Help for English

CPE

Kdokoliv CPE už dělal/dělat chce :
a) zkušenosti se zkouškou, co bylo těžší/lehčí, než jste čekali
b) materiáli, ze kterých se připracujete/se připravovali
c) ve které oblasti jste certifikát využili/využijete apod.
Děkuju za pomoc, se pořád nějak nemůžu rozhoupat, jestli to mám začít řešit ted nebo si to nechat po maturitě.

1. Chci zkusit CPE v červnu 09, zkušenosti s tím tedy zatím nemám, ale snažim se získat všechny možný informace o jednotlivých částech a o tom jak to celý probíhá atd…
    1. materiály: úplně všechno :D na listening používam BBC radio 4, nic lepšího se snad ani sehnat nedá.. ve writing a speaking jsem spíš pozadu, ptz to tolik netrénuju. Reading: přečetl jsem asi 13 knih a trenuju na testech v objective proficiency a dalších.. naprosto nejtěžší mi přijde gapped text UOE: to mě přijde nejjedondušší.. jinak materiálů mam ještě několik dalších a pracuju ze všeho najednou, dobrej je Test your vocabulary 5 – starší verze…
    2. teď jsem skončil na střední a chci dělat něco s angličtinou, mam rok volna a pak zkusim nějakou VŠ…
    • jinak, řekl bych, že si málo věříš, podle toho co jsem tady od tebe četl… máš CAE s A a všechny testy máš na 100% :)

tak to je vše, snad ti to pomohlo ;)

To je dobrý mít CAE a přitom neumět základy českého pravopisu :-)

Hmm,ale na 2. stranu obdivuju, u maturity být na úrovni CPE, čekal jsem že takový člověk má nejmíň po vejšce, s ohledem na to že u matury většina nema ani na malou statnici a co jsem slyšel od rodilého mluvčího, mezi B2 a PROFICIENCY(C2) je co se týče obtížnosti je asi stejný rozdíl či větší než STARTER a B2, kdežto mezi B2 a C1(CAE) je v porovnání z tím pouze minimální rozdíl. Jestliže někdo dá na podzim CAE(počítaje s tím že odpovídá jeho aktuální dovednosti v té době), nevěřím že na jaře si vesele dělá CPE, to by pak teoreticky bylo možné, aby se za začátečníka při veliké píli za 1,5 roku stal PROFICIENCY. V porovnání s normami jazykovek kde minimalni doba na B2 je 6–8 let si myslím že na B2– C2 by to mělo být přibližně ještě jednou tolik.

Co má prosímvás společného certifikát z angličtiny s tím, jestli se člověk někdy přepíše v češtině nebo ne? Komentáře tohoto typu miluju. :shock:

:oops: Se omlouvám, já někdy píšu rychleji než přemýšlím a pak je tam typos halda, nebojte, ve škole tyhle kraviny nedělám :-D

Já ty doporučené odstupy mezi úrovněmi nějak neřeším, mezi B1(<----které jsem dělala po 5 letech AJ na základce, takže žádná sláva) s B2 jsem měla 2 roky, stejně jako mezi B2 a C1…

Trochu nesouhlasím s ghoul. Určitě, zkouška CPE, co slyším, je velice náročná (blíží se rodilému mluvčímu), na druhou stranu člověk, jenž je na úrovni B2,podle mého názoru, má snazší cestu k úrovni C2 než začátečník (A1) k úrovni B2. Student s B2 má už určité zkušenosti s angličtinou.
Co se týká gothsweeting, myslím si, že má šanci složit CPE, jestliže zvládla CAE na áčko. Držme palce.

CPE jsem skládala tuhle zimu a upřímně si myslím, že náročnost je trochu přeceňována jako marketingový tah některých jazykových škol, co se snaží udržet studenty po co možná nejdelší dobu… její složení zdaleka neznamená, že se blížíte úrovni rodilého mluvčího… Každopádně bych ale doporučila zakoupení či zapůjčení skutečných testů z minulých let pro získání přesnější představy o náročnosti zkoušky vzhledem k tomu, že v učebnicích určených pro tento level je obtížnost cvičení obvykle několikrát vyšší než jaká se vyskytuje u skutečné zkoušky. Navíc se valná většina jevů (hlavně v Use of English) opakuje, a pokud si projedete všechny minulé testy, tato část by pro vás měla být poté mnohem lehčí(obzvláště se zlepšíte v té části, kde máte zadané slovo a přepisujete větu). Jinak mně osobně nejvíc pomohla asi učebnice Grammar and Vocabulary for Cambridge Advanced and Proficiency (Longman) a dále pak Advanced Vocabulary a Phrasal verbs z kolekce In Use a učebnice Objective proficiency od Cambridge. Za skvělou věc také považuji zakoupení jakékoliv učebnice pro SAT Critical Reading (zkouška pro přijetí na americké univerzity). SAT je sice pro američany, ale slovní zásoba zde používaná zhruba odpovídá CPE a je zde větší pravděpodobnost, že pozornost bude soustředěná opravdu jen na slovíčka, která nebudete znát.
Jinak co se týče délky přípravy na zkoušku… myslím, že je to hodně individuální. Znám mnoho lidí, co ji složili někdy v 16 letech i dříve, a to jen po pár letech výuky, a na druhou stranu ale také znám mnoho lidí, co by ji nesložili asi nikdy… Problémem je, že CPE je spíše o jazykovém citu a trochu o inteligenci než o samotné znalosti angličitny, v readingu můžete rozumět všem slovům, a stejně můžete vybrat špatnou odpověď. Také je složitější proto, že vám nestačí samotný pobyt v cizí zemi, protože v běžném životě se jen zřídka setkáte s výrazy používanými v CPE, a proto nejlepším způsobem přípravy je se to prostě našprtat z nějaké učebnice (dnes jsou v učebnicích výrazy prezentovány v kontextu, takže se rozhodně nedá mluvit o slovníkovém biflování). Knižky jsou také dobré, ale pokud by vám šlo pouze o složení zkoušky, čtení je poměrně zdlouhavá záležitost.
Mno a ohledně úrovně studentů u maturit… patřím k těm, co budou za rok skládat státní maturity a ta vyšší úroveň by měla být teoreticky nastavena ná úroveň B2, takže bych to zase tak černě neviděla… i když… je pravda, že otázkou je kolik lidí to složí :)

Dobry den,
chcel by som sa vsak potom spytat len zo zaujimavosti na skutocnu narocnost skusiek CPE…
po ich zlozeni do akej mieri je pravda, ze hovorite, ako native speaker? Vidno na cloveku, kto tieto skusky zlozil, ze nema problemy so slovnou zasobou pri napr. rozpravani atd? Alebo ma este podla Vas daleko od rodeneho? Detto nejaky pisomky prejav atd.- pri porovnani s nativom je tam rozdiel, ci ani nie?

(ja sa pripravujem na CAE, tiez som si objednal Grammar and Vocabulary for Cambridge Advanced and Proficiency (Longman) – snad pomoze ;), ale rozhodne sa sebe vidim, ze neviem tak rozpravat, ako rodeny – slovnu zasobu mam dost slabu(aktivnu aj pasivnu) a neviem neviem, ze aky zhruba zo mna bude clovek po zlozeni skusok…)

dakujem

alebo takto sa spytam, ked citate nejaku anglicku knizku, kolko slov na strane nepoznate? (predpokladam, ze rodeny citatel rozumie vsetkemu)

To je u každého jiné, CPE získáte, i když máte celkem 60%, a to rozhodně neznamená, že mluvíte jako rodilec. Rodilý mluvčí by z CPE dostal myslím tak mezi 80–95%. Jde tam o hodně věcí, jako např. o gramatiku, o slovní zásobu apod. Jde tam i o writing, tedy stylistiku, vyjadřování písemně, a to nezvládá každý ani rodilý. Jde tam i o poslech, kde jde často i o logické uvažování, o to pochytit něco v kontextu – a tam i rodilý mluvčí může nasekat chyby.

Každý rodilý mluvčí rozhodně nezná všechna anglická slova. I středoškoláci skládají např. v USA zkoušku SAT, kde je test gramatiky a slovní zásoby, a myslíte, že to automaticky každý projde?

V těchto testech může klidně nerodilý mluvčí mít větší úspěšnost než rodilý.

Dobry den, chtela jsem se optat jen pro informaci. Je mozne dosahnout urovne Profiency-zpusobilosti jit k CPE zkousce po rocnim intenzivnim kurzu ve Velke Britanii? Vim, ze to hodne zalezi na cloveku-povazuju sama sebe za cloveka trosku ‚dutejsiho‘ na uceni anglictiny, ale zase behem jednoho roku jsem bez problemu uzavrela uroven Upper-intermediate a mam Level 1 certifikat. FCE mi bohuzel uteklo o 4 body, ale jinak s anglictinou ziju minimalne 8 hodin denne. POtrebovala bych tuto zkousku pro prijeti na univerzitu ve Velke Britanii. Prijde vam me prani hodne nemozne? Dekuji moc za pripadne odpovedi.

Na to vám bohužel nemůžu odpovědět. Obecně bych řekl, že to za jeden rok nelze, ale všechno je možné. Neznám vás, nevím, na jaké jste skutečně úrovni a ani nevím, kolik úsilí hodláte přípravě věnovat. KURZ samotný vás nezachrání, ač by byl sebeintenzivnější.

Katka.Halkova:U­primne, myslim si, ze je to nemozne prani. Clovek, ktery nema ani FCE (byt jen o par bodiku) by se podle me dival na zadani CPE asi jako „bagr na tvrdu hlinu“. Proste, to neni o tom, ze do sebe budete rok dennodenne hazet ruzne gramatiky slovicka poucky atp, potrebujete proste ten uz xkrat zminovany cit pro jazyk. A ten se da ziskat proste jen po case postupnym ucenim a objevovanim ruznych zakouti daneho jazyka. To je jako kdybyste se treba jako cizinka ucila cestinu nejaky rok a rekla si ze s obycejneho studenta se za rok stanete prakticky cechem, to taky nejde. I kdyz zijete v kontaktu s anglictinou, ucite se snad tech osm hodin cilene to co byste pripadne u zkousky potrebovala? Tezko. Proto si myslim, ze je zatim zbytecne se nad CPE trapit.

A hlavne-->anglictina je jazyk, neni to o tom, ze budete mit papir, aspon podle me je dulezite byt si jisty sam se sebou a spokojeny se svymi znalostmi, papir je jen papir, ucite se pro papir? Tak to neni moc dobre… Ucite se pro sebe? Tak ste na spravne ceste

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.