Help for English

except, except for, except that

Dobrý den, doteď jsem oužíval except for jako druhou variantu „kromě“, jakýsi opak od besides. OK? Pak sem našel svý starý zápisky, kde mám except of…díval sem se na něolik fór, kde sem našel jako nejuspokojivější odpověď toto:

When except is followed by a verb, we usually use the infinitive without “to”.

For example:
You can’t do anything except hope and pray.
He’ll do anything except work.
NOTE: “but” can be used too.

(nemoh bych tady použít except for a geundium? Popř. kdy?)

Except is also used with… that…

For example:
In general she was happy, except that she couldn’t spend enough time reading.

(až na to? Tedy až na to se nepřeloží jako except the fact…?)

When except is followed by a thing or a person, it is usually followed by “for”.

For example:
They enjoyed the whole recital except for the last song.
The party was great, except for the shortage of ice.

Ale nebyla zde zmínka o except of, který sem viděl jinde různě ale nepochopil případný rozdíl…

Díky za pomoc

EXCEPT OF? To jste viděl kde?

s OF je např. vazba WITH THE EXCEPTION OF, ale samotné EXCEPT OF – nic mě nenapadá.

Takový malý tip – nepřemýšlel jste nad tím, zda si nepořídit učebnici Michaela Swana: PRACTICAL ENGLISH USAGE? Myslím, že by pro vás byla víc, než pro křesťana Bible, když tak čtu vaše dotazy. Tam totiž najdete odpovědi na VŠECHNY otázky, které jste se doposud na fóru ptal…

Stojí jen něco přes 300 (studentská edice), myslím, že by se Vám skutečně hodila.

Díky za radu, budu tom přemýšlet, doufám ale, že se nic neděje, pokud budu pokračovat se svými dotazy…

Ne, rozhodně se nic neděje, jen si myslím, že by se vám tahle kniha hodila.

Výše zmíněnou knihu od Michaela Swana velmi doporučuji. Neznám přehlednější a názornější vysvětlení anglických jevů. Čerpám z ní neustále. Poměr cena – výkon je incredible !!!

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.