Help for English

příprava na VŠ a maturitu

 

Chtěla bych se zeptat jaké máte zkušenosti s přípravou na VŠ a maturitní zkoušku. Podle jakých učebnic a materiálů jste se na ní připravovali a jak se vám to osvědčilo. Ve škole nás sice na maturitu připravují ale přístup naší učitelky se nedá kladně hodnotit.
Děkuji za odpovědi :-)

no nevím jaké mat otazky a jakým stylem je vypracovávate ale mi se moc libí tato knižka http://www.knizniweb.cz/…aturita.html
dobře se sní pracuje a rozšíříš si i slovní zásobu ;-)

děkuju za tip.. maturitní témata zpracováváme podle jiné učebnice ale docela se jim věnujeme, já myslela spíše gramatickou část jazyka

Zkus mrknout ještě na článek Jak na to: Přijímací zkoušky na VŠ

http://www.helpforenglish.cz/…y-na-VS.html

ahoj,

no my sme oficiálně měli mít knihu „maturita z angličtiny“, na té obálce sedí holka a čte si v knížce. (přesnej název už nevim, proto ten popis)Ta kniha je senzační. Ke každému (maturitnímu) tématu je tam hromada zajímavých informací, cvičení, doplňovaček a hlavně fakt brutální slovní zásoba. Tam jsou opravdu špeky slovíčka. Jinými slovy kniha na úrovni. Navíc je k ní i CD s nahrávkama.
Jenže my podle té knihy nejeli. Chytli jsme na přípravu na maturitu učitele, kterej to bral hodně volně. Na druhou stranu, já si tu knížku propracovával, ikdyž tak ne všechno, snad jen třetinu.
Z vlastní zkušenosti – pokud jde o Angličtinu – cílem jazyka Anglického na gymplu, nebo kde jsi, je to, naučit vás mluvit. O širších znalostech např. anglicky mluvících zemí či Londýna a Historie Anglie, no, upřímně nadšenci snad vědí. Ale u maturity prostě chtějí slyšet, že mluvíš. A většinou se otázky redukují na směšnou úroveň typu: „… and have you ever been in London?“
„yes/no“
„fine, did you like it there?“/„would you like to visit London? Do some sightseeing?“
„Do you know some of the famous buildings?“
a tak dál a tak dál. Odpověď na většinu těch otázek už teď beztak víš. Z toho plyne, že když si o tom přečteš i něco víc, pomůže ti to k pocitu klidu. A ono se tam o těch věcech vážně jen baví. Doporučuju ke každému tématu (tehdy mě to nenapadlo, ale dnes bych to tak udělal) udělat si seznam bodů, které tě hned teď napadnou. Canada – Maple leaf, Ice Hockey, Wayne Greckey, Céline Dion, Inuits, Nunavut, Otawa, Québec, Že je to kolonie Britská atd.
USA: Hamburgers, Civil War ( to bych neazčínal, pokud o tom vážně apoň trochu nevíš, oni by se toho mohli ti učitelé chytit, jakože o tom něco víš a kdybys nevěděla, sama by ses potopila, to pak naštve).

a tak dál. Doufám, že sem pomohl.
P.S.: jo a na vejšku sem si stáhl testy z minulých let. Projel sem si je a bylo to docela v pohodě.

Ailohwirre
Navíc, pokud zkoušející u maturity (z Aj) není úplnej blb/nána, do každého tématu zaplete i úplně obyč otázky (právě proto, že prostě o něčem musíš mluvit).
Nevím, jaká je úroveň tvé angličtiny, takže nevím jak velkým strašákem je pro tebe gramatika projev. Radím, mluv si pro sebe. Třeba doma nebo tak. (na veřejnosti to vypadá fakt blbě). A když tě u toho nikdo nebude poslouchat a ty se u toho uvolníš, pak to půjde líp. Mnohem.
Dál, nauč se fráze typu:
Firstly, Id like to talk about…
Secondly, the most important thing is…
As a result,
In spite of,
According to,
However,
All in all,
To sum up,
finally,
next,
also,

prostě vycpávku, tzv. discourse markers. Tvoje řeč pak bude mít nádech struktury. Takže by ses neměla zamotat.
Teď mě ještě napadá, při té mluvě, poslouchej se a soustřeď se nato, jestli náhodou jednu vycpávku neopakuješ pořád dokola. Je to fakt pain in the ass. Nezní to dobře, a co je nejhorší, pokud se na to nesoustředíš, vůbec si to neuvědomíš.

jo a ještě neco, pokud vím, tak maturitní témata jsou vypracovaná i tady :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.