Help for English

had to be / must have been

I'm sure that it was the postman.
It _____ the postman.

Tato věta je z testu Minulá modální slovesa – cvičení #1.

Správná odpoveď je MUST HAVE BEEN. Proč nemůže být i HAD TO BE? Vím, že neměl povinnost, ale…

V Grammar and Vocabulary for FCE od Longman se píše:

We can also use had to be meaning „must have been“ to express certainty in the past
Example: She had to be the person I saw on the train.

jéé, tak jsi mě docela překvapil, právě jsem myslel, že se takto had to … používat nemůžu, poněvadž přece neměl žádnou povinnost. Je to jenom jistota mluvčího.

Necháme to na někom znalejším

Způsobová (modální) slovesa mají dva základní „významy“ v použití, a sice prvotní význam a druhotný význam.

Jako první se většinou a logicky člověk seznámí s onou první skupinou modálních sloves – vyjadřují povinnosti, možnosti, příkazy, nutnosti, rozkazy, zákazy, míru tolerance, nařízení, schopnosti, apod. Jejich tvary existují pouze v přítomném čase – v ostatních je nutno použít jejich opisy. Opisy mají většinou podobný, někdy až stejný význam, ale nejedná se již o modální slovesa.

Druhým „významem“ způsobových sloves se vyjadřuje, do jaké míry platí to, co mluvčí tvrdí (určitě ano, nepochybně, asi, možná, zajisté, určitě ne apod.). Nebo vyjadřují také výtky a rady – hodnotí situaci. (neměl tam chodit atd.). Tato slovesa nemají opisy. Vyjadřují soudobý pohled na věc, proto je jejich význam je proto přítomný. Pokud chceme mluvit o minulosti (určitě to byl on), musím použít tzv. „minulý infinitiv“. (nebo taktéž „dokonavý infinitiv“.)

To, o čem tady píšete, se mi jeví, jako úplně obrácené. :D

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.