Help for English

Jazykové učebnice v AJ

Zajímalo by mě proč jsou na našich školách tolik oblíbené (rep. v osnovách)učeb­nice, které jsou celé i s gramatikou v angličtině ? Je to spíše taková filozofická otázka. Moje osobní zkušenost je taková, že když mám problém něčemu porozumět tak tím, že je to v učebnici vysvětlené anglicky a dost stroze(viz. Life Lines I, II) tak mi to vůbec nepomůže.

Zajímal by mě názor ostatních.

protože to nejsou učebnice pro samostudium. Slouží jako banka materiálů, které ve výuce používá učitel. Zásadně ve výuce používám anglické materiály, čeština do hodin angličtiny patří minimálně, v nejlepším případě vůbec ne.

Tyto stránky tvořím pro samostudium a vidíte, vše se tu vysvětluje česky. Jsou určeny k jiným účelům, než školní učebnice angličtiny.

Gramatiku tedy vysvětluješ anglicky? :) O tom bych si u nás ve škole asi mohl jen nechat zdát :)

Na VŠ samozřejmě anglicky. Na gymplu jak kdy… ale to je na učiteli. Sám vidí, kdy je potřeba udělat to, kdy něco jiného. Studenti se ho můžou zeptat, když něco nechápou…

Učebnice, které se ve výuce používají, jak jsem řekl, slouží k něčemu jinému. Jsou to texty, cvičení a další materiály pro práci ve výuce. Čeština je tam zbytečná.

McKay: to buď možná rád, že vám gramatiku anglicky nevysvětlujou, naše učitelka nás jí nechá přečíst v učebnici s tím, že čemu nerozumíme na to se jí máme zeptat, když se jí někdo zeptá tak ho totálně potopí s tím, že to už má dávno vědět atd. a nakonec to stejně nevysvětlí. Ještě že máme HFE :-)

S panem Vítem bych si dovolil polemizovat. Dokáži si představit hromadu případů kdy je potřeba zapojit samostudium (slabší žák – slabší učitel – delší nemoc apod). Proto by s na školach měly používat učebnice které jsou vhodné i pro samouky.

Taky se přidám s troškou do mlýna…jedna učebnice ve škole přece není deux ax machina, t.j. nezaručí mi znalost jazyka! Kdo nerozumí vysvětlované gramatice v knize, musí najít lidskou bytost či si zakoupit knihu, která je „gramatika sama“. A jestli nerozumí zadání – vždyť se to tam opakuje pořád dokolečka! Berou mne všichni čerti, když si někde lidi na základě toho, že knížka je jenom anglicky, vyberou českou knížku, pro náš český a k tomu prťavý trh, z které mnohým „od fochu“ vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Ale hlavně, že to tam je česky. Možná pro někoho extrémní názor, ale je můj. :-) Hezký zbytek neděle!

Mně ten názor extrémní nepřipadá a rozhodně s ním souhlasím. :-)
Máte totiž naprostou pravdu.

To Kidney: na SŠ v celé skupině jsou pouze dva lidé kteří jazyk nestudovali na ZŠ, ostaní ano. Učitel tomuto faktu přizpůsobil tempo.
Výsledek je identický s tím jak začíná tento topic, cituji:
Moje osobní zkušenost je taková, že když mám problém něčemu porozumět tak tím, že je to v učebnici vysvětlené anglicky a dost stroze tak mi to vůbec nepomůže

Poraďte tedy nějakou knihu když blízká lidská bytost není po ruce.. Také přeji hezký zbytek neděle.

Přidám se do diskuse : Na druhou stranu, pokud nejste student a vázán tempem, pro samostudium je rada p. Víta k nezaplacení. Já se před dvěma lety jako naprostý začátečník také velice divila, jak můžu se učit anglicky – anglicky. Nyní to oceňuji a nedám na tento způsob výuky dopustit. Ano, Otevřete knihu a na prvních stránkách je nesrozumitelně napsáno, co a jak, musíte si vzít slovník a tyto odborné výrazy přeluštit. ale pak zjišťujete, že rozumíte spoustě věcí. Samozřejmě že je to na začátku dřina, ale pak Vás vysvětlování angličtiny nerozhodí, protože je to pořád stejné. Od začátečníků srozumitelně vysvětlené a ještě se u toho bavím. Co to zkusit? A vydržet? Také jsem tyto knihy odkládala, ale udička byla hozena a už jsem to nechtěla jinak. Dnes, když si přečtu článek na HFE, najdu si podobný výklad i v angličtině.

Myslím, že každého odradí právě ten začátek, ale zkuste to, já mám zatím zkušenosti s knihami ..Use – Cambridge – ty jsou perfektní,. ale moje knihovnička už dnes čítá několik titulů pro elementary a „Všemu co po mně chtějí rozumím.“Chce to jen čas a píli.Jsem všemi deseti pro učebnice angličtiny, kdoví, zda ti co píší proti někdy podle nich "poctivě " studovali.
Učení jazyků je dřina, pot a slzy.
A pro ty kdo se rozhodnou to zkusit, doporučuji slovník na HFE, kde si odborné názvy najdou.

Therabit:
to asi záleží na konkrétní knize. Třeba Výklad gramatiky v Practical English usage není rozhodně strohý. Ale je pro vyšší úroveň (intermediate). Pro menší úrovně spousta lidí doporučuje knihy z řady In Use od nakladatelství Cambridge. Jsou to opravdu super knížky a výklad gramatiky podle mě dostačující. V té řadě vychází i knížky na výuku slovní zásoby a ty jsou taky skvělé. Mrkněte zde do recenzí…

Já netvrdím že anglické knihy jsou špatně, sám podle nich studuji. Já jen tvrdím že pro samouky začátečníky nejsou vhodné.
Za druhé tvrdím, že na střední škole může nastat hromada případů kdy je nutno sáhnout k samostudiu a proto by se na SŠ měly používat knihy vhodné (alespoň částečně) pro samouky.

To Georgia: hovořím např.o budoucích zdravotních sestrách, elektrotechnicích, strojařích kteří mají úplně jiné zájmy než věnovat „čas a píli“ angličtině. Vědí že angličtinu budou potřebovat ale své zájmy vidí jinde. Chtějí se ji rychle a efektivně naučit.
Dovolím si položit svoji otázku znovu: začátečník v angličtině nestíhá v prváku SŠ držet krok dle učebnice Headway (s angl.začal letos v září, na ZŠ měl jen němčinu) . Doporučte „podpůrnou“ knihu (ne HFE a přitele).

Já vám k tomu řeknu asi toto:

Pokud se někdo chcet naučit anglicky, ale „své zájmy vidí jinde“, jak píšete, dle mého se ji nikdy nenaučí.
Určitě věřím, že by se ji chtěl „rychle a efektivně“ naučit, ale dovoluji si říct, dle vlastních několikaletých zkušeností, že to prostě nejde.
Je to běh na dlouhou trať a každý druhý si myslí, že to zvládne za půl roku. Nakonec se na to vykašle, protože prostě nevidí výsledky, pokud si k angličtině sedne jednou týdně…

České knihy jsou z větší části jednoduše zastaralé, často jsou naprosto nudné a monotónní, často až ‚depresivní‘…
Jsou v nich často chyby, neumí vysvětlit jednoduše učivo.
Je to prostě otrava…

Na druhou stranu zahraniční učebnice jsou na tom mnohem lépe. Existuje také mnoho špatných knih i tam, ale také mnoho kvalitních.

K vaší závěrečné otázce:
Pokud se učí v jeho škole z Headwaye, tak už je to na pováženou, protže před deseti lety to v rámci možností byla dobrýá učebnice, ale v dnešní době je opravdu velké množsvtví učebnic, které jsou mnohem lepší…

Já osobně bych mu doporučil Markův kurz Angličtina pro začátečníky. A je to hlavně proto, že jsem nenašel na našem trhu knihu, která by byla zábavná, dobře vysvětlila látku, a navíc měla zpětnou vazbu, kterou publikování online přináší.

To Therabit: projděte si ve Vámi dostupném knihkupectví učebnice pro samouky. Je stará, klasická. Potom myslím od Ledy. Nakonec co vím třetí v ceně cca pětistovky i s CD a ta by mohla být teoreticky nejlepší. Má ji kolegyně v práci, tento týden se Vám zeptám.
Jinak vlezte do nejbližší knihovny a nebo antikvariátu a půjčte či kupte si tam jakoukoliv gramatiku angličtiny, třeba od paní Duškové. To Vás uklidní. Neřiďte se s ní však navždy a absolutné!
Hlavně si nezoufejte a nevzdávejte se, vždyť všechny cesty vedou do Říma!
K. :-D

PS: Mile a zároveň důrazně si o situaci promluvte s vyučující, od toho ji máte! K.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.