trošku bojuji s tím když quite může znamenat docela i zcela že v češtině jsou tyto 2 významy dost zásadně odlišné ne…je přeci rozdíl jestli jsem dejme tomu docela či úplně hotová…jak to tedy odliším ve větě ?
Komentáře k článku: QUITE vs. QUIET
trošku bojuji s tím když quite může znamenat docela i zcela že v češtině jsou tyto 2 významy dost zásadně odlišné ne…je přeci rozdíl jestli jsem dejme tomu docela či úplně hotová…jak to tedy odliším ve větě ?
Re:
Tady jde hlavně o rozdíl mezi QUITE a QUIET. Proto je to článek ELEMENTARY.
Navíc v češtině, aniž bychom si to uvědomili, je to velice podobné. Je to docela úžasné, je to zcela užasné, třeba…
Pokud jde o slovíčko, které se normálně stupňuje, tak je QUITE ve významu docela…Pokud je to limitující slovíčko, tak je význam spíše zcela:
quite big = docela velký
quite different = zcela jiný (rozdílný) (myslím, že v češtině by se taky dalo říct ‚docela jiný‘ a je tím myšleno ‚zcela jiný‘)
It's something quite different = To je něco docela /zcela jiného (myslím, že to má stejný význam)
moc pěkný článek, tato slovíčka jsou často jako chytáky v testech. Po přečtení tohoto článku mě už nenapálí.
moc pěkný článek, tato slovíčka jsou často jako chytáky v testech. Po přečtení tohoto článku mě už nenapálí.
Re:
Nojo, budu si muset na Vás najít jiný chyták.
Díky,prima.
Někde jsem slyšel (myslím, že to bylo v COLOMBOVI) poměrně často používat slovíčko QUITE při chválení nebo spíš údivu.
Oh boy, it's quite a place/house.
Někde jsem slyšel (myslím, že to bylo v COLOMBOVI) poměrně často používat slovíčko QUITE při chválení nebo spíš údivu.
Oh boy, it's quite a place/house.
Re:
Ale určitě, quite má více významů, ale podívej se na úroveň článku…
Já vím, já spíš jenom pro potvrzení, jestli tomuto použití dobře rozumím. Ne proto, že bych chtěl otravovat a žádat o doplnění do článku Díky
počet slabik
Tak mě napadlo, jak je to vlastně s počtem slabik u slova QUIET
v souvislosti se stupňováním.
V psané formě je jednoznačně dvojslabičné a řekla bych, že i při
výslovnosti (tím se přece liší od QUITE).
Je to tedy nějaká vyjímka v principu stupňování? Nebo jsou snad možné
u tohoto slova oba způsoby?
Díky
počet slabik
Tak mě napadlo, jak je to vlastně s počtem slabik u slova QUIET v souvislosti se stupňováním.
V psané formě je jednoznačně dvojslabičné a řekla bych, že i při výslovnosti (tím se přece liší od QUITE).
Je to tedy nějaká vyjímka v principu stupňování? Nebo jsou snad možné u tohoto slova oba způsoby?
Díky
Re: počet slabik
Teď tomu moc nerozumím. Vy byste to chtěla stupňovat QUIETTER?
Ale tam je přece důraz na první slabice…
počet slabik
Tak mě napadlo, jak je to vlastně s počtem slabik u slova QUIET v souvislosti se stupňováním.
V psané formě je jednoznačně dvojslabičné a řekla bych, že i při výslovnosti (tím se přece liší od QUITE).
Je to tedy nějaká vyjímka v principu stupňování? Nebo jsou snad možné u tohoto slova oba způsoby?
Díky
Anebo jsem Vás vážně špatně pochopil, a Vy byste řekla MORE QUIET?
Ale přece není žádné pravidlo, že dvojslabičná př.jm. se stupňují
dlouze… (1 slabika = krátce / 3 slabiky = dlouze, ale 2 slabiky – tam
je to často otázka).
Ale přece není žádné pravidlo, že dvojslabičná př.jm. se stupňují dlouze… (1 slabika = krátce / 3 slabiky = dlouze, ale 2 slabiky – tam je to často otázka).
Re: Re: počet slabik
Sorry, nevyjádřila jsem se zcela přesně.
Myslela jsem základní pravidlo pro dvojslabičná př. jm. zakončená na -Y a
ta ostatní.
Je hodně př. jm. dvojslabičných NEzakončených na -Y (kromě QUIET), která
se stupňují jako jednoslabičná (tedy pomocí koncovky)?
Díky
Ale přece není žádné pravidlo, že dvojslabičná př.jm. se stupňují dlouze… (1 slabika = krátce / 3 slabiky = dlouze, ale 2 slabiky – tam je to často otázka).
MORE QUIET teoreticky existuje (gramatické učebnice zmiňují, slovníky mlčí), ale se slabikami to tady IMHO nesouvisí…
Sorry, nevyjádřila jsem se zcela přesně.
Myslela jsem základní pravidlo pro dvojslabičná př. jm. zakončená na -Y a ta ostatní.
Je hodně př. jm. dvojslabičných NEzakončených na -Y (kromě QUIET), která se stupňují jako jednoslabičná (tedy pomocí koncovky)?
Díky
Re: Re: Re: počet slabik
Murphy nebo Azar uvádí:
quiet, clever, narrow, shallow, simple, able, angry, common, cruel, friendly,
gentle, handsome, narrow, pleasant, polite, sour
Ale to je čistě teorie
MORE QUIET teoreticky existuje (gramatické učebnice zmiňují, slovníky mlčí), ale se slabikami to tady IMHO nesouvisí…
Re: Re: Re: počet slabik
Nejednoznačné pravidlo je myslím jenom u těch NEzakončených na -Y
(simple, clever …).
U zakončených na -Y je to asi jednoznačné (happy, funny).
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.