Help for English

PC hry pro vyuku

 

Kdyz uz jsme narazili na tema vyuky pomoci her. Mam dobry tip pro rodice na PC hru v anglictine pro predskolni deti? „Sesame street – Get set to learn“ Je pro deti od 3–6 let. Podminkou je aby dite umelo mysovat. Uci se tam zaklady jako tvary, barvy, pocitani, mensi/vetsi, nizky/vysoky atd. A hlavne bezi pod XPckama, hodne her, ktere jsou nabizeny pro predskolni deti bezi jen pod starsima Windows.

Já si myslím, že jediné efektivní hry pro výuku angličtiny jsou pouze ty RPG (dobře, nebo textovky), protože ty toho textu obsahují třeba 10X (FF minimálně tak 50X) více než třeba ty adventury či strategie a nebojbože nějaké střílečky.

Každá anglická věta něco člověku dá, to jo, ale u těch neefektivních her strávíte třeba 30 hodin hraním a 20 minutama čtení…

Jednou mě dost pobavila kámoška když mi řekla, že se její kámoš naučil anglicky jenom tak, že si párktát zahrál právě jednu nějakou tu střílečku (nevybavuji si teďka o co přesně šlo). Co se tak mohl naučit – reload, head shot, nebo gun? :-D

Nebo Stick together team, Cover me :-D

Tak těch hlášek tam je samozřejmě víc Roger that, Affirmative, You Take the Point, Taking Fire, Need Assistance, ale nic to nemění na tom, že z te hry se moc naučit nedá oproti FF.

No ještě víc než v RPG se naučíš v Adventůrách 8-)

No, ze bych si sla zrovna zahrat Counter strike abych se naucila nejaka slovicka v anglictine, to me fakt nikdy nenapadlo. :-)

Ale vlastne joo, neco jsem se naucila. Fire in the hole. Bomb has been planted. :-)

Jo, Fire in the hole je klasika… btw, ty fakt hraješ CS (já teda ne, ale párkrát jsem to zkusil :)) )

A jak jsi dopadl :-)? Jasne, ze hraju. :-) Nejsem zadnej borec, ale jen tak se nedam a kdyz mas dobrou partu tak je to fajn zabava.
Parkrat jsme u nas doma meli LAN party :-). Ale problem je sehnat lidi :-) ochotne se nekam tahnout s pocitacem. A navic nasi kamaradi uz jsou na to moc dospely a jejich deti jeste nemaji ridicaky aby se k nam dopravily :-). Zkouseli jsme to ve dvou s manzelem s BOTama, ale to je otrava.

Tj, BOTy jsou stupid :) Ale občas je dobrý hrát na zahraničních serverech a pokecat anglicky :)

LAN párty taky děláme, ale jen na Command and Conquer :-D :-) Nebo Crysis je dost promakaná hra :)

Gothic 1,2,3
Fallout 1,2,3
The elder scrolls IV: Oblivion (předchozí díly jsem nehrál, proto nemůžu doporučit)

Jedná se o RPG hry u kterých jde z velké části o dialogy a o příbeh. Nicméně, z velké části taky o zabíjení a plnění úkolů způsobem, který vám v angličtině moc nepomůže.

Pokud se tedy někdo rozhodne hrát tyto PC hry(a asi většinu jiných PRG her)pouze za účelem učit se anglicky a nedokáže si hru užít z ostatních hledisek(nebo má k PC hrám nějaký morální odpor), potom bych asi raději doporučil vzít si do ruky knížku.

Pokud se ale někdo rozhodne hrát PC hry za účelem pobavit se a ještě se třeba ještě procvičit v angličtině, tak potom můžu jedině doporučit.

Já osobně jsem tyto hry v angličině hrál a opravdu jsem si je náramě užil. Všecny mají velice zajímavý a chytlavý příbeh.

Další kapitolou jsou online hry.

Jasně, online hry na cizích serverech jsou taky fajn. Člověk tam může dokonce jenom chatovat. :) Akorát je na nich silná závislost a člověk se pak jinak té anglině nemusí věnovat, protože jednoduše nemá čas. Já jsem hrál 1 rok Ragnarok online a ten rok jsem třeba na svých stránkách nevydal ani jeden článek, jinak to bylo několik desítek článků za měsíc. :-D

Docela dobrá zábava je hry také překládat. Když ta hra baví a nechcete ji jen hrát, tak se zkuste zapojit do nějakého překladatelského projektu (já jsem dělal WoWko, ale nevím zda ještě pokračují). Dá se při tom docela dost věcí pochytit…
Jinak z her taky ulítával jsem na RPG klasikách Planescape: Torment (n.1), Baldur's gate I + II s datadiskama, Icewind Dale, Neverwinter Nights, Knights of the Old Republic, Fallouty no a WoWko. Z toho se výborně učí slovíčka.

Pravda, Fallout 1 a 2 jsou také dost vhodné pro výuku. Textu obsahují také strašné kvantum.

Já vždycky než začnu hrát nějakou hru kvůli výuce, tak si na stránkách gamefaqs.com najdu texty dějové linie (jmenuje se to většinou Game Script) a v PSPadu si udělám statistiku obsažených slovíček. TO si dám seřadit podle počtu výskytů a postupně projíždím slovíčka a ty co nezdám si hodím do LL a naučím se je.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.