Help for English

Managed to nebo was/were able to?

 

Dokázal by mi prosím někdo vysvětlit rozdíl v používání těchto dvou výrazů? Nebo je jedno který z nich použiju? :oops:
Paul managed to/was able to fix my computer. ???
Děkuji za pomoc

Zadny nejaky prevratny rozdil v tom neni,

MANAGE-podarit,zvladnout, Paul zvladnul opravit muj PC,podarilo se mu opravit muj PC.
BE ABLE TO- byt schopny,Paul byl schopny opravit muj PC.

Asi bych to tak neresila,vyznam je v podstate stejny

WAS ABLE TO = MANAGED TO

V min. čase mají oba výrazy stejný význam.

niesom velmi si isty, ale rozviniem gabculinu odpoved, na vysvetlenie rozdielu, ako ho chapem ja: MANAGED TO skor zdvoraznuje, ze sa Paul s niecim potrapil – bolo to pre neho namahave, ale chlapec to zvladol; BE ABLE TO je skor take neutralne, ze proste Paul sa do PC vyzna, tak ho proste fixol…

ne, obojí skutečně znamená to samé. HE MANAGED TO = HE WAS ABLE TO. Povedlo se to, podařilo se to.

ok, ok :-) Vdaka :)

S tím zdůrazněním úsilí je to spíš achieve, že?

jj

Super, děkuji moc za vysvětlení, učím prvním rokem na střední odborné škole zaměřené na agropodnikání a veřejnou správu a otázky některých studentů občas vážně stojí za to. Někdy vás dostanou až do takové fáze, že si ani nejste jisti svým jménem, proto se na vás možná s otázkami podobného typu budu obracet často. :-D jinak super stránky, už dlouho hledám něco tak hezky přehledného jako tady. Občas to používám v hodinách. Tak mě napadá, nemáte někdo zaručený typ na nějakou dobrou učebnici pro střední školy, máme Horizons, přijsou mi nedostačující. Gramatika je tu hrozně málo vysvětlená. Díky a mějte se hezky

No, učebnice pro sš vnímám spíš jako soubor studijních materiálů, se kterými v hodině pracovat. Nevybírám podle vysvětlené gramatiky, ale podle toho, jestli články, poslechy, cvičení apod. mi vyhovují. Gramatiku si vysvětluji po svém. Pokud někdo potřebuje gramatiku, doporučuji jim sehnat si Murphyho nebo jinou dobrou gramatiku.

Já teď posledních asi 6 let používal na gymplu MATRIX, a poměrně mi vyhovoval, obzvlášť úroveň PRE-INTER a UPPER-INTER. V INTERMEDIATE to někdy bylo trochu nudné, a nižší úrovně jsem vůbec neučil.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.