Help for English

Battlestar Galactica

 

Zdravim priznivce serialu Battlestar Galactica. Chtel bych se zeptat jestli uz nekdo serial zvladl do konce a jak se mu libil.
Me se libil naprosto naprosto naprosto. Scenaristi si ostudu neudelali, i kdyz je trochu videt ze v polovine serialu jeste nevedeli kdo jak dopadne a na zaver improvizovali. Nicmene se toho zhostili vyborne. Jen jedna vec mi ale vrta hlavou. Nepochopil jsem proc hybrids nazyvali Karu Thrace tak jak ji nazyvali. Pochopil to nekdo?

Na zaver bych rad upozornil, ze pokud se diskuse rozbehne, tak by ji nemeli cist ti kdo serial jeste nedokoukali. Cely serial je vlastne jedna velka detektivka a riskujete ze se dozvite jak to dopadne – TAKZE NECIST DALE!.

No to jsme si o tom rovnou mohli popovidat u vecere asi nebude moc lidi co to uz cele videli. :-)

Me by zajimalo, jak vitezove souteze o miniserii a prvni sezonu jsou daleko v koukani a jestli se jim serial libil.

A taky bylo dobry jak jsme se lehce nechali napalit, protoze Amazon prodava 4 sezonu rozdelenou na dve casti a prvni cast (10 dilu) vypada docela ukoncene a my jsme docela uverili, ze uz se chylime ke konci a pak jsem nahodou objevila na Amazonu, ze vyslo dalsich deset dilu coz bylo pekne prekvapko, ale mile.

Podobne je to s timto serialem na zacatku, pokud se nekdo zacne koukat od prvni sezony tak v tom muze mit pekny zmatek, protoze prvni sezone predchazi trihodinova miniserie. My jsme meli docela kliku, ze jsme koupili prvni tri serie jako box, ktery miniserii obsahoval.

Jo jinak serial ma ode me: A+

Taky se přidávám, BSG je u mě součástí TOP 5, sledoval jsem ho už od druhé sezóny. Závěr byl dokonalý, vůbec jsem nečekal takový závěr, vcelku mě překvapili. A soundtrack k seriálu je famózní! Nepamatuju si že bych si někdy spontánně všimnul kvalitního hudebního doprovodu :) A taky nechápu proč Karu nazval hybrid tím čím ji nazval…

Sem radši chodit nebudu… abych se něco nedozvěděl, co nemám. Já mám dnes na programu poslední díl třetí sezóny, a včera mi z Amazonu přišel RAZOR. Příští týden asi objednám čtvrtou sérii.

Jeste bych dodala, ze neni od veci se kouknout na webisody The Face of the Enemy, ktere patri dejove mezi 10 a 11 dil 4. sezony, protoze pak lze hodne pochopit proc Gaeta v nasledujicich dilech dela to co dela. :-)

To Marek: Az si budete objednavat tu 4 sezonu tak si poradne prectete co si objednavate, protoze jsem nekde cetla, ze snad na americkem Amazonu ji prodavaji celou, kazdopadne na britskem je rozdelna na 4 a final season, nevim jestli uz ji tam take nemaji celou.

To Marek: četl jsem jen prvních pár slov od Hum4nfrog a měl jsem pocit, že to asi nechci číst…
Přece jen nejsem zadaleka u konce seriálu …

Nedalo by se dát do názvu SPOILER? :-)

Muze me nekdo vysvetlit co si mam predstavit pod tim slovem Spoiler? :-) Znam jen ten na autech :oops: a ten jeste nedela to co to v prekladu znamena.

No, ze kouka na BSG Marek Vit to jsme vedeli, ale ze to sleduje i Roman Svozilek, to je prekvapko. :-D

Spoiler je v podstatě zpráva, kterou víte ještě předtím, než se na film či seriál podíváte, většinou něco důležitýho.

to McKay: Diky.

aháá, já si říkal, že to „final season“ je nějaké divné. Důkladně si to teda prostuduju. Jako u Battlestar Galactica mě to ani nepřekvapuje, že v tom je nějaký háček.

A jaký to je seriál? Já akorát viděl Pilot episode, ale moc dlouhý a moc mě to nebralo :)

Jaký je seriál co, Battlestar Galactica?
Dokonalý. :-)

Ta „pilot episode“, to byla minisérie, která předcházela první sezóně. Vyšlo to na DVD jako tříhodinový film. Já ho viděl až po shlédnutí první sezóny, protože mě to při nákupu seriálu nenapadlo, že něco bude ještě před první sezónou. Byl jsem teda ze začátku trochu dost mimo, ale ten seriál mě fakt chytnul.

Jaky je to serial? Tezko rict. Nebo lepe receno lehko rici, ale je otazka komu. Ja jsem napriklad letity Sci-Fista, a tim padem mam k veci jiny pristup nez ten ktery rika, ze ma Sci-Fi rad a videl akorat tak par dilu Star Gate a nove dily Star Wars. Ja mel pred 20-ti lety knihovnicku se 200-sty tituly Sci-fi (ne fantazy) a v prubehu let jsem migroval od temer militantniho ufologa az ke sdileni nazoru Stanislava Lema v jeho romanu Fiasko. Kdyz jsem videl poprve Star Trek, tak jsem byl hluboce urazen. Pro me Sci-fi ve kterem kazdy ufon mluvi plynne anglicky, na kazde planete se da volne dychat, raketa bez paliva neleti a brzdi jako auto byla (a castecne stale je) slatanina nehodna meho casu. Za poslednich 20 let jsem videl jen velice malo Sci-fi filmu a jeste mene serialu ktere opravdu stoji za shlednuti. Ze serialu jsou prikladem treba pocatecni serie Stargate (Atlantis jiz pada hluboce pod latku) nebo nektere casti Star trek (we are borg resistance is futile – je sice kravina ale alespon to zni :-)) Z filmu posledni doby bych uvedl treba Sunshine (i kdyz si v zaveru tvurci neodpustily otrepana klise). Jako odstrasujici priklad bych uvedl film Solaris. To co z uzasne a originalni knihy filmari udelali je otresne a s puvodni knihou se shoduje jen v nazvu.
Nova Battlestar Galactica, ale nastoluje uplne jinou kategorii. Scenaristi totiz vymysleli v podstate genialni koncept, ktery ma z pohledu skalniho Sci-Fisty jen malo mezer. Koncept je v podstate nasledujici: Technika je az na nadsvetelny pohon a par figlu v avionice v podstate na urovni 60-tych let. Je to dano jednak muzealnosti samotne Battlestar a jednak nemoznosti pouzivat vyspelejsi techniku z duvodu napadnutelnosti Cylony. Vsichni mluvi stejne, protoze jsou vsichni ze stejneho „soustati“, vcetne nepratel. Cely dej je zasazen na vrcholu genocidy jedne rasy druhou, pricemz se scenariste „nezinyruji“ ukazovat temne stranky lidske povahy a lidskeho pokoleni vubec. V zaverecnych dilech dokonce propuka rozkosna obcanska valka, dochazi k vyvrazdovani mezi vlastnimi rasami, v prubehu celeho serialu se stavi ke zdi a vyhazuje ze vzduchoveho uzaveru. Vznika nove „prave“ nabozenstvi, a na Americky serial se lide nepokryte venuji sexu (dokonce se vyskytuji homosexualove) a dalsim prirozenym lidskym cinnostem. Vetsina hrdinu silne holduje alkoholu a nikdo bez slova „frack“ neda dohromadu vetu holou. Proste je to jako celek neco noveho a prekvapiveho. Vzhledem k tomu, ze je vetsina dilu takove male komorni drama, muze se divakum zvyklym na to, ze se hlavni hrdinove cely film navzajem kopou do hlavy zdat serial nudny. Nicmene tady se deji daleko horsi veci, jen si dat souvislosti dohromady :-). V zadnem pripade se nejedna o serial pro deti jako je Star trek. Myslim si, ze komplex serialu oceni az pokrocilejsi divaci. Neprijemne je, ze cely serial je postaven na principu prekvapeni jakym smerem se dej vyvine. Proto ma jen malou cenu serial videt znovu, protoze absenci prekvapeni se prichazi o 50% pozitku.

Z meho pohledu nejlepsi sci-fi serial vsech dob, ale mozna se k tomu clovek musi prokoukat :-) pres Star Trek (myslim kompletne od Kirka pres Picarda az po Archera :-) ), SG, SGA, Andromedu, Babylon 5, Firefly, Uneseni a hodne jsem jich vynechala. Nektere z nich jsou dnes na smetisti dejin a nektere se staly klasikou i kdyz si to mozna ani nezaslouzi. Z meho pohledu ( a snad se nepletu) je to serial, ktery nebude za par let vypadat trapne jako je to pro mladsi generaci u Star Treku s Kirkem, nejsou zde zadne super trikove souboje, ktere casem prekonaji jine super triky, nemusi se tady clovek pozastavovat nad tim, ze cely vesmir mluvi jednim jazykem (tuhle vec dokazala slusne vyresit pouze rybicka v uchu ve Stoparovo pruvodci po galaxii ;-) ). Zamerne jsem zde neuvedla napriklad serii Star Wars, protoze ji jako sci-fi nepovazuji a pokud nekdo ano asi ho BSG nenadchne.
V prvnich trech sezonach se v podstate resi kdo je kdo a me se to zdalo dost napinave a hodne nepredvidatelne. Tyhle tri sezony maji pokud si pamatuji dobre jen tri"vatove dily" coz byva u serialu spise naopak, v pomeru k poctu 20-ti dilu na serii. Navic serial postupem jasne speje ke konecnemu cili, zadne trapne natahovani. Serial neni postaven na znamych superstar, kteri to po prvni sezone zabali.
Byt jen okrajove, ale resi se tu i bezne problemy, ktere se v takovych serialech neresi – dochazi jidlo, palivo, lidi ..... Musim priznat, ze po odhaleni vsech „nepratel“ jsem si doslova sedla na zadek, protoze tohle jsem nikdy necekala. Nadchlo me povahove vykresleni hlavnich postav a jak muze clovek dojet i na takove veci jako “nikdy nerikej nikdy”: Nikdy bych nemohl(a) milovat Cylona. Je to prvni americky serial, ktery jsem videla, kde lide provozuji sex jako lide a ne jako trapaci. Lide se na jednu stranu chovaji predvidatelne i nepredvidatelne, proste chovaji se jako lide. Je tezke psat o serialu a nic neprozradit, protoze tady opravdu i jednu slovo muze nekomu pokazit prekvapeni. SO SAY WE ALL

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.