Možné odpovědi:
a) were
b) is
c) had been
d) was
Napsala jsem a) ale správná odpověď je d)
News je nepočitatelná, či ne?
Je to z loňských přijímaček na ostravskou univerzitu, kam
bych ráda…
Možné odpovědi:
a) were
b) is
c) had been
d) was
Napsala jsem a) ale správná odpověď je d)
News je nepočitatelná, či ne?
Je to z loňských přijímaček na ostravskou univerzitu, kam
bych ráda…
NEWS je nepočitatelné, tedy by mělo být WAS. Jenže v kondicionálech (ve druhém kondicionálu – v nereálných podmínkách) se často používá tzv. subjunctive, tedy pro všechny osoby WERE.
IF I WAS/WERE TALLER, I WOULD PLAY BASKETBALL.
IF THE NEWS WAS/WERE BETTER, I WOULD…
Nicméně, tahle věta je tak hezky vytržená z kontextu, že z ní není vůbec patrné, co tím člověk chce říct. Promě za mě by šlo i IF THE NEWS HAD BEEN BAD, HE WOULD ESCAPE… (smíšený kondicionál – kdyby tehdy ta zpráva byla špatná, nyní by uprchl…)
Dle mého názoru je to špatně položená otázka. Gramaticky přijatelné jsou možnosti A a D, ale špatně není ani C.
Bohužel je to prostě jen jedna otázka v loňských přijímacích testech. Správná odpověď dle univerzity byla výhradně d)
Ano, my, co vytváříme testy, vidíme někdy slepě pouze tu jednu odpověď, kterou jsme si usmysleli. Máme něco v hlavě, napíšeme to, a čekáme, že studenti to budou chápat hezky tak, jako my. Ale to tak vždycky nebývá.
Tahle otázka se autorovi onoho testu moc nepovedla. Mít tohle v přijímačkách a vědět, že jen jedna odpověď může být správně, tak bych asi byl pěkně naštvanej. No, ale asi bych potom zvolil D, protože to je nejpravděpodobnější varianta, kterou by člověk asi řekl.
No já bych právě jako nejpravděpodobněší viděl a)were, protože bych si právě řekl, že zkouší jestli známe konjunktiv…
Ezekiel,
přesně tak bych to jako „zkoušená“ viděla já. Proto jsem tam to a)
dala též.
Nádherný příklad toho, jak se pohled učitele a žáka liší
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.