Help for English

Time management for English study

 

Zajimalo by me jakym zpusobem hospodarite (rozvrhuje) s casem pri pouzivani ruznych zdroju pro studium Eng. Dejme tomu ze mate 4 zdroje ktere povazujete za hodnotne a uzitecne pro studium (napr. helpforenglish, practical english usage, nejake podcasty na poslech a uceni se novych slovicek) a denne 2 hodiny casu.

Jak si to rozvrhnete:

1) Kazdy zdroj kazdy den 0,5 hodiny

2) Jenom jeden material dokud ho „nevycerpate“ 2 hodiny

3) Nebo nejaky kompromis?

time management je dost komplexna vec a kazdemu nieco ine viac sadne…

Mozem ti vsak povedat moj(co sa tyka anglictiny, kedze denne robim strasne vela veci)/resp. moje principy:

1) viem, ze je to cliche, ale menej je niekedy viac. Pouzival som pri studiu roznych veci(anglina, informatika) velmi vela roznych zdrojov, ale zistil som, ze potom dlhsie hladam nove zdroje, ako robim uz s najdenymi. Preto sa radsej venujem niecomu(napr. angline) ale systematicky(cize ked je to ucebnica, tak ta ista),…

2) radsej castejsie menej, ako vice versa.
Ked som v zivote robil nejake veci, ktore ma velmi bavili strasne dlho, tak ma OMRZELI. Preto radsej skus sa venovat anglictine 3× denne po 20 minut(mozno sa ti to nezda, ale UPLNE to postaci, pokial sa tomu venujes naplno – kazdych 20 minut mozes robit nieco ine, aby ta jedna vec neunudila – napr. writing, reading, listening; kazdopadne).
Tip: osobne najradsej pocuvam podcasty v posteli – mam uplny pokoj, klud a ticho.

3) ked nieco robis, rob to naplno, zatvor sa niekde a nenechaj sa nicim rusit.
Najdolezitejsie je podla mna vyhradit si cas, ked nieco robit UPLNE na plno – vtedy si najproduktivnejsi. Ved porovnaj: kedy sa lepsie nieco naucis, ked sa budes LEN A LEN na to sustredit, alebo ak budes do toho cumiet so sklenym pohladom(v mensimi zmenami plati aj na sport)?
Preto napr. na Thajskom boxe, alebo pocas behu mam vypnuty mobil, pocas programovania, alebo ucenia sa, som zatvoreny s 0.5l poharom sirupovej vody, oplne odrezany od rodiny.
Naprvy pohlad mozno paradoxne, ale tym ziskas velmi vela casu pre tvojich blizkych- nakolko budes mat ovela viac uplne volneho casu

4) relax: co k tomu dodat? David Gruber vravi, ze "Psychika je ako luk. Aby dalo z neho dobre strielat(cize aby sa dal co najlepsie napnut), treba ho najprv uplne uvolnit. Preto netreba podcenovat silu relaxu.(ja osobne ako prve, ked sa vratim domov si lahnem, vymazem si vsetky myslienky, nastavim budik na kratku chvilu a spim. Spanok o dlzky 15–25 minut posobi osviezujuco – pozor vsak, nesmie byt dlhsi. Uz 25 minut je dost kriticke, lebo ti to meni biologicke hodiny a uz si uplne zaspaty, mas problemy sa prebrat a si este unavenejsi)

5) navykni sa na niektore veci. Navyk je velmi silna zbran. Formuje sa asi mesiac, ale ked ho ziskas, mas istotu, ze budes nieco robit systematicky uz automaticky.

Tod moje rady. Vyskusaj niektore, ze ako sa ti osvedcili, alebo len volne experimentuj a najdi si, co Tebe najviac pomaha. K tymto zaverom som osoben dospel po precitani zopar knih a po burlivom polrocnom experimentovani.

huh, som sa rozpisal ;) kazdopadne potom daj vediet v tomto threade, ze na co si si ty navykol

se slovem komplexní na mě nechoď, ve škole mi to v MAT stačí :-D

Díky Tome, máš to pěkně promyšlené.
A s tím thajským boxem a mobilem celkem vtipná představa.

to tomasnovella:
To je fakt zajímavý,to co tady píšeš,nikdy by mě nenapadlo jít až takhle v tom plánování do hloubky. Určitě s tebou souhlasím s tím absolutním focusing,protože když k učení děláš ještě 4 jiný věci,tak z toho nic nemáš. Já teda osobně nějak nerozděluju časové úseky a nemám naplánováno co se přesně budu učit.Tím, že strávím dost času v práci,musím dost improvizovat,což znamená :

1)zdroje z internetu(hodně si tisknu různý články z novin,interview hlavně to co mě zajímá,HFE)
2)vyhledávání nových slovíček na netu ve výkladových slovnících a pak je snažím nacpat do mnou vytvořených vět
3)mp3 player narvanej podcastama takže když mam jakoukovliv činnost která nepotřebuje mojí psychiku,mám v uších sluchátka
3)filmy,seriály v origo,což mě hodně baví a tím strávím asi nejvíc volného času doma a lovím tam nové fráze a idiomy
4)trošku chodím učit po práci do jazykovky individuální hodiny,takže si vždycky zopakuju základní věci s mými studenty a hlavně tam chodím na konverzace s amer. native takže to mě dost baví.

Takže tak nějak hlavně tě to musí bavit jinak bych řek,že se angličtin nikdy nejde pořádně naučit bez toho maniackého zápalu(všechno přepínám do EN -windows,mobil,y­outube a hlavně svoje myšlení přes den) A spíš jsem zastáncem toho snažit se tom jazyku být co nejvíc času co to jde,protože někdy mám vážně absťák když nemůžu číst nebo poslouchat něco anglickýho :-) 8-)

Lamice: No planujem to cele este viac ho hlbky, ale nechcel som uz zatazovat malickostami :-)
Napriklad mam zadelene, ze kedy jaku hudbu pocuvam. V pripade zaujmu, sa mozes mrknut na http://envel.ic.cz/?… (kamaratov blog, moj komentar je uplne dole). Taktiez odporucam medzi 2ma cinnostami robit nejaky fyzicky cvik(ja robim bud roztahovacky, 100klikov, alebo mostik – ked to spravim 3× denne, tak sa citim ovela, ovela sviezejsie)

Co sa tyka tvojho rozdelenia, tak musim uznat, ze tu anglinu mas cely den okolo seba – necudo, ze ju potom tak dobre vies :-); ja som na tom casovo horsie, lebo okrem angliny, sa zaujimam z jazykov aj o franinu(~A2-B1) a madarcinu(~C1-C2), taktiez skromne mozem o sebe povedat, ze relativne dost aj sportujem, programujem zakazky, niekedy sa na pisomky aj ucim(hoc teraz na skolu uplne kaslem a staci mi skoncit s priemerom do 1.5), nehovoriac o tom, ze holka tiez zerie nemale vela casu :D.
Preto ja radsej si rozbijam cas na mensie, konzistentne a izolovane jednotky – cim ziskam vyhodu, ze len co dokoncim ten a ten pomerne kratky interval, tak mozem zasa improvizovat, ze aka bude moja dalsia jednotka. Toto je imho trosku vyhoda oproti Tvojmu prelinaniu veci, kde stihnes spravit zrejme menej veci, lebo vela casu sa da povazovat za „blind time“(nehladaj v tejto pojem v slovniku je totiz moj :-) ) – ani nerelaxujes, ale ani nerobis nic uzitocne. Je totiz imho rozdiel relaxovat a zabijat cas.

Tak toto je uz snad k time managementu z mojej strany vsetko ;-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.