Help for English

studium jednoho nebo dvou jazyků na VŠ

 

Jsem ve 4. ročníku, takže mě čeká rozhodnutí, kam po maturitě. Moc ráda bych šla studovat něco s angličtinou případně s ruštinou. Na fildu to moc nevidim. Myslim, že studovat jazyk tam, je těžší než třeba na pedagogické fakultě. Taky jsem přemejšlela, jak hodně by bylo těžký studovat 2 jazyky najednou na vš. Má s tím někdo zkušenosti? Doporučujete 1 nebo 2 jazyky? Myslíte, že je to těžší na filozofické než pedagogické fakultě?(když pominu, že na pajdě bych se učila pedagogiku, různé výukové metody atd.) Díky

Měla by jste napsat kam po VŠ, pak Vám tady někdo určitě dobře poradí. Zkušenosti tady jsou. Z mého pohledu je to na filozofické fakultě určitě těžší (ale také toho budete asi umět víc)

Není špatné se pořádně „prohrabat“ weby fakult, zajít na dny otevřených dveří, zaplatit si přípravný kurz k přijímacím zkouškám. Záleží na tom, co chcete. Jestli mít jen papír o magisterském studiu či se něco ze „svého“ oboru naučit a nastartovat se k celoživotnímu vzdělávání. Hodně štěstí! Katka

Děkuju moc za příspěvky:-)
Problém je v tom, že já ještě moc nevím, co bych chtěla dělat :? Jedině to, že chci studovat cizí jazyk. O pedagogickké fakultě jsem přemýšlela z důvodu, že si myslím, že studovat tam je snažší než na filozofické fakultě. Učit bych asi nešla, maximálně na jazykovku, ale na základní nebo střední školu to nevidím. (neměla bych na to nervy:-D) Nejsem si jistá, že bych fildu zvládala a taky moc nevím, co všechno bych se tam učila a co by ze mě bylo. Podle mého názoru, po studium filozofické fakulty, umí člověk dobře jazyk, ale nic víc.
Zajímaly by mě zkušenosti a rady, co se týče studia dvou jazyků. Prosím o příspěvky:-)

Navrhuju jít na rok dělat a k tomu si ty dva jazyky vzít na intenzívním kurzu v jazykovce. Po roce budeš mít jasněji, vědět toho víc a budeš mít větší šanci na přijetí ať tam či onde. Napiš, jak jsi to vykoumala, K.
PS: Stát Ti zatím dá zdarma na Bc studia 3+1 rok, cokoliv dalšího platíš a NENÍ to v řádu stovek. Čili metoda pokus/omyl stojí i peníze!

Byl to případ mojí dcery. Změnila po dvou letech VŠ a teď (je ve 3.ročníku bakalařského studia) jsem platil „školné“. Dala by se za to koupit kvalitní TV.

Ale pozor, znám pár lidí, co si řekli, že si dají na chvíli pauzu a pak udělaj školu a ten rok výpadku způsobil, že už nebyli schopní se přinutit skočit do koloběhu učení.

Skolne v cene barevne televize? Hm, Anglicani by zavideli. Tam je skolne bezne pres 3000 liber

Platy ale taky. :-D

Ahojky Barčo, o svoje zkušenosti se ráda podělím, i když si myslím, že každý je jiný (na jiné úrovni, jiný přístup k jazyku, motivace k učení…) a tak ber můj příspěvek s rezervou – rozhodnutí je stejně jen na tobě ;)
Já chtěla jít studovat ajinu a nejlépe někde poblíž. Hrozně se mi líbil obor Tlumočení a překlad v Olomouci, ale u přijímaček jsem pohořela :( Naštěstí jsem měla v záloze Opavu – tenkrát brali bez přijímaček :) bohužel ale byla možnost jen dvouoboru. A z toho, co bylo na výběr mi vylučovací metodou zbylo: Angličtina + Italština (čistá filologie, žádná pedagogika). Bylo to dost šílené, protože jsem italsky neuměla ani ň. Ale zvěsti o tom, že je to lehký jazyk a můj zápal pro učení se cizích jazyků mě přesvědčily.
Teď jsem ve druháku. I s dvěma jazyky naráz (z toho jedním naprosto novým) se to dá zvládnout – teda aspoň rok ;) Je pravda, že je toho dost. Ani netušíš kolikrát jsem nadávala, kéž bych měla jen ajinu! Jaký si to uděláš, takový to máš, že? Snad až to dostuduju (jestli vůbec) tak budu mít lepší uplatnění… Ale kdo ví, co bude.
Ohledně té fildy a pajdáku: já osobně se trochu děsím té pedagogiky, didaktiky atp., ale stejně si plánuju, že si pak nějaké to pedagogické minimum dodělám, abych mohla jít i učit. Je fakt, že na fildě máme i pár předmětů vyloženě nepraktických a podle mnohých i zbytečných. Stejně, co člověk nepoužívá, to snadno a rychle zapomene, tak proč se to vůbec učit? Ale je dobré trochu ten jazyk i chápat, jak funguje… Vnést do toho biflování trochu logiky ;)
Pokud jsi hodně aktivní a jazyky tě vyloženě baví a jde ti to, tak nevidím důvod, proč by ses měla „nudit“ na jednooborovce ;) Asi ale bude dost záležet na přijímačkách, ne? Každopádně přeju good luck!

Padme máš prosimtě někde přímý odkaz na tu školu tlumočení a překladu v olomouci? Možná bych měl o ten obor zájem :)

@ Krtek: bylo to na Palackého uni (www.upol.cz), ale netuším jestli to nabízí i teď…

Ahoj Báro,
já studuji dva jazyky na pedáku (angličtinu a němčinu). Je to náročné hodně, když si vezmeš že máš dva jazyky plus jakoby další obor – pedagogiku a psychologii, ale pokud máš odhodlání a hlavně výdrž, určitě se to zvládnout dá;-)Jen prostě člověk musí makat celý semestr, ne jen o zkouškovém jako na některých školách (čtení povinné literatury, to jsou desítky knížek za semestr atd…) Jestli tě zajímá něco konkrétního-dalšího, klidně se ptej…

ahoj, ja delam jeden jazyk na filde (anglictinu). co se tyce srovnani pedaku a fildy (co do obtiznosti) tak vetsinou lidi rikaji, ze filda je tezsi (jsou tu lidi, co delaj nebo delali oboji).
jinak jestli si nejsi jista, ze to opravdu rada chces delat, tak bych se radsi do dvou jazyku nepoustel, myslim, ze studovat na vejsce jeden jazyk staci na to, abys (pokud chces) ziskala dobrej lingvistickej rozhled a uvazovani a mela potom snazsi cestu k uceni se dalsich jazyku (tzn. prijde mi lepsi nechat si trochu svobodu a ne se hnedka upsat ke dvema vejskam/oborum – dalsi jazyk ti nebude delat problem a navic to obycejne funguje tak, ze te nechaj chodit na seminare z jinejch oboru (v docela velky mire, aspon u nas v praglu), takze ten druhej obor si tam muzes delat tak trochu neoficialne – a zaroven si muzes z dalsich oboru vybirat veci podle momentalni nalady (tak to delam a nejvic mi to vyhovuje), delat jeden obor „vazne“ a pritom si otukavat treba ctyri dalsi …)

Děkuju všem za příspěvky..jsou to pro mě velmi cenné názory a hlavně zkušenosti.. Já už jsem si vejšku tak nějak vybral.. Teď ještě, aby to vyšlo:-) Chtěla bych jít na pedagogickou fakultu v Plzni.. Máte někdo zkušenosti konkrétně odsud? díky

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.