Help for English

studium jednoho nebo dvou jazyků na VŠ

 

Ahoj Barčo,
sdílím Tvůj zájem o jazyky, jak o AJ tak o RJ. V Plzni už studuji pátým rokem. Zmínila jsi tu, že při studiu jazyků na FF z Tebe nic perspektivního nebude:-) Mám zkušenosti jak s FF, tak s PdF. A osobně dávám přednost FF, především pokud nebudeš chtít učit. Pak je PdF jen ztráta času. Na FF se o jazyku rozhodně dovíš víc.
První tři roky jsem absolvovala na FF v Plzni, obor Cizí jazyky pro komerční praxi Aj-Rj. Je to super obor pro lidi, co mají rádi jazyky a nechtějí učit. Osobně mi to dalo hodně. Jediný problém tohoto oboru je, že nemá navazující. Momentálně jsem právě na pedagogické fakultě v Plzni a zároveň studuji FF v Brně-anglistiku. Osobně se mi mnohem víc libí v Brně, ale díky jedné paní proferce z katedry AJ v Plzni nemůžu zavrhnout ani PdF. Snad jsem TI alespoň trochu pomohla:-)

Díky Kasper, určitě jsi mi pomohla dost:-) o oboru Cizí jazyky pro komereční praxi Aj-Rj jsem taky začla přemýšlet, akorát mám strach z těch ekonomických předmětů, ne že bych je nezvládala, spíš naopak (jsem z obchodky), ale právě že mě děsně nebaví:-):-( Tak by mě moc potěšilo, kdybys mi mohla studium tohoto oboru víc přiblížit:-)dík

Nemáš zač:-) Z ekonomických předmětů mít hlavu opravdu nemusíš, jsou tam jen jako doplněk. I když Tě nebaví, stejně jako to bylo někdy u mě, přežiješ je. Zas tolik jich tam také není. Tíha opravdu leží na jazyku. Doporučuji kouknout na web a něco si o programu přečíst, ale jestli máš nějaké konkrétní otázky, tak se klidně ptej:-) Rozhodneš-li se pro Cizí jazyky, potkáš několik super profesorů, i když pár těch skvělých už na katedrách neučí. :-((
Koukni na stránky kateder:
http://kaj.zcu.cz/studium/
http://www.kap.zcu.cz/cjkp.php

No, určitě to zkusím, jak na obor Cizí jazyky.. aj-rj, tak na pedagogickou fakultu na angličtinu i rušitnu a ráda bych vybrala ještě jednu školu, ale chtěla bych nějakou větší jistotu. Mám dobré vysvědčení a tak bych měla šanci se někam dostat na průměr, ale v tomhle oboru mi to asi neprojde:-( Zatím jsem na nic nenarazila:-( Cesta vede jen přes přijímačky nebo pro mě velmi neoblíbené testy Scio. :-(

JJ, určitě to zkus. Bohužel, o jazyky je docela zájem a tak se neobejdou bez přijímaček. Hodně štěstí tedy přeji!

Kasper, prosím tě, pomohla bys mi najít na netu nějaké úkázky příjímaček, které by se mohly při příjímaček na tento obor objevit? A ještě jsem se chtěla zeptat – říkala jsi, že teď pokračuješ na peďáku v Plzni a v Brně studuješ anglistiku, to děláš opět bakálářské studium nebo navazující, přestože bakaláře máš jako něco úplně jiného? Dík!

Ahojky,delam navazujici.Jsou to oba obory spojene s filologii, takze zadny problem. Muzes zkusit prijimacky na necisto,ktere katedry nabizi. To vidim asi jako nejlepsi reseni. Jinak popis prijimacek najdes taky na strankach kateder:-)

Ahoj,

tak já můžu ze zkušenosti známých říct, že filda jim připadla zbytečně těžká teoretická a v konečném důsledku s ní nemůžou učit, proto přešli na pedák, pač s tim se dá aspoň ten jazyk učit.
Druhá věc, já bych rozhodně (teď už ze své) zkušenosti doporučil jazyk. Já jsem osoba hovnorná, rád navazuju vztahy, takže čím víc jazyků umím, tím víc sem člověkem. Kdybych zvolil (sem na pedáku), jakoukoli jinou kombinaci než dva jazyky (AJ-NJ (a vážně to není nic šílenýho, angličtina je angličtina a čeština je v podstatě postavená na němčině (viz NO)), nadával bych jako špaček, protože z takové např. zsv bych se s prominutím po…
Kombinaci dvou jazyků proto nevidím jako nic, co by se nadalo zvládnout. Já sem navíc rád, protože aspoň v tom jazyku nezakrním a i přesto, že v dnešní době se angličtina rozšiřuje, stále tady budou lidi, kteří se nedomluví a stále tady budou špatní a nekvalifikovaní učitelé angličtiny, kteří neumí učit. Což je v dnešní době kdy je angličtina skoro lingua-franca trestuhodné. Ddalší jazyk ? Další +.
abych ještě reagoval na padme a dodal pár důležitých informací – němčinu i angličtinu jsem dělal PŘED VŠ. Angličtinu od 2. třídy a němčinu od prváku na gymplu.
dělám pedák. co se didaktiky, pedagogiky (teorie žáka, učitele, psychologie (jen úvod) biologie dítěte atd)týče, to je schopen každej student narvat do palice za dva za tři dny. Schopnější i za den/večer + štěstí a je to v kapse. Většinou jde o teoretické a ve velké míře okecávací věci, které jsou navíc tak přirozené, že jsou i logické.
Nevím, jakej horor si pod didaktikou padme představuje, ale není to „anča“ na medicíně, a ani systematická biologie na přírodě, a není to ani nekonečnej výčet paragrafů na právech.
není to ani maturita z češtiny.

Přeju hodně štěstí při výběru
Ailohwirre

To Ailohwirre: Kde jsi vzal tu myšenku, že s fildou se nedá učit??? :shock: Dalších komentářů se raději zdržím. K.

čistě z papírového hlediska přeci není s fildou možno učit ne? pedagogické minimum tam snad není … to se musí dodělat.
Ale samozřejmě znalostma a schopnostma z fildy učit lze, to nepopírám a ani sem to nikdy nepopřel.

nevim, jak je to na jinejch oborech, nicmene soucasti magisterskyho studia anglistiky (lingvistiky) na filde pedagogicky minimum je (jak je to na literature, to nevim)

Já dělám na fildě magisterské studium – učitelství pro střední školy a míním učit na střední. Jinak dle současného školského zákona a jeho části či vyhlášce – o pedagogických pracovnících – je pro základní a střední školství rozhodující titul Mgr. Nicméně můj praktický poznatek po 11 letech na ZŠ je, že spíš než tituly potřebujete pevné nervy a zdraví, ocelové hlasivky a manžela s mnohamístným příjmem… :-( :-D Katka

To je pravda, až na toho manžela s mnohamístným příjmem…pokud tedy nechcete jezdit každý rok k moři, jíst k večeři kaviár místo něčeho obyčejnějšího … no prostě pokud nejste moc rozmazlená :-) , neříkám, že by si učitelé nezasloužili více peněz, ale určitě nejsou zase žádní chudáčci. Mě spíše přijde smutnější, když vidím v zaměstnání, jak moji podřízení, kteří dělají manuálně více jak 8 hodin denně, vezmou každý měsíc 11 000 čistého a s tím musí jednoduše vyjít, což je docela umění. V rodině mám 3 učitele, takže vím, že jejich plat se s tímto moc srovnávat nedá. Nemluvě o celkové výši dovolené, kterou učitelé během roku čerpají. Odhadem se to pohybuje kolem 70–80 dní, což je tedy síla. Mluvím tedy o kantorech na ZŠ. Jak to mají na Vš nevím. Ovšem uznáno býti musí, že legislativa, která se zde za poslední roky vytvořila učitelům svazuje ruce, a musí čelit mnoha někdy až dosti nevybíravým způsobům chování ze strany žáků, a to jim tedy není co závidět. Nějaké trojky z chování či poznámky do žákovské jsou žákům v mnoha případech k smíchu a zbavit se takového žáka, který dokáže narušit celou výuku ani nelze, jelikož bez souhlasu rodičů ho škola dát jinam nemůže. To jsem ale nějak utekl od tématu :-), pardon …

:-) Opakuju pointu: není podstatné jestli má osoba Pdf nebo FF, podstatný je titul Mgr – dle zákona.O ostatním se netřeba bavit, neb jsme na helpforenglish a ne helpforteachers a kdo nezažil, stejně neuvěří…

No pokud jste se chtěla bavit pouze o pointě, nechápu proč jste sem tedy vnesla ( ač nenápadně ) myšlenku nízkého platu učitelů. Troška sebereflexe by asi nebylo na škodu :-), ale o tom se netřeba bavit neb jsme na helpforenglish a ne na nějakém helpforteacher, :-D a kdo chce pouze slyšet své „pravdy“, tam stejně diskuze nutně končí :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.