Help for English

Jazykové učebnice v AJ

jsem taky víceméně samouk. docházím sice na střední školu kde studuju dálkově ale to jsou opravdu spíš jen konzultace. Asi už mi dochází dech ale tu začátečnickou angličtinu mi připadá jde pochopit z příkladů a překladů. pro mne je hlavní materiál k studiu nová cvičebnice angličtiny peters gráf a k tomu testy na netu. a když něco nepochopím jsou hodní lidé.

Česky psané knihy mají také nevýhodu, že si jimi člověk tu angličtinu vůbec neprocvičuje. Nemusí přemýšlet a nesetkává se (mimo pár příkladových vět) vůbec s angličtinou.

Anglicky psaných knih se není třeba bát. Vždyť je tam používáno akorát pár těch nejzákladnějších slovíček a použité věty jsou natolik jednoduše psané, že jim lze rozumět i pouhým překladem jednotlivých slovíček.

To, že jsou ty knihy psané i pro naprosté začátečníky, přeci jasně naznačuje, že by tomu měl každý kdo se snaží rozumět. Ty knihy jsou tomu uzpůsobené.

Je úplně jedno jestli je člověk samouk nebo ne. Nemá to s tím nic společného. Slovíčka musí člověk umět tak či tak. A pokud člověk nezná ty nejzákladnější slovíčka, tak ani gramatiku nepotřebuje.

To Kidney: hovořil jsem o neteři a tu Kolmanovou (Leda) jsem jí daroval, já ji již potřebovat nebudu a ještě jednu knihu pro začátečníky. Osobně vidím příčinu v tom že v celém prvním ročníku jsou dva žáci kteří neměli na ZŠ angličtinu (prý je to letos naposledy). Jinak díky za snahu.

Pan Svozílek to shrnul pěkně takže jsem ji nechtěl reagovat ale Pilda mě vyprovokoval. Zkuste se sem tam podívat na problém očima toho druhého, například:

1) kdysi strašně dávno jsem studoval dle Headwaye. Tehdy v knize nebyl slovníček, něco málo nám učitel diktoval při výkladu ale většinu jsem si musel vyhledat ve slovníku (tehdy ještě papírovém). Tohle je příklad totální neefektivity, zkuste si word by word překládat fráze v sekci představován (nebo podobné). Na rozdíl od studentů SŠ jsem měl právo volby tak jsem to zabalil. Život mě později stejně donutil ale tehdy jsem již měl skvělou učebnici pro začátečníky. Obě knihy zastaraly jen nechápu proč se podle jedné z nich stále učí?

2) Vzdálená (kilometrově) příbuzná když se chce učit doma tak zjistí že podle učebnice nemá šanci protože celá učebice (student book) je koncipována pro kontrolu učitelem(stejné platí i o Face2Face, New E.File apod.). Snad že by si koupila teachers book (možná tam je klíč ke SB) a CD a výsledek je nejistý. Autoři předpokládají že fráze co jsem si kdysi word by word překládal učitel vysvětlí atd.Zásadní není zda je kniha v angličtině či nikoliv ale zda je pro samouky.. Jedinné co znám je řada „in use“ ale to není učebnice ale příručka, navíc dohánět podle ní studenty co měli angličinu na ZŠ bych nechtěl. Navíc většina lidí co výše začátečníkům doporučuje anglické učebnice jaksi pomíjí že sami začali studovat s českým učitelem nebo dle české knihy či za pomoci českého HFE a teprve při určité úrovni přešli na anglické učebnice či příručky.

To Kidney: tu Duškovou jsem si v knihovně půjčil, pár zajímavostí jsem se přes víkend dozvěděl nicméně neteři jsem vypůjčil mého oblíbeného Malíře (kdosi mi jej kdzsi nevrátil).
Jinak to vyřešila „svérázně“ – sehnala si vyplněnou Student's Book, tak nevím.

Tak třeba se zkuste podívat na knihu „Velká kniha anglické gramatiky“ z nakladatelství Computer press, je koncipovaná podobně jako anglické tituly ale je psaná anglicko-česky. Vysvětlení gramatiky, příkladové věty a cvičení a je k tomu CD-ROM s dalšími interaktivními cvičeními.
Od této knihy se pak snadněji přechází na anglické učebnice.

Therabit:
a jaký je vůbec rozdíl mezi učebnicí a příručkou? V EGiU je vysvětlená gramatika + tam jsou testy a na slovní zásobu je třeba to English Vocabulary in Use.

Já jsem čistý samouk a s tzv. učebnicí (českou) mám zkušenost jenom jednu a ta zkušenost je negativní. Nicméně ta učebnice obsahovala také výklad gramatiky, slovíčka a testy.

Nesmíte ale zapomenout, že tu je také na webu ten kurz pro začátečníky. Článků tam je už dost a věřím, že vás to krásně připraví na ty anglicky psané knížky pro elementary.

O Markovi alespoň víme, že nestudoval angličtinu před 40 lety a je to odborník. Plus se můžete na cokoliv zeptat a můžete si to i vytisknout…

Potom už není třeba pomocná ruka a stačí se řídit úrovní.

Pilda: učebnice slouží k tomu aby studenta vedla tzn.začne lekcí jedna a pokračuje dál ke složitějšímu.
Nějak si nedovedu představit že budou místo učebnice používat EGiU tzn.začnu unit one „present continous“ a příště unit two „present simple“ atd.
Asi málo srozumitelně jsem v předchozím příspěvku napsal že nejpoužívanější eng.učebnice mají pouze jednu nevýhodu – předpokládají přítomnost učitele – takže nejsou vhodné pro samouky.
Já se zde pouze ptal zda existuje kniha pro samouka resp.studenta SŠ který potřebuje doma dohnat to co jeho spolužáci studovali čtyři (tak nějak) let na ZŠ. Odpověď jsem dostal od pana Svozílka, tímto mu děkuji.

Jenom doplnění: angličtina se na ZŠ povinně studuje od třetí třídy s minimální dotací 3 hodiny týdně!

Ale v těch anglických knížkách je to také postupně. Proč myslíte, že to vždycky začíná TO BE, pak časy a pak ten zbytek? Potom je úplně jedno jestli se naučíte jev XX a za měsíc YY, nebo první YY a za měsíc XX. Pokud se člověk drží úrovně, nevidím nikde problém.

Třeba zrovna EGiU je strukturovaná takto – TO BE, časy, běžná gramatika a až na konci jsou frázová slovesa, slovní spojení, slovesné vzorce atd. Třeba podle abecedy to tam fakt není. :)

Nebo si zajděte do hnihkupectví s někým kdo umí anglicky a porovnejte si nějakou učebnici pro samouky a třeba tu elementary knížku z řady in USE, či EGiU.

Pro mě to jsou úplně normální učebnice, které čtu od začátku do konce.

to Kidnye: na ZŠ začaly být povinné dva jazyky před 4 lety což jsem uvedl jako teoretické minimum co by současní studenti SŠ měli mít odstudováno. Díky za upřesnění, je dobře že je angl.povinná a nelze jak dříve volit jako hlavní jiný jazyk.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.