Help for English

go went been

V učebnici Wavelength jsem se setkala s 3.tvarem slovesa „go“ jako gone/been. Nikdy jsem „been“ neviděla jinde, nevíte někdo, co je to za případ? Děkuji.

treti tvar slovesa go je gone, been je tam asi jen v kontextu, kdy se nekdy daji v podobnym vyznamem pouzit obe varianty ale treti tvar od go je gone

roman298:tedy, to je rychlost:) Ono to tam není v kontextu, ale přímo v seznamu sloves na konci knihy, kde jsou klasicky 3 sloupečky a 3 tvary.

myslim, ze uz se to nekde pod nejakym clankem toto presne rozebiralo, ale memorovat proste go-went-gone/been to je blbost…jak rikam nekdy se daji pouzit oboje..

Já to taky vidím jako blbost, jsem spíš zaskočená, co bych na to odpověděla studentům, kdyby se zeptali tak, jako teď já:-)

to nevim, vyhodit ucebnicu a koupit novou a nebo to aspon zalepit nejakym korektorem :D

Někdy píšou v seznamech nepravidelných sloves
GO – WENT – GONE/BEEN

He has gone to England. (odjel tam a je tam)
He has been to Englnad. (odjel tam a vrátil se = byl tam)

Ale Roman má jinak pravdu. Od GO je příčestí minulé GONE.

to je ale značně matoucí, kdyby se to někdo naučil prostě nazpaměť jako začátečník a zafixoval si to a teď by měl třeba někdy později napsat větu e.g. I have been awarded … a napsal by misto toho I have gone awarded a mylel by si ze je to ok…

Děkuji :-) Je to pěkně divné teda:-)

Děkuji :-) Je to pěkně divné teda:-)

souhlas, matoucí to je, ale já to osobně viděl v učebnicích jen párkrát :-) studentům to ale vždy uvedu na pravou míru, takže snad vše ok :-)

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.