Help for English

tipy na autorov a anglicku beletriu

 

Ahoj. Zaujimalo by ma, ze podla coho vyberate autorov a knihy, ktore planujete citat?

Ja som doteraz totiz velmi necital a povedal som si, ze mal by som zacat :-) Tak som prisiel do kniznice a tu nastal problem: nepoznam (skoro) ziadneho moderneho(cize 20 a 21. storocie) anglickeho autora a aj ked mozno aj poznam po mene, tak urcite neviem, ze kde ho zaradit, co a o com pise.

Vedel by mi niekto trosku pomoct a navrhnut nejake tituly, resp. aspon mi napisat, ze kto co pise? Rad citam hocico, co je napisave a nema strasne dlhe opisy(a la Lord of the Rings) a nech to nie je nic romanticke. Laska kazi dej :-). Popripade by sa zislo, keby ten autor patril medzi znamejsich, lebo anglicku kniznicu nemame velmi velku a knihy menej znamych autorov tu zrejme nenajdem)
Napr. teraz som cital (ano, tip som mal zo sutaze HFE) The Rainmaker a celkom sa mi to pacilo. Taktiez „satira“ Animal Farm ma nieco do seba :-). Viete mi poradit nejakeho/nejakych autorov, ktori pisu nieco v podobnom style?

Vdaka pekne :-)

Myslíš knihy v original znění, nebo zjednodušenou literaturu? Pokud zjednodušenou literaturu, tak zřejmě nebudeš mít moc na výběr. Třeba i nás máme zjednodušených knížek spousta, ale většina jsou detektivky, které bych normálně nečetl. Ale čtu je, co mi zbývá. :-) Radši bych ale asi četl ty romantické. :-D

Já si tam teda vybírám knížky podle úrovně a obalu. Z toho obalu vyčtu o jaký žánr se zřejmě jedná. Preferuji dobrodružné a naučné knížky, ale pokud je tam i nějaký pohádka, tak tu beru také.

Pokud ti nevadí pohádky a ne zas tak moderní autoři, tak ti ale mohu dva doporučit – jmenují se L. Frank Baum a Oscar Wilde. Konkrétně kniha od Bauma The Wonderful Wizard of Oz je moje úplně nejoblíbenější. :)

no ja preferujem original, a uz len ten si poziciavam posledny rok, odkedy som mal raz cest citat original a aj zjednodusenu verziu toho isteho diela(the godfather) a zistil som, ze to zjednodusene citanie ABSOLUTNE nepojima originalne dielo. Proste z krasnych obrazovych zvratov(ci jak to nazvat, ale chapeme sa) bola spravena jednoducha veta – a to sa mi nepaci ;-(.

No dobrodruzne knihy by mohli byt OK. Mohol by si mi nejakych tych autorov napisat?

POTTER rocks :-D

has been read already :)

Zkus se mrknout na sponzorské stránky. U každé knihy je malý popisek – v AJ ovšem:-) Každý má rád něco jiného – zkus normální „školní“ četbu.
Za sebe se těším na minimálně následující knihy:
- Nicolas Evans – The Loop – to je o vlcích US
- E.L.Doctorow – Ragtime – z doby, kdy černoši byli „negři“(není tam láska)
- Boris Pasternak – Doctor Zivhago

(zatím nejsem tak dobrá, abych zvládla originál) :oops:

Jedna z mých oblíbených od Johna Grishama – The Street Lawyer, Od tohoto spisovatele jsou skvosty, pravda hodně je to o právu. Trocha sci-fi je Michael Crichton, ale nejen to, Např. The Andromeda strain, The Sphere (moje oblíbená), The lost world, aj.
Já také miluji špionážní romány, keré píše David Morrell, – Brotherhood of the Rose a další z této série, , nakonec napsal i Ramba . Z románů ze starého Egypta Wilbur Smith hlavně River God a její pokračování – úžasné, pokud přejdu jinam – humorné o zvířátkách, James Herriot je okouzlující- hodně dílů- a vrátím se – mistra hororů Stephena Kinga znáte? Mohla bych se tak krááásně rozepsat, :-) pokud budete chtít další inspirace, ozvěte se,

A to jsem zapoměla na další své oblíbené detektivky z lékařského prostředí : Michael Palmer, Robin Cook, McClure Ken.
Z dostihového prostředí Dick Francis.
Špionáže – Frederik Forsyth
Super napínavé čtení z vykopávek a pátrání po Egyptských pokladech – Barbara Woodová

A co Ian Fleming a jeho Mr. Bond? – Dr, No, Goldfinger, Casino Royale :-)

vouha, vidim, ze ste tu vsetci nejaki scitani :-)

No vidim, georgia, ze ked budem nieco potreboat v suvislosti s citanim, tak sa mam na koho obratit :-)

Vrela vdaka

to Georgia: Ted jste me vazne zmatla, ja myslela, ze The lost world napsal Arthur C. Doyle? :-)

to Tomasnovella: pokud chcete nejakeho soucasneho autora tak doporucuji Dana Browna: Angels & Demons, Da Vinci Code, Deception Point a u druhe jmenovane kniha je urcite lepsi nez film.
Co se tyce jiz Georgiou zminovaneho Michaela Crichtona tak urcite doporucuji si precist Jurassic Park, ale puvodni roman, bohuzel po filmu, vysla kniha se stejnym nazvem udelana podle filmu.

Ano, THE LOST WORLD původně napsal A.C. Doyle. Crichton ale stejně pojmenoval pokračování Jurského Parku. Obě jsou to výborné knihy, tedy od Crichtona jsem jedním dechem přečetl už více než deset knih… mezi nejlepší řadím jak Jurassic Park, tak taky např. STATE OF FEAR nebo PREY.

Jako čtenáře mě moc moc mrzelo, když teď nedávno zemřel. Už od Jurského Parku jsem vždycky napjatě očekával každý jeho další román.

Jediná rozumná kniha od pana D.Browna je imho Digital Fortress.
Proč to říkám? Protože se mi jiné nechtěly číst:)

Ale dobré jsou třeba knihy od Nicka Hornbyho („About a boy“ bylo i zfilmované).

Dobře se čte také Zadie Smith, Lauren Weisberger a především John Grisham (ten už tu ale již padl vícekrát).

to Marek: Jj mas pravdu s tim The Lost World jsem si ted zpetne vzpomnela, ze se me kdysi dostala tato kniha do ruky, ze se snad jmenovala Jurassic Park: The Lost World a me odradilo, ze tam bylo napsano, ze je to kniha podle filmu, a 2. dil uz nebyl nic moc, tak jsem nemela chut ji cist.

to Tomash: Me se zase uz nechce cist Digital Fortress :-) .

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.