Help for English

Svátek

 

Ahoj, chtěla bych se vás zeptat na váš názor, když jsem byla v Anglii, a diskutovali jsme tak o všem, došlo i na svátek(tedy den, kdy slavíme, naše jméno). Ve škole, jsme se to učili jako name day, ale to ode mě angličané jaksi nemohli pochopit, proto bych se vás chtěla zeptat, jak by jste jim o našem svátku řekli vy, nebo jestli máte podobnou zkušenost. Díky

oni ten pojem neznají, protože svátky nemají. Takže jim to prostě musíte vysvětlit, že u nás slavíme „name day“, což znamená, že pro každý den v roce je stanoveno, kdo má svátek a ten člověk ten den potom slaví. Jinak to nejde. Když neexistuje daná věc, neexistuje pro to ani slovo.

Stejný problém je např. se slovem pomlázka. Ať to přeložíte jak to přeložíte, bez vysvětlení je to k ničemu.

Tak díky, snažila jsem se jim to vysvětlit, ale opravdu nevím jestli to pochopili… :-D

Cim to je vlastne zpusobene ze my mame takovou vymozenost a oni ne? Je to danne odlisnym nabozenstvim?

chcel by som sa este spytat na Marekovo „protože svátky nemají“.
Ako je ti definovane slovo „sviatky“. Ako celkovo HOCAKY sviatok, alebo len tie meniny?

„svátky“ myslím „jmeniny“, samozřejmě. Svátků mají spousty. :-)

Napadla mě přesně ta samá otázka jako Jim_cz. Vlastně jsem to teď slyšela prvně, nikdy dřív mě ani nenapadlo, že Angličani svátek neslaví. Čím to je?

mě spíš zajímá, čím to je, že Češi svátky slaví. :-)

Asi proto, že Češi slaví všechno. Neznáte to? Dnes je to přesně dva měsíce co jsem si zlomil nohu, to se musí oslavit. :-D

Ja by som možno videl pôvod u nejakého šikovného obchodníka, ktorý potreboval predávať ....... sviatok = darček ....... :-)

Dneska jsem si psala s Australankou a schválně jsem se jí ptala, jestli mají „name day“. Mají, ale jen pro ty, jejichž jméno je po nějakém svatém.. Docela se divila, když jsem jí psala, že u nás slaví svátek všichni :-)

BlackMeg:
tady to je přeci stejně. Taky tu slaví svátek jenom ti co mají jméno po nějakém svatém… :) Mám dojem, že všechny jména v kalendáři jsou jména svatých, nebo ne?

Že by těch svatých bylo tolik???
Ti opravdu svatí, to je jasné. Ale co všichni ti ostatní?

Na ceske wikipedii jsem nasel toto:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jmeniny

Ja jsem vedel ze v tom ma prsty cirkev :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.