Help for English

studium v UK, skusenosti, mentalita

 

ahoj,
ako vidim, vela skol v UK ponuka stipendium a velmi, velmi vela veci preplaca. Preto som zacal vazne zvazovat studium v UK.

Mojou otazkou vsak je, ze ci ma s tym niekto skusenost, aby sa o nu podelil. Ake to bolo? Bol to pozitivny zazitok, ci nie?

Taktiez dost ma zaujima mentalita Britov… su podobni, ako my? Da sa s nimi vydrzat? Na co si davat pozor? (napr. Nemci su tak pedantni, ze sa s nimi vydrzat velmi neda…) Ake su Vase postrehy?
Vdaka

Ahoj, zatím nikdo nepíše, tak trochu přispěju :-)

Nebyla jsem sice nikde ve škole ani na stáži, ale zkušenost s Angličany mám a jen tu nejlepší. :-) V mém minulém zaměstnání – byla to nadnárodní společnost – bylo mnoho cizinců – Japonci, Angličané, Němci, Belgičané … ale musím přiznat, že A byli nejkomunikativ­nější. Seděli nejblíže a koukali trochu vyjeveně na „český“ kancelářský mumraj. Seděli jsme všicni v jedné obrovské kanceláři, takže nás Branch Manager (ředitel pobočky – Čech) mohl vidět i slyšet, jak pracujeme a hlavně ze začátku, když nás bylo málo jsme vůbec hodně vtipkovali.
Ti A k nám přijeli, aby nás v praxi naučili, jak máme přesně
pracovat, a jak by to mělo fungovat. Tato japonská dopravní firma totiž v České republice začínala. Jednou v pondělí jsem tedy přinesla buchty s mákem a tvarohem a dala je „do placu“. Byli trochu ostýchaví, tak jsem pár buchet dala na talíř a dala jim je na stůl, aby věděli, že s nimi počítáme. Nebyli z toho bůhví jak nadšení, ale vzali to jako přátelské gesto a začali jsme komunikovat. Vzájemně jsme se představili, řekli kdo má co na starost a tak.
Musím říci, že když jsem vyslovila přání, aby na mě, ten jeden kolega – říkejme mu Paul, hodně mluvil, že se učím anglicky, sice rok, ale že takovou příležitost mluvit, už asi mít nebudu, tak Paul si to asi vzal k srdci, nebo mu mě bylo líto :-D a všechno mi trpělivě vysvětloval. Co bude moje práce, kdo na ní bude závislý, která data musím sbírat nebo separovat z firemních oběžníků – vše v Aj samozřejmě. Následovaly lekce o excelu, také v Aj :-), protože než byl „vyroben“ program pro naše potřeby, všichni jsme používali excelovské tabulky. Většinu udělal právě Paul a vysvětlil mi jak fungují a co je do nich potřeba „sbírat“ za data. Posílala jsem to dál v čj. Od pracovních záležitostí jsme zvolna přešli k pizze, škole, bydlení někteří i k rodinnému stavu atp. Nenásledoval HappyEnd, že bychom si vyměnili adresy a psali si dodnes, to bohužel ne, ale za sebe mohu říct, že A jsou velmi slušní, obrovsky trpěliví !! a smějou se podobným vtipům jako my :-) Bohužel pro většinu je ČR pouze Praha, Kutná Hora a možná Č.Krumlov. Byli velice překvapeni, že auta jedoucí v zimě z Havlíčkova Brodu na Kolín nabírají zpoždění kvůli počasí a sněhu. O tom, že je tam Vysočina neměli ani páru :-) Jestli jsou pedantičtí jsem sice nezpozorovala, ale chyby rádi neměli – to je asi všude stejné. Janak bylidost v klidu. Za ty cca 2 roky co tam s námi The Implementation Team byl, se nikdo nerozčiloval.. 8-)

Snad Ti to pomůže v rozhodování

Vyjela jsem do UK na rok a nakonec se rozhodla zustat na porad:-). Anglicane jsou vyborni, pohodari,nikdo tady nestresuje jako v CR. Rozhodne doporucuji.
Ovsem zalezi na vyberu oblasti. Norfolk, Suffolk – vsichni moooc prijemni, s peknym pristupem k cizincum, duverivi, upovidani, napomocni.. Kdykoliv jdu po ulici s mapou, hned me vsichni zastavi a ptaji se, zda nechci pomoct. Dokonce, i kdyz se jen zastavim a rozhlizim bez mapy, najdou se ti, jez se ptaji, zda nepotrebuji radu.
Sla jsem se registrovat do knihovny na vesnici a ani nechteli videt pas.
Kamardka vsak byla v Kentu v Maidstone a ta si porad na anglicany stezovala. Ze jsou falesni – ptaji se How are you s usmevem, a pak te za rohem pomluvi.. Vsichni jsou tlusti atd. atd.
Kdyz jsme pak prijely na Vanoce domu a spolecne sly posedet s nasima kamarady, dle nasich dojmu nechapali, zda bydlime ve stejne Anglii..

O jinych mistech nemam prehled.

Ja se tady citim mnohem lepe nez doma v CR. Jenom tykani vytvori mnohem lepsi atmosferu. S kazdym si pokecate aniz byste se znali jako se starym znamym!

Co se studia tyce… Jestli si chcete vyjet za anglictinou, potom rozhodne. Jestli ovsem ocekavate, ze se tady neco dovite o teorii vaseho studia, tak to spise ne. Anglicane jsou s CR ve vyuce dost pozadu. Spise dbaji na projev apod. nez na mnozstvi probrane latky. Vetsina Cechu po studijnim pobytu prohlasuje, ze anglicane jsou „tupci“. Za vyraz se omlouvam, pouze cituji. Ja jsem to videla na ZS u deti. Nikdy se doma neuci, ucivo probiraji pouze ve skole. Vcetne jazyku. Proto nikdo neumi francouzsky, ac ji maji vsichni povinnou. Jak se chcete naucit jazyk pouze poslouchanim ucitele, bez zadne domaci pripravy…

Urcite vsak studium v UK doporucuji, inspiruje te to k pohodovejsimu pristupu ke studiu i zamestnani – v dobrem slova smyslu…

Vyjela jste jako au-pair nebo do školy?

Vyjela jsem jako aupair. Rodina mi platila studium aj, takze jsem vyuzila i to. Ac tedy po pul roce jsem studium prerusila, ostatni studenti me trochu zdrovali – na lekce se nepripravovali, takze pak ucitel vysvetloval neco, co uz jsem vedela drive.
Ted se tedy chystam na studium NVQ 2 a 3 v Social Care, tak jsem zvedava no a jeste si dodelat neco jineho, mozna psychologii nebo tak. Pristi tyden bych mela zacit pracovat, zacinam tedy 2ma agenturami, 1 posila suplujici asistenty ucitele a ucitele do skolek a druha pecovatelky do domova duchodcu. Chci posbirat co nejvice praxe ve vsech smerech a studovat zdarma:-), studium NVQ v social care hradi agentury zdarma. Jinak bych tedy zustala pouze u ucitelu, jenze tam zatim o studiu zdarma nevim.
Cechu pracujici v domovech duchodcu je tady spousta a berou porad. Chystate-li se tedy nekdo vyjet, neni problem. Co se tyce uplatneni ve skolach ci skolkach, prijde mi, ze jako cizinec mam nevyhodu. Ale uvidime, pres agenturu posbiram praxi a snad se pote zadari no a nakonec snad i skoncim ve svem oboru :)

ahoj, pred tydnem jsem dokoncila prvak, studuju tourism management na university of wales institute in cardiff. o stipendiich nic nevim, pokud prijedes do UK za ucelem studia, jedine, o cem vim, ze mas na to narok, je pujcka na skolne – to dela na universitach neco pres £3000,– rocne. vlastne diky stastne shode okolnosti, kdy jsem sem prijela puvodne za praci a az po roce si podala prihlasku na skolu, mam narok pozadat o studentskou pujcku ve stejne vysi jako domorodci, dela to zhruba neco pres £500,– mesicne, to ti prijde na ucet, takze ubytovani, strava, cokoli… podminkou ale je, ze musim pracovat, alespon na castecny uvazek (abych mohla byt brana jako ‚migrant worker‘)
pokud bys pobyval v UK minimalne 3 roky pred zacatkem studia, pak mas narok na to same bez toho, ze bys musel pracovat. nicmene praci bych tak jako tak doporucila, nejsem prilis narocna, nicmene s mene nez £600,– na mesic bych fungovala opravdu nerada. musis pocitat s tak £300,– na bydleni (shared house), £80,– na jidlo, pokud dojizdis do skoly, tak v mem pripade dalsich zhruba £40,– mesicne, samozrejme zalezi na lokalite… ta studentska pujcka je fakt hodne tesna. nicmene s tim, jak tady vypada skutecnej rozvrh hodin – mela jsem ted zhruba 16 vyucovacich hodin do tydne… to fakt neni zas tak narocny, mit u toho jeste praci. osobne delam na pokladne, 18 hodin tydne.

pokud zvazujes vysokou skolu tady, tak nepocitej s kdovijakou kvalitou vyuky, co se tyce predavanych informaci (moje osobni zkusenost, samozrejme nemuzu mluvit za ostatni skoly). ja osobne jsem zacala studovat proto, abych mela mistni vzdelani a mohla se diky tomu prosadit na mistnim trhu prace, ne kvuli vedomostem (stojim si za tim, ze gympl v cechach byl o hodne narocnejsi, nehlede na vysokoskolske studium).
ale je asi potreba se na to podivat i z trochu jiny stranky: prvni den ve skole nam rekli, ze jsme na ty skole proto, abysme ziskali dobrou praci a vydelali hodne penez. studujeme proto, abysme si to mohli napsat do zivotopisu. kladli nam na srdce, at si vybereme predmety, ktery pro nas budou co nejsnazsi, protoze jde o to, mit dobry studijni vysledky (pracovni inzeraty obsahuji naroky na prumer znamek…) a stejne tak delaj docela dost proto, abysme si verili a byli si vedomi svych hodnot a kvalit.
takze posouzeni takovyho britskyho studia necham na tvojem vlastnim usudku a zhodnoceni :-)
jeste maly dodatek k prazdninam: pres leto 4 mesice, pres vanoce mesic, pres velikonoce mesic, behem prvniho i druhyho trimestru po tydnu volna a treti trimestr uz jenom zkousky. vpodstate je to tak, ze tech par tydnu, kdy je skola, se to proste nejak zvladne, ta skola a prace, a zbytek roku… :-))

no a k ty mentalite britu, vlastne moc nevim, co bych napsala… podle me jsou normalni :-) a s tim se vydrzet docela da :-)) nenarazila jsem tu na zadny problemy.

a jeste ciste technicky – samotne skoly pujcky neposkytuji (aspon teda pokud vim), je treba se obratit na http://www.slc.co.uk/ …zalezi to taky od oblasti, kde zijes, ve Walesu jsou jiny pravidla nez ve Skotsku apod.

mozna se sem jeste nekdy kouknu, tak kdybys mel nejaky dalsi otazky, tak zkus napsat :-)

jejda, ty symboly :-)
£ = libra :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.