Help for English

Správna výslovnosť

 

1.) Chcel by som sa spýtať, aká je správna výslovnosť slova „can't“? V mojom slovníku je uvedené „ka:nt“, žiaľ, okrem našej učiteľky som nepočul nijakého človeka, ktorý by to takto vyslovil. Vždy som to poznal ako „kent“.

2.) V našej minuloročnej učebnici bol príbeh: chlapec mal vyzvať dievča do tanca; povedal:

„Would you like to dance?“

Ale nepovedal klasické „dens“, ale „da:ns“.

Aká je teda správna výslovnosť týchto slov? Sú aj nejaké iné?

ka:nt – BrE
ke:nt – AmE

da:ns – BrE
dens – AmE

Škoda, že tu nejdou napsat fonetické znaky, snad je to srozumitelné. ;)

No ona si americká angličtina v mnoha ohledech zjednodušuje výslovnost slov – tohle je jeden z klasických případů, další například vyslovování a nevyslovování R v anglických slovech…
V tomhle ohledu bych asi hodně spoléhal na výkladové slovníky, tam bývá vypsaná obojí výslovnost i s poznámkou, která platí pro „britskou“ a která pro „americkou“ angličtinu

Myslím, že „ka:nt“ už nepoužíva veľa ľudí. Práve preto ako hovorím, okrem našej učiteľky som to nikde nepočul. Môžem teda bežne hovoriť „ke:nt“?

/ka:nt/ používají standardně v Británii. Neslyšel jste to možná proto, že jste v kontaktu spíše s Americkou angličtinou. Americká kultura je všude kolem, zatímco na britskou angličtinu narazíte jen málokdy.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.