jen jejich věk vypovídá o tom, kolik toho mají naježděno před tím. Nic. Jako já neměla. Když člověk nezmatkuje a jede pomalu, doprava jen tak plyne. Plus můžete třeba zaparkovat v protisměru. A tak. Za 20 minut se budete cítit jako doma :-)).

Taky v každém větším městě tady mají službu Park and ride. Přijedete na periferii města, zaparkujete a sednete na autobus, jež vás zaveze přímo do centra. Vyhnete se zmatkování, hledání volných míst na parkování atd. atd. Já to tedy nikdy nevyužila, ale počítám, že autobusy z tama a zpět musejí jezdit každou chvíli.

Když tady byli mí kamarádi, já řídila auto, jež mám k dispozici. Tady je to s tím trošku horší, můžete řídit jen auto, na než jste pojištěni. Jestliže sednu do jiného a nabourám se, nehledě na vinu či nevinu, musím vše platit ze svého. (zase, takto mi to bylo řečeno) Pojistky jsou tady tak nehorázně drahé!! V desetitisících ročně jste-li absolvent autoškoly a máte dražší auto. Ovšem můžete si vzít vlastní auto samozřejmě no a z půjčovny určitě budou pojištěny automaticky…

Jak staré máte děti? Ono vše záleží na finanční stránce. Parků pro děti je tu hodně a určitě budou supr, ale jsou na naše poměry dost drahé! To Colchester ZOO jež zmiňuji výše je kol 15 liber. Blízko Londýna máte Legolend. Taky Thorpe park – ten byl supr, ale tam je to věkové omezené plus je lepší jít mimo sezónu – čekací doba na jednu horskou dráhu byla i hodinu, když jsem tam byla já!!! Hned vedle se to dá propojit s Windsor. A nahoře pak máte Oxford.
Takže kdybych měla doporučit kousek od Londýna na západ, máte tam vše výše zmíněné – Legoland, Thorpe park a Windsor.

Na severu – Welsh a Skotsko pak mimo tulení výlety taky podnikají výlety za tuleněmi plus delfíny a velrybami. Tuším.

Hodím vám tu nějaké odkazy tady na East Anglii. Stěhuji se do Norwiche, takže tam ve větším městě budu vědět více, co se dá kolem podnikat. Takže až se budete konkrétně chystat do Anglie a pojedete na východ, napište :-).

Ubytování. Hm, nejlevnější jsou asi bed and breakfast. Ale to vám třeba poradí i jiní, třeba jsou i levnější varianty.

Kousek západně za Londýnem:

Thorpe park: http://www.horskedrahy.estranky.cz/…ka-parkem-tp

Legoland:
http://www.legoland.co.uk/

hrad Windsor
http://cs.wikipedia.org/wiki/Windsor

Východ:

Tuleni:
http://www.uktouristattractions.co.uk/norfolk.php

Dinousaří park
http://www.dinosauradventure.co.uk/template.php?…

ZOO
http://www.colchester-zoo.co.uk/

Má nej vesnice – leží u moře
http://images.google.cz/images?…

Hrad ve Framlingham- takových je tu v okolí více
http://images.google.cz/images?…

Jihovýchod.
Dover (pobřeží, zřícenina, podzemní nemocnice ze 2SV)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dover_(Anglie)

Leeds.
http://cestovani.idnes.cz/…-/igsvet.asp?…

Bože, Editko – pošlete mi soukromě adresu – já Vám pošlu ohromnou čokoládu !!! Jakou ráda? :-D :-D :-D

Chi. Však až si to projedete, poskytnete informace zase vy někomu jinému :-). No a tu čokoládu přivezte pak osobně do Norwiche, ráda vás jím provedu a poukážu na nějaké anglické zvláštnosti :-). Nebo vás provede přítel, jestli to chcete i s procvičením aj s rodilým mluvčím :-))
Jestli máte ještě nějaké dotazy… :-)?

to Editas01: Chtěla bych Vám poděkovat za ten odkaz na hospitality club. Vůbec jsem netušila, že existuje něco takového, co přesně vystihuje můj přístup k cestování. Navíc jsem se tam dívala, zdali to má odnože i do Maďarska, kam se už pár let chystám, leč ho(s)tely a penziony je přesně to, co mě na ubytování neláká, pokud si chce člověk procvičit řeč… A i ten princip cestovatelsko-ubytovatelské solidarity se mi na tom líbí.

O Londýně:

Jo, jo, stará dobrá Anglie a s ní má zidealizovaná podoba. Byla jsem tam toliko jednou a to jen na pár dní. Naštěstí jsem bydlela u svých jihoafrických přátel, tak jsem byla veskrze v domácím prostředí… Taková Anglie šmrncnutá Jižní Afrikou. Kamarádka mě při svých pracovních cestách (spravovala domy bohatším Angličanům v době jejich dlouhodobější nepřítomnosti) provezla notnou částí jižní Anglie. Jinak jsem pobývala u ní v Thatchemu. Tato část Anglie naprosto naplnila má očekávání malebných remízkovitých výhledů do krajiny, kde se mezi poli a remízky občas skrývala nějaká ta usedlost s vyčáhlými komíny či doškovou střechou. Mohla jsem si vybrat výlet do Bathu či Oxfordu, tak zvítězil Oxford – přestože je to destinace mnoha turistů, tak tím, že je to stále ono studentské město, se v něm ti turisté nějak příjemně rozplynou v té studentské směsi. Rozhodně jde o město kompaktní s dlouhou historií a velmi příjemnou atmosférou. Londýn mám spíše „z rychlíku“, leč vřele doporučuji návštěvu Tate Gallery (jak té původní, tak i té moderní) – já tam strávila dost času kvůli prerafaelitům. A velmi příjemně na mě zapůsobila Chelsea. Jsou to samozřejmě jen takové drobounké vychytávky cestujícího anglofila. Více se toho přece jen člověk dozví od těch, co tám strávili více času jako editas01 a jiní :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.