Help for English

business letters

 

Ahoj. Nevím si rady se psaním business letters.Mám k dispozici několik zdrojů a v každém je to jinak.

Jde mi konkrétně o adresu odesílatele. Mohu ji napsat do pravého a i levého rohu. Také mám možnost použít Letterhead (kde se může napsat telefonní číslo, fax .. atd.)dále je pod tím tzv. references – Your ref., Our ref., mohla bych to v přápadě, že použiji letterhead úplně vypustit?

Díky

Z

Adresa adesílatele:
BrE vpravo
AmE vlevo

S těma references vám moc nerozumím.

Díky.
References are often quoted to indicate what the letter refers to (Your ref.) and the correspondence to refer to when replying (Our ref.). Našla jsem to u dopisů, které mají letterhead, tak nevím, jestli jsou tyto references nutné a musí tam být.

Také mi při psaní vznikla další otázka.

Př: v nabídce uvádím platební podmínky a chci napsat, že zboží bude na fakturu (jak tady toto správně napsat, aby se to hodilo do obchodního dopisu)?Nikde jsem to nenašla.

Ale já vím, co je reference, jen jsem nepochopil váš dotaz:
„mohla bych to v přápadě, že použiji letterhead úplně vypustit?“

Letterhead je hlavička, ta přece neobsahuje číslo reference…

Jde mi jen o to, zda by se měly reference objevit v obchodním dopise nebo zda to není nutné.
Srovnávala jsem dva dopisy, ten, který měl letterhead – pod ním ty references byly, ten ,který měl obyčejnou sender´s address, tam ty references nebyly. Tak mě zmátlo.
Z

Ale tady přece jde o něco jiného.

Pokud potřebujete někomu napsat referenční číslo (nebo detailnější info, datum atp.), pro přehlednost, tak to tam dáte.

Pokud je jasné, o čem se bavíte, tak to tam být nemusí. Někdy ani není co tam napsat, protože píšete první dopis ohledně nějakého problému…

Přece pokud píšu ohledně problému a mám referenční číslo, tak je sice super, že mám letterhead papír, ale v něm to referenční číslo není a proto ho musím dopsat.

Druhý dopis mohl být bez ref.čísla, protože nebylo potřeba, a fakt, že jedno je na LH a druhé ne je IMO čistě náhodný :-)

Ok,díky.

z

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.