Help for English

pretty/handsome

 

ake su pravidla pri tychto slovickach? PRETTY / HANDSOME … sme sa to ucili tak ze pretty sa spaja so zenskym rodom pretty women / handsome man .. s muzskym
.. no v pesnicke hotel california je : „She got a lot of pretty, pretty BOYS, that she calls friends“
je to nejaka vynimka alebo sa to takto bezne pouziva? vdaka :)

používá se to tak, jak píšete. Samozřejmě můžete kdykoliv použít PRETTY pro muže, ale je to takové zženštilé i HANDSOME pro ženy, ale taková žena moc pěkná není.

vdaka … a este ze mozem pouzit „pretty pretty“ ako celkom pekna? :-D …

no, teoreticky, ale nikdo to tak myslím neříká. Jako slovní hříčka budiž. Ale normálně to nepoužívejte.

Handsome se říká běžně i o ženách, které jsou spíše vyšší postavy a výraznějších rysů. Je to u žen v zásadě alternativa k pretty s podobným významem: hezká, pohledná. POkud chcete o ženě říct, že je krásná, tak nepoužívejte pretty/handsome, ale beautiful.

pro ženy to má význam spíše že je taková výrazná, nikoliv pěkná v tom pravém smyslu.

ještě k tomu pretty: to se používá PŘEDEVŠÍM pro mladší holky. Pokud se to říká o ženě, tak se tím naznačuje, že vypadá hodně mladistvě. Tedy výraz „pretty woman“ není zas tak obvyklý, jak by se nám mohlo zdát. Osobně si myslím, že českému překladateli filmu „Pretty Woman“ se trochu rozklepala kolena, když to měl překládat, a že nám název filmu proto raději nechal v originále.
A taky je vhodné říct, že když se o holce řekne, že je pretty, tak to neznamená, že je nějak výjiměčně krásná. Spíš to znamená, že není ošklivá (plain).

mě by spíš zajímalo, kam na ty nápady chodíte. :-)

Nejedná se o můj vlastní nápad. Zdroj: Oxford Advanced Learner´s Dic­tionary

beautiful
pretty õ handsome õ attractive õ lovely õ good-looking õ gorgeous
These words all describe people who are pleasant to look at.
beautiful (especially of a woman or girl) very pleasant to look at: She looked stunningly beautiful that night.
pretty (especially of a girl or woman) pleasant to look at: She's got a very pretty face.
NOTE
Pretty is used most often to talk about girls. When it is used to talk about a woman, it usually suggests that she is like a girl, with small, delicate features.
handsome (of a man) pleasant to look at; (of a woman) pleasant to look at, with large strong features rather than small delicate ones: He was described as ‘tall, dark and handsome’.

ok, tam to dává smysl. Neplyne z toho ale např. to, že by se „pretty woman“ moc nepoužívalo a nebo že PRETTY jen znamená, že není ošklivá.

Jinak rozdíl mezi BEAUTIFUL a PRETTY je asi jasný, když je někdo „pěkný“ a „krásný“, je to i v češtině něco zcela jiného.

Ta otázka tu byla prostě o PRETTY a HANDSOME. V zásadě je to tak, jak jsme psali výše. PRETTY když je nějaká žena/dívka pěkná, HANDSOME když je nějaký muž pohledný.

Obráceně to jde taky, ale pak to vyjadřuje něco trochu jiného, než je běžné – tedy zženštilý muž a nebo „pohledná“, která však nezapadá do takového toho obecného pojetí „krásy“.

A ještě jedna věc. Zpátky k té písničce HOTEL CALIFORNIA.

She's got a lot of pretty pretty boys – PRETTY se často používá pro věci, o kterých si myslíme, že je ženy budou považovat za pěkné. To krásně sedí do toho příkladu z písničky.

no z tej pesnicky som to pochopila ze proste taky „sladky chlapci“ :) … teda s tymi vysvetleniami som si to takto vysvetlila :)

ještě se chci zeptat, jestli je možná kolokace „pretty handsome“ tedy „docela pohledný“? Google mi vyhledal zhruba stejné množství hitů jako u „quite handsome“, ale většina u prvně zmíněného se vztahuje k nějakými filmu.

HANDSOME se nejčastěji pojí s VERY. PRETTY HANDSOME samozřejmě teoreticky jde, ale… v tom filmu jde o PRETTY(slash)HAN­DSOME, tedy PRETTY / HANDSOME. Není to tedy vazba ‚pretty handsome‘.

Že by to někdo používal jako ‚pěkně pohledný‘ či ‚fakt pohledný‘, to jsem nikdy neslyšel. Teoreticky proč ne. Ale používat to, to bych moc neradil.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.