Help for English

Jak se učit English?

 

Myslím, že by to bylo hodně na dlouho. :-) Pokusím se si ten čas někdy najít.

Klíč je ale v tom, že člověk prostě musí dělat něco, co ho baví, a musí se tomu věnovat, skutečně věnovat. Nemyslím si, že bych byl nějaký opravdový talent na jazyky, ale hodně mě to vždycky bavilo, věnoval jsem tomu skoro všechen svůj volný čas, všechno, co mě bavilo jsem dělal anglicky (četba, filmy, hudba, počítačové hry, četování, atd atd.)… A potom přišlo studium na VŠ a nakonec i moje učitelská ‚profese‘… při té jsem se toho naučil snad nejvíc – neustále odpovídat na dotazy studentů, muset si to nějak utřídit v hlavě, vysvětlit…

Kdyby to bylo na dlouho, to by mi nevadilo. :-) Určitě by to bylo zajímavé čtení.

Mám dotaz, jak mám vylepšit svoje writing skills. Jsou nějaké knížky, nebo něco podobného? Zatím používám jen anglický chat.

Určitě na to knihy jsou, podívejte se na englishbooks.cz a zadejte do vyhledávání WRITING. Věřím, že tam něco najdete.

Anglický CHAT je v tomto ohledu velmi omezený, procvičíte si tím spíše hovorovou angličtinu v psané formě. Písemný styl má ale v angličtině hodně rysů, které v CHATu nepoužijete.

Já mám právě problém, že když si třeba s někým píšu, tak když chci něco napsat, tak někdy ani nevím jak to mám napsat. Reading, Speaking, Listening, ty mi celkem jdou, teda listening musím ještě trénovat. Nebo překlad z AJ do ČJ to je jednoduché. Ale když mám něco vymyslet, tak to je problém. A to jsem na tom s angličtinou celkem dobře. Baví mě hodně.

Napíše někdo prosím svoje zkušenosti?

Trocha depresivní příšpěvek: začíná školní rok a já se už teď děsím dalšího roku v odpoledním jazykovém kurzu. Nebaví mě se učit, protože stále dokolečka dokola zapomínám, co jsem se už jednou naučila, nerozumím ani učitelce ve škole, v létě na dovolené se mnou byla domluva jak s Turkem a kurz bude určitě plný namakaných děcek z gymplu. Trochu mě baví si sama pro sebe překládat články, ale když na mně někdo promluví, tak se zpotím hrůzou. Nebylo by rozumnější ty peníze za kurz raději utratit třeba za boty a hadry?

Boty a hadry jsou určitě OK, ale… no, vzdělání se hodí přece jen na celý život, zatímco boty a hadry za rok či dva vyhodíte.

Co takhle si třeba sehnat nějaké soukromé hodiny, kde nebudou namakaní ‚borci z gymplu‘, ale kde budete mít lektora jen sama pro sebe? Je to trochu dražší, ale DALEKO účinější.

Zdravim te Marku, tvoje stranky mam rada casto na nich piluju gramatiku. Momentalne jsem v Anglii jako au-pair jeden mesic.
Mluveni mi jakz takz jde, ale mam velky problem porozumet domacim. Do skoly tady nechodim, hodne ctu a sleduji DVD. Cestimu neslysim. Muzes me, Marku, prosim rict zda se muj poslech do budoucna zlepsi a za jak dlouho? Muj pobyt je 12 mesicu.Myslim, ze jsem na pokrocile urovni.Predem dekuji za odpoved.

Na otázky podobného typu se nedá odpovědět. Každému to trvá jinak dlouho. Pokud jste ale skutečně obklopená jen angličtinou a češtinu neslyšíte, řekl bych, že to dlouho trvat nebude.

Ahojky, já k učení použím různé metody, jak už tady několikrát padlo – člověka to musí bavit, a proto to obměňuji. Používám tento web (samozřejmě:-D), dále navštěvuju anglické BBC stránky (gramatika, křížovky, chat, ale zprávy, které si můžu poslechnout i víckrát), různé materiály z učebnic, oup – Oxford University Press, kde jsou k učebnicím navíc křížovky a „wordsearch“, hodně čtu v angličtině (zjednodušenou literaturu i originály, ale i anglické noviny), sleduju DVD v angličtině (většinou i s anglickými titulky) – vždy,když vidím neznámé slovíčko nebo frázi,napíšu si je a pak učím. Jelikož
jsem hrozně zapomnětlivá:-), hodně si věci opakuju, dělám cvičení, apod. Mojí největší slabinou je porozumnění a s tím jde ruku v ruce i mluvení, protože když jim nerozumím, nemůžu dobře odpovídat, a tak to piluju. Jsem sice v Anglii, ale kdybych tady nechodila do ESOL kurzu (Skills for Life),kontakt s mluvenou angličtinou by byl velice mizerný – většinou totiž mluvím jen na 4 psy, ale oni mi neopovídají :shock: :-D
Taky se mi svědčil výkladový slovník Oxford Advanced Learner's Dic­tionary (i když nejsem Advanced, tak mu rozumím).
Já sama tedy moc dobrou angličtinu nemám, ale tyhle věci mi opravdu moc pomáhají!

Ahojky,tak jsem sem opet zavitala a chtela bych se s vama podelit o moje pocity,bohuzel ne moc pozitivni.Touzila jsem odjet do UK ze se moje chaba anglictina vyrazne zlepsi.Ted jsem tady ctvrty mesic a mam pocit ze ma anglictina stagnuje, nikam se nevyviji.Presto ze jsem tady sama, bez cestiny a moji domaci jsou ochotni se mnou komunikovat.An­glictina je prakticky vsude kolem me. Muj problem je ten, ze se mi zatim (mozna uz nikdy)nezauto­matizovaly v hlave nektere zakladni jevy, ktere by se me mely vybavit uz okamzite. Jenze me vsechno dochazi pozde, teprve az mluvci domluvi a to je problem. Ikdyz v poslechu citim nejaky pokrok,stale je velmi maly.Pritom jsem velmi pilna:posloucham tv,DVD, snazim se cist kde co. Takze nemuzu rict ze bych pro to nic nedelala. Avsak stale nevim, kde je zakopany pes!?! Casto na me pada depka, proc se vubec snazim, kdyz to stale nema efekt… Mate take nekdo podobnou zkusenost???!!!!

Skoro mam pocit jako bych to napsal ja, teda az na tu depku, zas az tak moc se tim netrapim. Taky se mi casto stane ze mi po nekolika sekundach dojde ze jsem rekl neco spatne ale to je asi normalni. To plati i o urcite setrvacnosti u poslechu. Myslim si, ze to proste chce zvyk a casem se to „zlomi“ :). Kdyz na me nekdo mluvi a respektuje ze jsem cizinec a snazi se tedy mluvit trochu „umirnene“ tak to celkem jde ale kdyz posloucham hovor dvou anglanu mezi sebou o me neznamem topicu tak to je opravdu tezky. Jelikoz zapasim podobne jako ty, tak ti asi tezko muzu neco radit, snad jenom aby ses snazila i v anglictine myslet, tedy mluvit i sama pro sebe anglickhy a ne cesky. A pokud jses tady treba jenom na pul roku a myslis si ze ti to moc nedalo, tak si to klidne prodluz o dalsi pulrok, v Cechach ti rozhodne nic neutece… A taky je samozrejme dulezite mit moznost co nejvice mluvit a poslouchat, tak zauvazuj o nejake te skole nebo i kurzu. Good luck and don't give up!

Linda.mmm: Četla jste moje tipy JAK NA TO: SPEAKING? Tam jsem se snažil vypsat aktivity, které dle mého názoru vedou k tomu, aby se člověk naučil mluvit. Klíč je určitě v tom procvičování. Sledování televize, DVD, čtení, to je vše pasivní, tedy člověk vnímá a snad i rozumí, ale aby to přešlo v aktivní používání, k tomu je zapotřebí ještě víc. Zkuste se mrknout na ten můj článek a nějaké tipy vyzkoušet.

Diky Jimovi_cz a panu Markovi za podporu! Ja stale verim a doufam, ze ten „ZLOM“ brzy bude.Hodne lidi rikalo, ze se to stava najednou a necekane.Takze to bude jiste muj nejkrasnejsi
zazitek! Jinak si myslim, ze ta anglictina chce proste hodne casu, ja tu jsem na rok, v lete mam koncit. Neni to tak malo, abych se nic nenaucila. Potom vam nuzu zase napsat jak na tom jsem. Jeste jednou diky a brzy nashle na tomto foru!!!! :-D

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.